Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 22

Darbo biržoje – apgultis

Nedarbo rodikliai auga kaip ant mielių. Tai patvirtina prie Vilniaus darbo biržos kasdien nuo ryto besibūriuojantys žmonės. Specialistai ramina, jog kvalifikuoti darbuotojai darbo nepritrūks, kitiems siūloma keisti kvalifikaciją ir taikytis prie rinkos sąlygų.
Vilniaus darbo biržoje eilės rikiuojasi jau nuo ankstyvo ryto. Kasdien sostinėje užregistruojam 500 ieškančių darbo žmonių.
Vilniaus darbo biržoje eilės rikiuojasi jau nuo ankstyvo ryto. Kasdien sostinėje užregistruojam 500 ieškančių darbo žmonių. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prie darbo biržos sutiktas vilnietis Ruslanas pasakojo darbo ieškąs jau mėnesį. „Dirbau statybų įmonėje, kuri atleido 60 proc. darbuotojų. Darbo birža siūlo man kvalifikacinius kursus, manau, pabaigus juos, tikrai kur nors įsidarbinsiu“, – neprarado optimizmo Ruslanas.

Kiek niūriau buvo nusiteikusios vilnietės Aneta ir Raimonda, ieškančios administratorės, padavėjos ar pardavėjos darbo. Merginos pasakojo, jog iš pradžių darbo bandė ieškotis internete, skelbimuose, tačiau nesėkmingai.

„Anksčiau dirbau administratore, bet dabar dirbčiau ir padavėja ar pardavėja – konsultante. Deja, pačiai tokio darbo susirasti nepavyksta, todėl kreipiausi į Darbo biržą“, – pasakojo Aneta.
Vilniaus darbo biržos direktoriaus pavaduotojo Eugenijaus Valeikos teigimu, nors bedarbių skaičius kasdien auga, o darbo pasiūla mažėja, stengiamasi pasiūlyti išeičių. „Siūlome kvalifikacijos kursus, profesinį mokymą. Dabar darbą realiausia susirasti buhalteriams, pardavėjams, siuvėjams, tolimųjų reisų vairuotojams“, – pasakojo E.Valeika.

Anot Vilniaus darbo biržos direktoriaus pavaduotojo E.Valeikos, darbo birža ieško dialogo ir su darbdaviais. „Darbdavius skatiname stengtis išsaugoti darbuotojus: lankomės įmonėse, kalbamės, gavę pranešimus apie grupinius atleidimus, planuojame, kur tuos žmones būtų galima įdarbinti“, – sakė E.Valeika.

Kvepia lengvatomis

Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Regimantas Palionis nežino, kaip padėti gatvėje be darbo atsidūrusiems miestiečiams. „Konkrečių sprendimų, kaip padėti darbo netekusiems žmonėms, neturime, šiuo metu vyksta biudžeto svarstymai. Greičiausiai darbdaviams, kuriantiems naujas darbo vietas, bus taikomos mokesčių lengvatos, galvosime ir apie kitokias skatinimo formas“, – sakė R.Palionis.

Geriau nesiblaškyti

Lietuvos statybininkų sąjungos prezidentas Adakras Šeštakauskas netekus darbo patarė „nepulti keisti kvalifikacijos“. „Patarčiau kvalifikuotiems, patyrusiems ir savo darbą išmanantiems specialistams nesimėtyti ir nepulti persikvalifikuoti. Geri darbuotojai yra ir bus vertinami, juos darbdaviai turėtų stengtis išsaugoti. Jei įmonei sunku, galbūt galima pasiūlyti darbuotojams nemokamas atostogas, nevisą darbo savaitę ar dieną“, – patarimus dalijo A.Šeštakauskas.
Asociacijos „Lietuvos mediena“ prezidentas Sigitas Paulauskas netekusiems darbo patarė pasidomėti „tvirčiau ant kojų stovinčiomis“ įmonėmis ir bandyti darbintis ten. „Sėkmingai laikosi tik su eksportu dirbančios įmonės arba tos, kurios turi sutartis su didžiaisiais prekybos centrais. Patarčiau pasidomėti, kurios įmonės tvirčiau stovi ant kojų, ir mėginti darbintis jose“, – sakė S.Paulauskas.

Portalo Manager.lt vadovas Aras Mileška įsitikinęs, kad kvalifikuotas, geras savo srities specialistas be darbo niekuomet neliks. Dabar sunkiausia darbą rasti menkos kvalifikacijos žmonėms. „Kai rinka atsigaus, darbuotojų dėl emigracijos ir vėl trūks. Todėl prieš atleidžiant darbuotoją, o ypač jei jis produktyvus ar naudingas įmonei, reikėtų rimtai pasvarstyti“, – patarė A.Mileška.

Nauja banga

Įdarbinimo agentūros „East West Consulting“ direktorė Kristina Mečinskaitė pastebi, kad
norinčiųjų išvažiuoti dirbti į užsienį dabar itin pagausėjo. „Srautai padidėję apie 30 proc. Bumas prasidėjo pernai gruodį. Žmonės labiausiai pageidauja vykti dirbti į Skandinavijos šalis, bet dėl didesnės pasiūlos daugiausia išvyksta į Didžiąją Britaniją, Graikiją ir Kiprą“, – sakė agentūros vadovė.

Nedarbas skaičiais

Vilniuje nedarbas sausį buvo 5,2 proc., pernai tuo pačiu metu – 3,7 proc. Pernai atleidimų bumas prasidėjo spalio–lapkričio mėnesiais. Per lapkritį Vilniaus darbo birža užregistravo apie 5 tūkst. bedarbių, gruodį – 6,5 tūkst., sausį veikiausiai bus per 8 tūkst. darbo ieškančių žmonių. Kasdien sostinėje užregistruojama 500 ieškančių darbo žmonių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius