-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 10

Dar vienas baubas iš Rytų: ar Lietuvai verta nerimauti dėl galimo Kinijos kišimosi į būsimus rinkimus?

Vilniaus ir Pekino santykiai dėl Lietuvos pasirinkto „taivaniško kurso“ jau kurį laiką – žemiau grindjuostės, o kai kurie politikos ekspertai Lietuvoje užsimena, kad Kinija gali bandyti kištis į būsimus rinkimus Lietuvoje. Kinijos politikos ekspertai sako, kad tikimybė maža, o valstybės pareigūnai spėlioti nenori, tad kaip yra iš tikrųjų?
Lietuva ir Kinija
Lietuva ir Kinija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Tomas Janeliūnas lapkričio pradžioje pasidalino mintimis apie šią savaitę vykstančius JAV „vidurio kadencijos“ rinkimus, kur renkami Atstovų rūmai ir trečdalis Senato narių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas

Pasak politikos eksperto, šiemet šie rinkimai įdomūs būtent dėl Kinijos.

„Šiemet jie įdomūs ir tuo, jog Kinija vis labiau mokosi iš Rusijos, kaip manipuoliuoti JAV rinkėjų emocijomis ir kištis į rinkimus“, – feisbuke rašė T.Janeliūnas.

Jis rėmėsi JAV dienraščio „Washington Post“ žiniomis apie tai, kaip su Kinijos valdžia siejamos netikros paskyros socialiniuose tinkluose pritraukia tūkstančius sekėjų ir skleidžia įvairias „emocingas žinutes“.

Anot politologo, praėjusį mėnesį socialinis tinklas „Twitter“ užblokavo apie 2000 tokių paskyrų, kurios susijusios su Kinija ir siekė dirginti visuomenę „radikalizuojant skaudžias problemas ar tiesiog skatinant itin radikalų politinį priešiškumą tarp skirtingų ideologijų rėmėjų“.

Taip pat T.Janeliūnas dalijasi ekspertų įžvalga apie tai, kad Kinijos įsitraukimas į šių metų rinkimus JAV gali būti „rimtesnis“ nei per praėjusius prezidento rinkimus.

„Uoga“ – apie Kiniją Lietuvoje

Be kita ko, VU TSPMI politologas pasidalina ir savomis įžvalgomis apie galimą Kinijos kišimąsi į Lietuvos vidaus politikos procesus.

„Jau ne vieną kartą neoficialiai girdėjau, kad Kinija tyliai, bet nuosekliai renka galimybes „pažaisti“ ir Lietuvos rinkimų aikštelėje, ypač per 2024 metų Seimo rinkimus“, – rašė T.Janeliūnas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos ir Taivano vėliavos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos ir Taivano vėliavos

Jis įsitikinęs, kad Kinijai vis dar „skausminga“ yra „Taivano žaizda“, kurios Pekinas „lengvai nepamirš“.

„Kad jau esame tapę vienais iš nemėgstamiausių „JAV pakalikų“ Kinijos akyse, gali tekti pasiruošti ir papildomiems iššūkiams per mūsų rinkimus“, – svarstė politologas.

Nuomonė: tikimybė – maža

Rytų Europos studijų centro asocijuotas ekspertas, VU TSPMI doktorantas Raigirdas Boruta sako, kad Kinija ilgą laiką neskyrė daug dėmesio Lietuvai, todėl ir jos sukaupti įtakos svertai vidaus procesams yra minimalūs.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Raigirdas Boruta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Raigirdas Boruta

„Mano nuomone, galimybė, kad Kinija gali kištis į rinkimus Lietuvoje yra maža, nes Kinija tiesiog neturi sukaupusi pakankamai resursų reikšmingai daryti įtaką Lietuvos rinkiminiams procesams“, – 15min teigė politikos ekspertas Kinijos klausimais.

Vis dėlto, lemtingos įtakos Kinijos kišimuisi į procesus Lietuvoje gali turėti nevieninga politikų nuomonė Taivano klausimu.

„Kinija gali bandyti pasinaudoti šia situacija ir nusitaikyti į jai priimtinesnius kandidatus kituose rinkimuose“, – svarstė R.Boruta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius