-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 01

„Darbiečiai“ abejoja Nacionaliniu susitarimu, į koaliciją nesiveržia

Su premjeru Andriumi Kubiliumi ketvirtadienį susitikę Darbo partijos (DP) frakcijos nariai teigė abejojantys kai kuriomis Nacionalinio susitarimo nuostatomis ir jo palaikyti neketina. Tuo metu premjeras užuominomis ragina DP svarstyti prisijungimą prie koalicijos.
Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Koalicija

DP frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys teigė, jog jo „premjeras neįtikino“. „Tokiam Nacionaliniam susitarimui, koks jis yra dabar, aš sunkiai įsivaizduoju galimą pritarimą“, – sakė V.Gapšys.

Anot jo, frakcija tikriausiai balsuos nelaisvai, kadangi Nacionalinis susitarimas gali prieštarauti partijos programai.

Jis ragino Vyriausybę atsižvelgti į DP siūlymus.

„Matome, kad planas A nepasiteisino pirmą pusmetį, planas B baigia sužlugti dabar. Premjeras nebeturi plano C, tai jis patvirtino šiandien kalbėdamas, todėl mes aiškiai nurodėme, kad reikia galvoti, kaip skatinti verslą, kaip didinti pajamas mažinant mokesčius, kad būtų skatinamas vartojimas, kad mūsų pagamintos prekės būtų konkurencingos“, – sakė V.Gapšys.

Jis ragino spręsti „Sodros“ problemas ne keliant mokesčius ir mažinant išmokas, o skatinant darbo vietų steigimą. „Per metus, nuo sausio, mes matome nuo 110 tūkst. padidėjimą iki 230 tūkst. bedarbių, t. y. dvigubai, ir premjeras jau nebegali pasiteisinti tuo, kad čia buvusios Vyriausybės darbo rezultatas“, – teigė DP frakcijos seniūnas.

Koalicijos rankos išskėstos

A.Kubilius aiškino, kad patys verslininkai supranta Nacionalinio susitarimo būtinybę ir, nors „sukandęs dantimis“, jam pritaria.

Balsavimą dėl Nacionalinio susitarimo A.Kubilius vadino atsakomybės testu ir vylėsi, kad tiek DP, tiek kitos opozicijos frakcijos jį išlaikys. „Visuomenės grupės, įvairios asocijuotos struktūros, su kuriomis tarėmės, tą atsakomybės testą išlaiko labai aukštu lygiu. Klausimas dabar yra tarp partijų – ar jos sugeba suvokti, kaip šiomis aplinkybėmis reikia pamiršti tarpusavio konkurenciją“, – kalbėjo premjeras.

Jis teigė atsilyginti DP frakcijai už pritarimą Nacionaliniam susitarimui neketinąs, tačiau jei DP norėtų šlietis prie koalicijos, tai galėtų būti svarstoma.

„Jei kas nors gali pasiūlyti geresnių variantų, mes pasiruošę ieškoti kompromisų. Rezultatas yra aiškus: deficitas šiais metais turi būti ne didesnis nei pernai. O jei kuri nors frakcija norėtų jungtis prie valdančiosios koalicijos, mes pasiruošę tai svarstyti“, – sakė A.Kubilius.

DP frakcijos ir premjero susitikime taip pat buvo užsiminta apie galimą „darbiečių“ prisijungimą prie koalicijos. Paklaustas, ar priimdamas įstatymus dėl išmokų mažinimo Seimas ir vėl dirbs naktimis, A.Kubilius juokavo, esą to neprireiks, nes turės „darbiečių“ paramą. DP frakcijos nariai nusijuokė, tačiau pridūrė, jog apie paramą koalicijai kalbėtų nebent už uždarų durų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius