Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 12 08

Darbą pradėjo naujos sudėties Valstybinė lietuvių kalbos komisija

Darbą ketvirtadienį pradėjo naujos sudėties Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK).
Pasas
Asociatyvi nuotr. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimas lapkričio pabaigoje jos pirmininke paskyrė Lietuvių kalbos instituto vyresniąją mokslo darbuotoją Violetą Meiliūnaitę. Ji pirmininkaus Kalbos politikos pakomisei, ketvirtadienį pranešė VLKK.

Kalbos komisiją sudaro 17 narių, jie skiriami penkeriems metams. Vienas narys – Albinas Drukteinis – paskirtas anksčiau.

Naujos kadencijos VLKK taip pat dirba Albina Auksoriūtė, Dalia Gedzevičienė, Laimantas Jonušys, Laura Kamandulytė-Merfeldienė, Ramunė Kasperė, Rūta Kazlauskaitė, Žydronė Kolevinskienė, Lina Murinienė, Vilija Sakalauskienė, Daiva Sinkevičiūtė, Vitalija Stravinskienė, Virginija Stukaitė-Laniauskienė, Jurga Trimonytė-Bikelienė, Vidas Valskys, ir Vilma Zubaitienė.

Į naują VLKK nebepateko ankstesnis komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis. Jį Seimas atleido iš šių pareigų.

V.Meiliūnaitė VLKK nare tapo vietoj atsistatydinusio advokato Edmundo Budvyčio. Jis spalio viduryje komitete buvo išrinktas Lietuvių kalbos komisijos nariu, bet po kelių dienų parašė atsistatydinimo pareiškimą. Teisininkas BNS sakė tai padaręs dėl asmeninių priežasčių.

Opozicijos atstovai komitete siekė, kad nauja atranka vietoj pasitraukusio nario nebūtų vykdoma, o būtų teikiamas kitas daugiausia balsų surinkęs nominantas, tai yra A.Antanaitis.

Valdančiųjų balsais nutarta, jog reikia vykdyti naują atranką. Dėl to opozicija kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Ši patvirtino, kad komitetas procedūrų nepažeidė.

VLKK sprendžia Valstybinės kalbos įstatymo įgyvendinimo klausimus, teikia su kalbos politika susijusias išvadas, ekspertizę, nustato lietuvių kalbos tvarkybos kryptis, sprendžia jos norminimo ir kodifikavimo klausimus, rūpinasi lietuvių kalbos diegimu į informacijos technologijas, visuomenės kalbos kultūra ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius