Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 26 /16:04

„Darbiečiai“ atšaukė D.Pavalkį iš švietimo ir mokslo ministro posto, vietą siūlo V.Gedvilui

Darbo partijos taryba sekmadienį Kėdainiuose nusprendė iš pareigų atstatydinti švietimo ir mokslo ministrą Dainių Pavalkį, BNS pranešė Darbo partijos Infocentras. Į jo vietą gali būti siūlomas Vydas Gedvilas.
Dainius Pavalkis
Dainius Pavalkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

D.Pavalkis pagalvos

Dainius Pavalkis atšaukiamas iš švietimo ir mokslo ministro posto, sekmadienį nusprendė Darbo partijos taryba.

Jis žurnalistams sakė pagalvosiantis, ar atsistatydinti.

„Pagalvosiu (ar atsistatydinsiu – BNS). Aš, kaip ir švietime, niekada nedariau staigių judesių, galbūt ir kritikos buvo, bet aš galvoju nedaryti staigių judesių, nei padaryti neteisingą. Dalis yra tiesos, bet dalis visiškai netiesa“, – sakė jis.

Kiek anksčiau jis BNS sakė sprendimo nekomentuosiantis iki trečiadienio, kai grįš iš komandiruotės Rygoje.

Tokį sprendimą partijos taryba priėmė po to, kai buvo pristatytos darbo grupės, kuri pastarąjį mėnesį vertino „darbiečių“ deleguotų į politinius postus asmenų veiklą, žurnalistams Kėdainiuose pranešė Darbo partijos Infocentras.

Neskubėjo įgyvendinti programos

Sekmadienį atšauktas „darbiečių“ švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis atsiliko įgyvendindamas Darbo partijos programą, teigia Vytautas Gapšys.

„Matome, kad šioj vietoje mes stipriausiai atsiliekame nuo užsibrėžtų planų, o švietimas yra viena iš tų strateginių sričių, kuri yra labai jautri visuomenei“, – žurnalistams po Darbo partijos tarybos posėdžio sakė V.Gapšys.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytautas Gapšys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytautas Gapšys

Jis buvo darbo grupės, kuri pastarąjį mėnesį vertino „darbiečių“ deleguotus politinius asmenis į Seimo vadovybę ir Vyriausybę, pirmininkas.

„Jeigu paminėti tik keletą iš jų (Darbo partijos programos punktų – BNS), tai susiję su ankstesniu išėjimu į pensiją, taip pat mes programoje esame nusimatę sutvarkyti vadovėlių leidybą – nesutvarkyta. Mes nusimatę esame dalykų dėl mokytojų algų kėlimo. Dėl to mes dar turime prieštaravimų iš profesinių sąjungų dėl šitos srities“, – ministro atšaukimo priežastis vardijo V.Gapšys.

V.Gapšys teigė, kad „pasitempti“ vykdant Darbo partijos programą turi ir A.Pabedinskienė bei Š.Birutis, tačiau jie iki kadencijos pabaigos ministrais išliks.

„Gavo kritikos šiek tiek ir Š.Birutis, ir A.Pabedinskienė, bet tai galbūt labiau pataisomi dalykai dėl komunikacijos, dėl kai kurių pavienių sprendimų, kurie galbūt labiau yra administracinio pobūdžio. Yra kai kurių programinių nuostatų, bet mes tikimės, kad tie ministrai pasitemps ir tas programines nuostatas įgyvendins iki kadencijos pabaigos“, – kalbėjo jis.

V.Gapšys teigė, kad „pasitempti“ vykdant Darbo partijos programą turi ir A.Pabedinskienė bei Š.Birutis, tačiau jie iki kadencijos pabaigos ministrais išliks.

Pasak parlamentaro, V.Baltraitienė ir Rokas Masiulis priekaištų iš partijos nesusilaukė, nes „jie ministrais yra trumpiausią laiką ir deda dideles pastangas“.

Postas gali atitekti V.Gedvilui

Darbo partijos taryba švietimo ir mokslo ministro postą gali pasiūlyti Seimo pirmininko pavaduotojui Vydui Gedvilui. 

Kalti savivaldos rinkimai?

Partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho kritikuotas D.Pavalkis anksčiau tai siejo su nesėkmingais savivaldos rinkimais.

„Aišku, po ne visai pavykusių rinkimų garbės pirmininko reakcija yra man suprantama, tiktai klausimas, kurioje vietoje ieškoti tų, kas yra galbūt labiau atsakingi už nepavykusius savivaldos rinkimus“, – dar kovo mėnesį BNS sakė D.Pavalkis.

V. Uspaskichas anksčiau neatmetė galimybės, kad darbo grupės išvados gali lemti kai kurių pareigūnų tolesnę politinę karjerą. Jis yra pareiškęs, kad turi priekaištų visiems Darbo partijos ministrams, išskyrus žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę.

Darbo partija Vyriausybėje turi 4 atstovus – dabar jau paskutines dienas skaičiuojantį D.Pavalkį, kultūros ministrą Šarūną Birutį, socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę, taip pat energetikos ministrą Roką Masiulį.

Darbo grupei vadovavo Seimo narys Vytautas Gapšys. Be jo, „darbiečių“ politikus vertino partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, prezidiumo narys Vidmantas Žiemelis ir Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys Rimvydas Podolskis.

Darbo grupė vertino, kaip Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, vicepirmininkas Vydas Gedvilas, partijos deleguoti ministrai ir viceministrai vykdo Darbo partijos programą bei koalicijos susitarimus.

Tomas Janeliūnas: tai – bandymas pertvarkyti partiją prieš Seimo rinkimus

Sprendimas iš posto atstatydinti švietimo ir mokslo ministrą Dainių Pavalkį gali būti susijęs su siekiu pertvarkyti Darbo partiją prieš artėjančius Seimo rinkimus, mano politologas Tomas Janeliūnas.

Matyt, tai lemia suvokimas, kad Darbo partija po truputėlį nyksta iš politinio žemėlapio, – sakė T.Janeliūnas.

„Matyt, tai lemia suvokimas, kad Darbo partija po truputėlį nyksta iš politinio žemėlapio. Pats Viktoras Uspaskichas aiškiai suvokia, kad jeigu kažko esminio pertvarkant partiją nebus padaryta dabar, tai tiesiog gresia pralaimėti rinkimus. Manau, kad čia yra bandymas išlaikyti Darbo partiją kaip potencialią partnerę ir būsimosiose Vyriausybėse ir atitinkamai tokių radikalių permainų imamasi dabar, nes po to bus per vėlu“, – BNS sekmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto daktaras Tomas Janeliūnas.

Jo teigimu, tikėtina, kad naujasis kandidatas į ministrus bus matomesnis ir daugiau rinkėjų dėmesio pelnyti galintis žmogus. Jis neatmeta ir sekmadienį partijos nariu tapusio buvusio „tvarkiečio“, buvusio aplinkos ministro, dabar – europarlamentaro, Valentino Mazuronio kandidatūros.

Politologo vertinimu, didelės kritikos iki šiol nesulaukęs D.Pavalkis tikriausiai tiesiog yra aukojamas, vykstant pertvarkai.

Gana keista žinia – man nešauna į galvą kažkokių D.Pavalkio klaidų, kurios būtų privertusios jį atstatydinti, – svarstė politologas.

„Gana keista žinia – man nešauna į galvą kažkokių D.Pavalkio klaidų, kurios būtų privertusios jį atstatydinti. Pastaruoju metu netgi daugiau kritikos sulaukdavo kita Darbo partijos ministrė Algimanta Pabedinskienė, ypač prezidentė ją kritikavo ir atrodė, kad jau tikrai virš jos daug debesų telkiasi. Su D.Pavalkiu lyg ir nebuvo tokių akivaizdžių politinių ginčų su kitomis institucijomis“, – sakė T.Janeliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius