-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 20 /09:30

Dar vienas niuksas Kinijai: Taivanas steigia atstovybę Lietuvoje

Taivanas paskelbė, kad atidarys atstovybę Lietuvoje. Lietuvos užsienio reikalų ministerija pasveikino šį žingsnį, tačiau jis gali dar labiau pabloginti Lietuvos ryšius su Kinija, kuri Taivaną laiko savo teritorija.
Taivano vėliava
Taivano vėliava / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu pranešė, kad misija vadinsis Taivano atstovaujamuoju biuru Lietuvoje.

Nors J.Wu neatskleidė, kada misija pradės veikti, Lietuvos užsienio reikalų ministerija pranešime paskelbė, kad biuras turėtų būti atidarytas dar vasarą.

„Užsienio reikalų ministerija informuoja gavusi pranešimą iš Taipėjaus, kad Lietuvoje bus atidaroma taivaniečių atstovybė. Atstovybė bus registruota Užsienio reikalų ministerijoje „kitos atstovybės“ statusu, o savo veiklą pradės, atvykus atstovybės vadovui, URM žiniomis, dar šią vasarą“, – nurodoma antradienį išplatintame pranešime.

Atstovybę Europoje Taivanas atidarys po 18 metų pertraukos. Pastarąjį kartą 2003-iaisiais Slovakijoje pradėjo veikti Taipėjaus atstovybė.

„Šis sprendimas labai svarbus, nes parodo Taivano nusiteikimą toliau plėsti santykius su Europos šalimis“, – pažymėjo J.Wu.

„Sveikinu ir džiaugiuosi, kad plečiasi Lietuvos ryšiai su svarbiu Azijos demokratijos ir pažangos centru. Tikimės glaudaus ekonominio, kultūrinio bendradarbiavimo ir žmonių ryšių gilinimo“, – 15min sakė Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

Anot ministro J.Wu, Taivanas ir Lietuva, kurių ryšiai Vilniui nusisukant nuo Pekino pastaruoju metu ir taip sparčiai stiprėjo, vystys ekonominį, prekybinį ir technologinį bendradarbiavimą.

J.Wu taip pat pažymėjo, kad tikisi, jog dvišaliai santykiai plėsis dar labiau, nes Lietuva jau yra paskelbusi, jog šį rudenį planuoja atidaryti verslo atstovybę Taivane.

Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė neseniai informavo, kad Vyriausybė pritarė išvadai dėl tokios atstovybės steigimą įgalinančio Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimo.

Lietuva, kaip ir daugelis kitų šalių, nėra užmezgusi santykių su Taivanu, kurį Kinija grasina atsiimti jėga, bet šie žingsniai gali dar pabloginti pastaruoju metu atšalusius Lietuvos santykius su Pekinu.

Šių metų gegužę Lietuva oficialiai pasitraukė iš 17+1 bendradarbiavimo formato su Kinija – mechanizmo, kuris sieja Pekiną su Vidurio ir Rytų Europos šalimis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas

Lietuva tuomet teigė, kad šis formatas skaldo ES vienybę, skatina netolygius santykius Europoje, o Pekinas neišpildė savo pažadų atverti Kinijos rinką ir didinti investicijas.

Amerikos institutas Taivane, iš esmės veikiantis kaip de facto JAV ambasada, pasveikino žinią apie atstovybės Vilniuje atidarymą: „Visos šalys turi teisę laisvai vystyti glaudesnius ryšius su Taivanu – svarbia ekonomika ir demokratija.“

Lietuva, atkūrusi nepriklausomybę, diplomatinius santykius užmezgė ne su Taivanu, o su Kinijos Liaudies Respublika, ir 1991 metų rugsėjį pažadėjo nevystyti ir neskatinti jokių oficialių ryšių su Taivanu.

Taivanas formaliai pasaulyje šiuo metu turi vos penkiolika sąjungininkų – daugelis kitų valstybių palaiko diplomatinius santykius su Kinija, o ši Taivaną laiko savo teritorijos dalimi.

Kinija siekia izoliuoti Taipėjų pasaulinėje arenoje ir vengia bet kokiu atveju vartoti žodį „Taivanas“, kad tai nesuteiktų salai tarptautinio legitimumo.

Šįkart atstovybė pavadinta „Taivano atstovaujamuoju biuru Lietuvoje“.

Paprastai misijos užsienio šalyse, su kuriomis nepalaikomi diplomatiniai santykiai, pavadinamos „Taipėjaus ekonominiais ir kultūriniais biurais“ ar „Taipėjaus atstovybėmis“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Taivano vėliava
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Taivano vėliava

J.Wu antradienį pareiškė, kad Taivanas kol kas neplanuoja pakeisti kitų 23 misijų Europos šalyse pavadinimų. Visuose juose – žodis „Taipėjus“.

Šaltojo karo metu Taivanas, kurio oficialus pavadinimas – Kinijos Respublika, nepripažino Baltijos šalių okupacijos.

Tiesa, Lietuva, atkūrusi nepriklausomybę, diplomatinius santykius užmezgė ne su Taivanu, o su Kinijos Liaudies Respublika, ir 1991 metų rugsėjį pažadėjo nevystyti ir neskatinti jokių oficialių ryšių su Taivanu.

Lietuvoje po pastarųjų Seimo rinkimų pasikeitus valdžiai, keičiasi ir situacija – ryšiai su Taivanu nuolat šiltėja. Dabartinė valdančioji koalicija po pergalės rinkimuose susitarė vykdyti „vertybėmis grįstą užsienio politiką“ ir „ginti tuos, kurie kovoja už laisvę pasaulyje – nuo Baltarusijos iki Taivano“.

Birželį Lietuva paskelbė, kad skirs 20 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso dozių Taivanui. Ši šalis tuo metu kaip tik kovojo su COVID-19 protrūkiu. Taivane tuo metu kilo dėkingumo Vilniui protrūkis, buvo sukurtas padėkos vaizdo klipas.

VIDEO: Taivaniečiai dėkoja Lietuvai už atsiųstas vakcinas nuo koronaviruso

Taipėjus dar pandemijos pradžioje Lietuvai atsiuntė 100 tūkst. medicininių veido kaukių.

Įtampa ir kreivi žvilgsniai į Pekiną

Praėjusią savaitę Slovakija taip pat paskelbė apie ketinimus paaukoti 10 tūkst. vakcinos dozių Taivanui, norėdama atsidėkoti maždaug už 700 tūkst. kaukių, kurias Taipėjus nusiuntė šiai Vidurio Europos valstybei pandemijos pradžioje.

Čekijos politikai taip pat siekia glaudesnių ryšių su Taivanu.

2019 metais Praha atšaukė miestų partnerystės sutartį su Pekinu ir pasirašė analogišką susitarimą su Taipėjumi. Be to, pernai Taivane įvyko istorinis Čekijos senato lyderio Milošo Vystrčilo vizitas, įsiutinęs Kiniją.

Daugeliui regiono šalių Pekinas lieka svarbus prekybos ir diplomatinis sąjungininkas, taip pat vertingas vakcinų nuo koronaviruso tiekėjas.

Kinija nutraukė oficialius santykius su sala ir ėmė smarkiau ją spausti, 2016 metų Taivano prezidento rinkimus laimėjus Tsai Ing-wen.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tsai Ing-wen
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tsai Ing-wen

Pernai užtikrintai perrinkta Tsai Ing-wen nepritaria Pekino pozicijai, kad Taivanas yra „vienos Kinijos“ dalis, vietoje to laikydama salą faktiškai suverenia valstybe.

Pekinas nuo 2016 metų perviliojo septynis Taipėjaus diplomatinius sąjungininkus ir blokuoja jo narystę tokiose tarptautinėse organizacijose kaip Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Pernai Taivanas ir Somalilandas atidarė vienas kito teritorijoje atstovybes, o tas žingsnis išprovokavo Kinijos įtūžį.

Somalilande atidaryto biuro pavadinime taip pat minimas žodis „Taivanas“, tačiau dauguma valstybių šios Rytų Afrikos teritorijos, skirtingai negu Lietuvos, nelaiko suverenia valstybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius