Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 08

Darbą versle iškeitė į valstybės tarnybą – džiaugiasi atsivėrusiomis galimybėmis

Neefektyvi, nekonkurencinga, nepatraukli – tai dažniausi pastarąjį dešimtmetį skambantys epitetai, skirti Lietuvos valstybės tarnybai. Vieni teigia, kad ji kupina biurokratijos ir verčianti žmones panirti į sąstingį, kiti – kad, valstybės tarnautojai nesuteikia visuomenei kokybiškų paslaugų. Ar situaciją gali pakeisti dar viena Valstybės tarnybos pertvarka?
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Dar 2018 metais Vidaus reikalų ministerijos užsakymu atlikta plataus masto valstybės tarnautojų apklausa parodė, kad valstybės tarnautojai labiausiai patenkinti socialinėmis garantijomis, darbo turiniu, santykiu su kolegomis. Tarp labiausiai demotyvuojančių dalykų minėtas neigiamas visuomenės požiūris, žemas darbo užmokestis.

Atėjo iš verslo

Prieš kelerius metus iš verslo į valstybės tarnybą pasukusi vilnietė Akvilė Jovaišienė jau kelerius metus džiaugiasi darbu Vilniaus miesto savivaldybės Sporto ir sveikatingumo skyriuje. Anot jos, darbas tikrai įdomus, kupinas naujų iššūkių ir karjeros galimybių.

„Apie 8 metus dirbau privačiame sektoriuje, prekybos rinkodaros ir pardavimų srityje. Po motinystės atostogų norėjosi pakeisti sritį, o kadangi esu baigusi viešojo administravimo magistrantūrą ir visada domėjausi galimybėmis dirbti viešajame sektoriuje – atėjau į Savivaldybę ir dvejus metus dirbau pagal darbo sutartį. Pasikeitus aplinkybėms, turėjau galimybę pretenduoti į tokią pačią darbo vietą valstybės tarnyboje. Dalyvavau konkurse, kurį sudarė du etapai, ir jį laimėjau“, – savo darbo pradžią Vilniaus miesto savivaldybėje prisimena pašnekovė.

Netrūksta savirealizacijos

Jauna moteris teigia, kad sporto ir sveikatingumo sritis šiandien yra aktuali kiekvienam miestiečiui.

„O ir pati mano darbovietė yra šauni. Čia dirba daug įdomių, jaunų, novatoriškų žmonių. Yra aiški sistema, schema, kaip reikia teisingai atlikti užduotis, nes darbe vadovaujamės teisės aktais. Kita vertus – konkrečiai mūsų skyriuje yra daug vietos kūrybiškumui. Su kolegomis turime daugybę planų ir vizijų, kaip tobulinti skyriaus veiklą ir kokias strategijas naudoti darbe“, – pasakoja A. Jovaišienė.

Vilniaus miesto savivaldybės 2021 metais atliktas mikroklimato tyrimas rodo, jog savivaldybėje darbuotojai savo pasitenkinimą darbu ir motyvaciją įvertino 8 balais iš 10. Be to, daugiau negu pusė (50,3 proc.) apklaustųjų tikino, kad darbas dažnai patinka, o 43,3 proc. atsakė, kad jis patinka visada.

VMS nuotr./Pasitenkinimas darbu ir motyvacija
VMS nuotr./Pasitenkinimas darbu ir motyvacija

Beveik 85 proc. apklaustųjų tikina, kad dažnai arba visada jaučia savo darbo prasmę, beveik 72 proc. apklausos dalyvių savo darbovietę dažnu atveju arba visada rekomenduotų draugams ir pažįstamiems. Šie rodikliai rodo, kad valstybės tarnyba gali būti patraukli darbo vieta, kurioje žmogus jausis gerai dirbdamas valstybės labui.

VMS nuotr./Pasitenkinimas darbu ir motyvacija
VMS nuotr./Pasitenkinimas darbu ir motyvacija

Karjeros galimybės

Pašnekovė tikina, kad visuose Vilniaus miesto savivaldybės skyriuose yra daug energingų ir entuziastingų žmonių, kurie puikiai atlieka savo darbą. Anot jos, žinoma, gali pasitaikyti mažiau motyvuotų darbuotojų, bet tokių yra ir versle. Pačiai A. Jovaišienei asmeniškai neteko susidurti su nemotyvuotais ar sustabarėjusiais Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojais.

Be to, pašnekovės teigimu, darbovietėje ji mato ir daugiau galimybių kopti karjeros laiptais.

Nėra uždarytų durų, viskas yra vieša ir prieinama, nes tai reglamentuoja teisės aktai

„Jaučiuosi tvirtai, nes labai mėgstu savo darbą ir net nesvarstau galimybės jo netekti. Dėl karjeros galimybių – jų visada ir visur yra. Nėra uždarytų durų, viskas yra vieša ir prieinama, nes tai reglamentuoja teisės aktai“, – įsitikinusi pašnekovė.

Prasminga visuomenei

Nuolat įvairių darbuotojų beieškanti atrankų specialistė Andra Mackevičiūtė tikina, kad darbovietės pasirinkimą turėtų lemti trys pagrindiniai komponentai: įstaiga ir įstaigos veiklos sritis, būsimas tiesioginis vadovas ir darbo užmokestis bei jo augimo galimybės.

Anot specialistės, žmonės vangiai renkasi valstybės tarnautojo kelią, tačiau teigiami pokyčiai jau vyksta.

„Dažniausiai darbuotojus nuvilia mažesnis nei privačiame sektoriuje atlyginimas, kuriamos vertės trūkumas ir persikvalifikavimo galimybės. Tačiau, mano nuomone, valstybės tarnyba yra prasmingas darbas. Ypač tarp jaunų žmonių, kurie dažnai renkasi specialybę, norėdami prisidėti prie visuomenės gerovės skatinimo“, – sako A. Mackevičiūtė.

Sieks Valstybės tarnybą paversti modernia, efektyvia ir patrauklia

Į būtinybę tobulinti viešąjį valdymą kasmet Lietuvos dėmesį savo rekomendacijose atkreipia ir tarptautinės institucijos – Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) bei Europos Komisija.

Lietuvai būtina didinti žmogiškųjų išteklių valdymo efektyvumą. Dabartinė sistema neužtikrina tinkamo tarnautojų ugdymo, veiklos vertinimas neorientuotas į veiklos rezultatus, skatinimo priemonės ne visada efektyviai motyvuoja tarnautojus, taip pat neišnaudojamos valstybės tarnautojų mobilumo galimybės.

Vidaus reikalų ministerijos įgyvendinama Valstybės tarnybos pertvarka supaprastins valstybės tarnybos reguliavimą ir sudarys prielaidas sukurti efektyvesnę ir mobilesnę valstybės tarnybą. Keičiama ir atlygio sistema, siekiant konkurencingo darbo užmokesčio, socialinių bei kitų garantijų priartinimo prie Darbo kodekse numatytų nuostatų.

Valstybės tarnyboje vis aktualesne problema tampa nepakankamai stipri vadovų grandis. Tinkamus kandidatus sunku pritraukti į valstybinių įstaigų vadovų poziciją, nes nėra užtikrinama efektyvi vadovų paieška ir išlaikymas, trūksta sisteminio ir nuoseklaus lyderystės stiprinimo, vadovams nėra sudaromos galimybės lanksčiai priimti efektyvius veiklos ir išteklių valdymo sprendimus. Be to, profesionalai valstybės tarnybą aplenkia ir dėl nekonkurencingo, su veiklos rezultatais nesusieto darbo užmokesčio. Net 55 proc. konkursų į valstybės tarnybos įstaigų vadovo vietą neįvyksta.

Pokyčiai valstybės tarnyboje įgalins vadovus kurti lanksčią ir modernią valstybės tarnybą, atsisakant perteklinio reguliavimo, sukuriant sąlygas valdyti išteklius ir pačiam spręsti dėl jų panaudojimo, siekiant įstaigai iškeltų tikslų.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR vidaus reikalų ministerija, kuri įgyvendina Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija – Informavimas apie veiksmų programą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius