-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 24

„Darbietis“ G.Tamošiūnas siūlo jungti ministerijas, ministrams neleisti būti Seimo nariais

Valdančiosios Darbo partijos frakcijos atstovas Gintaras Tamošiūnas siūlo Kultūros ministeriją jungti prie Švietimo ir mokslo, Energetikos – prie Ūkio, ministrams nustatyti kvalifikacinius reikalavimus, neleisti jiems turėti Seimo nario mandato.
Švietimo ir mokslo ministerija
Švietimo ir mokslo ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokias Vyriausybės įstatymo pataisas prieš pat Seimo rinkimus registravęs parlamentaras sako siekiantis efektyvesnio Vyriausybės darbo, racionalesnio lėšų panaudojimo, taip pat tvirtina, kad pataisas būtų galima priimti dar šios kadencijos Seime. Jų įsigaliojimo data projekte numatyta 2017 metų sausis.

Parlamentaro pataisos nustatytų, kad ministru gali būti asmuo, turintis prižiūrimos srities aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 5 metų vadovavimo darbo stažą jo vadovaujamos ministerijos kompetencijos srityje. Taip pat ministras negalėtų, kaip šiuo metu, turėti Seimo nario mandato, tokia teisė būtų paliekama tik ministrui pirmininkui.

„Ministras nėra vien politikas, tai ir svarbiausių sričių vadovas, žmogus, kuris priima tikrai svarbius sprendimus, ir užimant tokias pareigas nelabai būtų vieta mokytis tos srities (specifikos), todėl tai turėtų būti profesionalūs žmonės, kurie yra savo srities specialistai, tad bent tokie reikalavimai kaip ministerijų departamentų direktoriams ar skyrių vedėjams, turėtų būti“, – BNS savo iniciatyvą komentavo G.Tamošiūnas.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gintaras Tamošiūnas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gintaras Tamošiūnas

Taip pat parlamentaras siūlo neleisti ministrams išlaikyti Seimo nario mandato, kaip yra šiuo metu. Pasak G.Tamošiūno, ministras tiesiog nespėja dirbti Seimo nario darbo, ir abiejų pareigų atlikti kokybiškai, jo teigimu, neįmanoma.

„Ministrai labai retai dalyvauja Seimo posėdžiuose ir to Seimo nario darbo tikrai lieka labai mažai.

Jei jis nori dirbti ministerijoje, kvalifikuotai ir atsakingai, natūralu, kad Seimo nario darbo praktiškai nedirba, ir beveik visas ministrų kabinetas iškrenta iš Seimo darbo, aš jau nešneku apie komitetų lankymą.

Ministras pirmininkas yra kita kategorija, labiau politikas, kuris turi dalyvauti Seime, jausti Seimo narių nuotaikas, su jais derinti teikiamus įstatymus“, – siūlymą komentavo G.Tamošiūnas.

Klausiamas, kodėl tokias pataisas teikia likus vos mėnesiui iki Seimo rinkimų, parlamentaras aiškino darbą pradėjęs tik kadencijos viduryje, tad reikėjo laiko pamatyti sistemos trūkumus ir parengti atitinkamas pataisas.

„Seime esu keletą metų, pamatyti tuos dalykus reikia laiko, todėl tokios pataisos atsirado vėliau“, – tvirtino parlamentaras. Darbą Seime jis pradėjo 2014 metų birželį, pakeitęs į Europos Parlamentą išrinktą Viktorą Uspaskichą.

G.Tamošiūnas taip pat tvirtino, jog pataisoms priimti laiko pakaktų: „Tai yra realu, nes ta dalis dėl ministro ir Seimo nario mandato suderinamumo, šnekama ne pirmus metus, ir tokių iniciatyvų yra buvę“.

Siūlymą jungti ministerijas jis aiškino efektyvesniu lėtų valdymu, taip pat pažymėjo, kad šių ministerijų sritys dažnai persidengia.

„Mano pozicija, kad ministerijų galėtų būti dar mažiau, šis variantas pats paprasčiausias, Energetikos ir Ūkio ministerija kažkada ir buvo viena, o kultūros ir švietimo sritys irgi daug pinasi, daug kur susikerta, ir turint vieną ministeriją daug efektyviau bus valdomi ištekliai“, – sakė Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius