-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 28 /11:40

Dar labiau auga tyrimų dėl COVID-19 apimtys: tirs visus, kurie karščiuos, kosės ar skųsis dusuliu

Nuo šiol mobilūs patikros dėl COVID-19 punktai ar brigados visoje Lietuvoje turės dirbti ne trumpiau nei 12 valandų per dieną, čia bus tiriami visi, kuriems pasireikš simptomai, būdingi ūmiai kvėpavimo takų infekcijai. Tai įteisinantį sprendimą penktadienį patvirtino ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
Liga
Liga / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ministras sprendimu savivaldybių administracijų vadovus įpareigojo užtikrinti:

  • mobilių punktų ir (ar) mobilių brigadų darbą ne mažiau nei 12 valandų per dieną (nuo 8:00 iki 20:00 val.), o atsižvelgiant į pacientų srautus ir turimus resursus, ir iki 24 valandų per parą, 7 dienas per savaitę;
  • vieno asmens aptarnavimą mobiliame punkte ir mobilioje brigadoje iki 10 minučių;
  • plėsti mobilių punktų ir (ar) mobilių brigadų tinklą savivaldybės teritorijoje įvertinus poreikį.

Dar penktadienį Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties, kurioje veikia 1808 koronaviruso karštoji linija, direktorius Nerijus Mikelionis, teigė, kad mažuosiuose miestuose yra punktų, kurie dirba ne nuo 8 iki 20 val., o trumpiau. Tai, pasak jo, susiję su ribotais terpių, darbuotojų ir laboratorijų resursais.

Tiesa, N.Mikelionis taip pat pažymėjo, jog laisvų vietų ėminių paėmimui mobiliuosiuose punktuose visuomet lieka, o norinčių išsitirti poreikiai – patenkinami.

„Tikrai daugiau mažiau patenkiname poreikį skambinančiųjų, kurie skambina užsiregistruoti į mobiliuosius punktus“, – patikino jis.

Tačiau dabar norinčių ir galinčių išsitirti dėl COVID-19 gali būti daugiau.

Sprendimu A.Veryga nuo šiol nurodė užtikrinti visų besikreipiančių asmenų, kuriems pasireiškia bent vienas iš šių ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingų ligos simptomų – karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas – nukreipimą tepinėlio paėmimui į mobilų punktą ir (ar) mobilią brigadą. Tuo turės pasirūpinti karštoji linija 1808.

„Paleidome registraciją visų žmonių, kurie turi jūsų išvardytus simptomus“, – šeštadienį ryte 15min teigė N.Mikelionis.

Paleidome registraciją visų žmonių, kurie turi jūsų išvardytus simptomus.

Ir nors ratas asmenų, kurie galėtų išsitirti mobiliuosiuose punktuose išsiplėtė, mažesniuose miestuose laisvų vietų tam dar yra.

Beje, panašu kol kas ne visi miestai laikosi nurodymo dirbti nuo ankstyvo ryto iki vakaro.

„Matau, kad Alytuje dar nuo 13 val. iki 16 val. yra vietos, Kaunas šiai dienai užpildytas pilnai abiejuose punktuose. Klaipėda irgi iki 20 val. užpildyta, Marijampolėje [vietos] yra nuo 12.45 val. iki 13.15 val. – jie dirba tik tokiu laiku šiandien.

Panevėžys yra užpildytas iki vakaro, Tauragė – šiandien trumpai dirba tik iki 12 val. – yra pilnai užpildyta. Telšiai šiandie irgi dirba nuo ryto iki 12 val. – yra užpildyta. Utenoje nuo 13 val. yra vietos iki 17 val., o toliau nuo 17 val. iki 19 val. – registruota. Vilniuje Savanorių pr. – užpildyta iki vakaro, V.Gerulaičio g. – užsipildė irgi“, – išvardijo N.Mikelionis ir teigė, kad patikrai mobiliuosiuose punktuose jau galima registruotis ir sekmadieniui.

Sprendimą dėl didesnės asmenų patikros ministras A.Veryga priėmė po to, kai ketvirtadienį Lietuvą pasiekė rekordinė – 300 tūkst. reagentų – siunta, premjeras Saulius Skvernelis pranešė reikalausiantis, kad „būtų vykdomas testavimas maksimaliomis apimtimis“, kai koronavirusu užsikrėtusių asmenų skaičius mūsų šalyje pasiekė pusketvirto šimto, buvo registruoti 5 mirties nuo viruso atvejai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Iki šiol mobiliuosiuose patikros dėl COVID-19 punktuose, kurie veikia dešimtyje Lietuvos savivaldybių, ėminius galėjo priduoti tie asmenys, kuriems pasireiškė nors vienas simptomas, būdingas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai, ir kurie per pastarąsias 14 dienų lankėsi užsienyje, arba turėjo kontaktą su užsikrėtusiu koronavirusu, arba priklauso rizikos grupei – yra 65 metų arba vyresni.

Tuo pačiu sprendimu Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centras buvo įpareigotas aprūpinti mobilius punktus bei brigadas asmeninėmis apsaugos priemonėmis pagal poreikį, o Nacionalinės visuomenės Sveikatos priežiūros laboratorija – terpėmis ir ėminių rinkiniais pagal poreikį.

Siekiant užtikrinti reikiamą žmogiškųjų resursų pasitelkimą mobiliuose punktuose ir (ar) brigadose, asmens sveikatos priežiūros įstaigų, kuriose dėl šalyje paskelbto karantino neteikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, vadovams ir aukštųjų mokyklų, ruošiančių asmens sveikatos priežiūros specialistus, vadovams A.Veryga nurodė bendradarbiauti su savivaldybių administracijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius