-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 11 16

Dar vienas nepritaikytas pastatas žmonėms su negalia Vilniuje: „Vienu ypu problemos išspręsti neišeis“

Į 15min kreipėsi skaitytoja Aldona, atkreipdama dėmesį į žmonėms su fizine negalia nepritaikytą pastatą Vilniuje.
Studijų kokybės vertinimo centras
Studijų kokybės vertinimo centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Goštauto g. 12, kur įsikūręs Studijų kokybės vertinimo centras, studijų fondas ir daug kitu įstaigų, nėra pritaikytas žmonėms su negalia“, – rašė ji, pridėdama nuotrauką.

15min skaitytojos Aldonos nuotr./Pastatas, esantis Goštauto g. 12, Vilniuje
15min skaitytojos Aldonos nuotr./Pastatas, esantis Goštauto g. 12, Vilniuje

Pastatas priklauso Turto bankui. 15min kreipėsi į jį dėl komentaro. VĮ Turto banko komunikacijos vadovas Tomas Bagdonas pripažino, kad problema dėl negalią turinčių žmonių patekimo į valstybei priklausančius pastatus iš tiesų yra.

„Vykdome valstybei priklausančių administracinės paskirties pastatų centralizaciją, perimdami juos iš institucijų ir įstaigų, ir susiduriame su situacijomis, kad į dalį pastatų neįgaliesiems sunku patekti. Tam yra įvairių priežasčių: nemaža dalis valstybei priklausančių pastatų yra seni ir projektuojant juos nebuvo pagalvota apie neįgaliųjų poreikius; pastatų vieta tokia, kad neįmanoma įgyvendinti susisiekimą lengvinančių sprendimų; ankstesni pastatų valdytojai nesprendė šios problemos, todėl jos ir „eksportavosi“ į Turto banką, kaip ir minėtu Goštauto g. 9 atveju, – pastatą mes perėmėme tik praėjusių metų pabaigoje“, – teigė T.Bagdonas.

Anot jo, tuose valstybei priklausančiuose pastatuose, kuriuos „Turto bankas“ stato naujai ar juos modernizuoja, į projektavimo sąlygas įtraukia neįgaliųjų poreikius tenkinančius sprendimus, tokius kaip pandusai, įvažiavimai nužemintu slenksčiu, specialiems poreikiams pritaikyti liftai ir t.t., todėl atsinaujinant valstybės NT fondui, daugėja pastatų, į kuriuos judėjimo negalią turintys žmonės gali lengvai patekti.

„Bet, kaip minėta, didžioji dalis valstybės institucijų yra įsikūrusios senos ar senesnės statybos pastatuose. Šioje vietoje niekas už pastatų naudotojus geriau nežino savo lankytojų ir klientų poreikių, todėl raginame juos kreiptis į Turto banką. Pavyzdžiui, šalimai esančiame pastate, Goštauto g. 12, įrengiamas neįgaliesiems pritaikytas liftas. Kiekvienu atveju priimamas individualus sprendimas, atsižvelgiant į poreikį, situaciją ir bendrą užklausų kiekį, nes, kaip minėjau, problema yra įsisenėjusi ir ilgalaikė ir vienu ypu jos išspręsti neišeis“, – kalbėjo T.Bagdonas.

Paslaugas galima gauti neatvykstant į SKVC

Tuo metu Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) komentare teigiama, kad asmenims su negalia yra sudaryta galimybė pastatyti automobilį vidiniame pastato kieme, taip pat siūloma dėl atvykimo ir susitikimo su reikiamu SKVC specialistu susitarti iš anksto telefonu (apie tai informuojama SKVC interneto svetainėje). Be to, yra sudarytos galimybės visas teikiamas paslaugas gauti neatvykstant į SKVC – dokumentus galima pateikti elektroniniu būdu.

„Atkreipiame dėmesį, kad pastatas, kuriame yra įsikūręs SKVC, jam nepriklauso. Šis pastatas priklauso Turto bankui, o SKVC patalpas valdo panaudos sutarties pagrindu, todėl negali savarankiškai atlikti pastato pritaikymo neįgaliesiems darbų“, – pažymima komentare.

Žada pokyčius

Komentare rašoma, kad suprasdamas nepatogumus, su kuriais tenka susidurti lankytojams su judėjimo negalia, 2018 m. SKVC ėmėsi iniciatyvos spręsti viso pastato pritaikymo neįgaliesiems klausimą.

SKVC yra inicijavęs šio klausimo svarstymą su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, kitų pastate įsikūrusių institucijų bei Turto banko atstovais. Tai davė rezultatų – Turto bankas 2019 m. rugsėjo mėn. informavo apie tai, kad pastato pritaikymo klausimas aktyviai sprendžiamas, pradėtos viešųjų pirkimų procedūros, o pastatas asmenų su judėjimo negalia poreikiams bus pritaikytas artimiausiu metu.

Pastebėjote nepritaikytą vietą judėjimo negalią turintiems žmonėms? Praneškite apie jas, el. paštu atvirumogalia@15min.lt siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašą 15min.lt.

Projekto „Atvirumo galia“ autoriai susisieks su tokios vietos savininku(-e) ir informuos apie problemą, pasiteiraus apie priežastis ir paklaus, kokių sprendimų bus imtasi. Po kiek laiko bus dar kartą susisiekta ir pasiteirauta, ar problema iš tiesų išspręsta. Skatinkime pokyčius kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius