Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 03 30

„Darbietis“ siūlo pataisą, kad ir po susijungiumo partija gautų valstybės dotaciją

Darbo partijos atstovas Valdas Skarbalius įregistravo pataisą, kad ir po reorganizacijos partijos toliau gautų buvusią dotaciją.
Valdas Skarbalius
Valdas Skarbalius / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Vilniaus apygardos teismas kovą nusprendė, kad Darbo partijai 2013-ųjų metų antro pusmečio dotacija skirta neteisėtai. Teismas argumentavo, kad dotaciją gauna ne mažiau kaip 3 proc. balsų pastaruosiuose rinkimuose surinkusios partijos, tuo metu Darbo partija po susijungimų tapo nauju juridiniu asmeniu.

V.Skarbalius siūlo į Politinių partijų įstatymą įrašyti, kad tuo atveju, kai partija gauna biudžeto asignavimus, po reorganizacijos dotacija tektų partijai, kuri perima reorganizuotos politinės partijos teises ir pareigas.

Politinės partijos pertvarkomos Civilinio kodekso nustatyta tvarka. Nepaisant šios nuostatos, taikant teisės aktus teismuose kyla abejonių, ar kai kurios teisės, atsirandančios politinei partijai jau po jos reorganizavimo, atitenka jos teisių perėmėjai.

Jeigu politinė partija buvo reorganizuota skaidymo būdu, valstybės biudžeto asignavimų dalis būtų išmokama partijoms, perėmusioms reorganizuotos partijos teises ir pareigas tokiomis proporcijomis, kurios buvo nustatytos reorganizavimo sąlygose.

„Politinės partijos pertvarkomos Civilinio kodekso nustatyta tvarka. Nepaisant šios nuostatos, taikant teisės aktus teismuose kyla abejonių, ar kai kurios teisės, atsirandančios politinei partijai jau po jos reorganizavimo, atitenka jos teisių perėmėjai“, – pataisą aiškina „darbietis“.

Pernai rudenį valdančioji Darbo partija (leiboristai) po susijungimo su Krikščionių partija grįžo prie senojo pavadinimo. Darbo partija (leiboristai) ir Krikščionių partija buvo reorganizuotos susijungimo būdu į naują juridinį asmenį – Darbo partiją.

„Darbiečiai“ pavadinimą keitė ir po susijungimo su dukterine Leiboristų partija, kai naujasis juridinis darinys pavadintas Darbo partija (leiboristai).

Vyriausioji rinkimų komisijos praėjusių metų rugsėjo 9 dienos sprendimu „darbiečiai“ gavo per 1 mln. 771 tūkst. litų iš beveik 9,5 mln. litų paskirstytos sumos, po 2,1 lito už kiekvieną „darbiečių“ per praėjusius Seimo, Europos ir savivaldybių tarybų rinkimus gautą balsą.

Dėl reorganizacijos, po kurios formaliai įsteigtas naujas juridinis asmuo, partijos atžvilgiu nutraukta „juodosios buhalterijos“ byla, nors partijos vadovai buvo nuteisti dėl sukčiavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius