Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 01

Darbo aplinka Lietuvoje nėra palanki turintiems šeimas

Lietuvos gyventojai patiria sunkumų, derindami įsipareigojimus darbui ir šeimai. Tai, kad darbo aplinka šalyje nėra palanki turintiems šeimas, paliudijo „Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa.
Darbo vieta
Darbo vieta / Photos.com
Temos: 2 Darbas Seimas

Daugiau nei pusė (57 proc.) apklaustų dirbančiųjų Lietuvos gyventojų nurodė, kad jie neturi galimybės derinti darbą su įsipareigojimais šeimai. Dar didesnis skaičius, net du trečdaliai apklaustųjų, įsitikinę, jog šalies įmonėse arba įstaigose stokojama lankstesnio požiūrio šiuo klausimu.

Dėl to, kad darbovietėje neįmanoma derinti savo įsipareigojimų šeimai su atliekamu darbu, dažniausiai skundėsi vyrai, dirbantys privačiame sektoriuje, taip pat darbininkai ir techniniai darbuotojai, gyvenantys kaimo vietovėse bei tie, kurių šeimos pajamos per mėnesį nesiekia 1500 litų.

Skeptiškiausiai Lietuvos darbovietėse vykdomą įsipareigojimų derinimo politiką vertina namų šeimininkės bei žmonės, turintys vaikų iki 4 metų – net 80 proc. jų nesutinka su teiginiu, kad dirbantieji turi visas galimybės derinti profesines ir šeimos pareigas. Beveik pusė turinčių vaikų respondentų nurodė, kad jų darbovietėje nėra sudarytos sąlygos derinti šeimos ir darbo interesus.

Tai, kad savo darbovietėje dažnai gali derinti darbą su įsipareigojimais šeimai, nurodė tik 8 proc. dirbančiųjų, dar penktadalis tokią galimybę turi kartais ir kiek daugiau nei dešimtadalis – ypač retai. Dažniau už kitus suderinti darbą su įsipareigojimais šeimai gali įmonių ar įstaigų vadovai bei dirbantys valstybiniame sektoriuje.

„Džiaugiamės, kad Lietuvoje yra įmonių, kurios net ir šiuo sunkiu metu kuria šeimai palankią aplinką. Kaip rodo kasdienė praktika, ne viską lemia vien įstatymai, yra galimybių iš vidaus patobulinti organizacijų veiklą ir taip padėti darbuotojams geriau derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus, todėl inicijuojame projektus, kurie suburtų kolektyvus ir paskatintų ieškoti tokių galimybių“, teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Juventa Mudėnienė.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad aštuoni iš dešimties dirbančiųjų šalyje pavaduoja savo kolegas darbe dėl nenumatytų šeimyninių aplinkybių, nors didžioji dalis iš jų tokią pagalba suteikia retai arba kartais. Dažniausiai kolegas tenka pavaduoti moterims ir dirbantiems valstybinėse ar savivaldybių įmonėse. Tuo tarpu penktadalis dirbančiųjų nurodė, kad jie niekada nesuteikia pagalbos savo kolegoms darbe dėl kokių nors šeimyninių aplinkybių.

Nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos Tyrimai" atlikta apklausa vyko 2009 m. rugpjūčio 10 d.-19 d.. Tyrimo metu buvo apklausti 1002 gyventojai nuo 18 metų iš 100 Lietuvos vietovių. Tyrimą užsakė LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius