Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 29

Sutarta toliau kelti darželių auklėtojų algas, apriboti mokyklų administracijas

Premjero sudaryta darbo grupė švietimo problemoms spręsti sutarė dėl tolesnio darželių auklėtojų algų kėlimo, poreikio riboti ugdymo įstaigų administracijas, mokinio krepšelio keitimo klasės krepšeliu, tačiau nesutarė dėl visų pedagogų algų kėlimo, etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, nors jį visgi numatoma išbandyti.
Naujas vaikų darželis Santariškėse
Vaikų darželis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ikimokyklinio ugdymo pedagogų algų augimo sistema - visi pritarė, kad tą programą reikia tęsti ir ją suplanuota tęsti dar ketverius metus, kol susilygins mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų algos. Taip pat yra sutarta, kad mes turėtume aiškiai pasakyti, kiek švietimo sistema turėtų išleisti pinigų administravimui - imant procentais nuo mokinio krepšelio. Tai siūlė profsąjungos ir mes nematėme priežasčių to nepalaikyti. Taip pat sutarėme dėl perėjimo nuo mokinio krepšelio prie klasės krepšelio“, - BNS sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

„Pagrinde nesutarėme dėl tų punktų, kur yra neaiški finansinė siūlomų pakeitimų išraiška. Pavyzdžiui, jie pageidauja, kad būtų padidintas koeficientas, nuimtos atlyginimų šakutės - tai yra klausimai apie 15-20 mln. eurų sumas. Švietimo ir mokslo ministerija yra nepajėgi toje vietoje pasakyti, kad mes kažkur surasime tuos pinigus. Tai remiasi į valstybės pajamas, į valstybės biudžetą, į geopolitinę situaciją, ekonomikos augimą, embargo visokius ir panašius dalykus“, - BNS sakė ministras.

Darbo grupė nesutarė ir dėl galimybės pedagogams anksčiau išeiti į pensiją - pasak ministro, tai, Briuselio vertinimu, diskriminuotų dirbančius kitose srityse. Nesutarta ir dėl pensinio amžiaus pedagogų lengvesnio atleidimo.

Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus potvarkiu sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė siūlymus dėl ugdymo kokybės ir pedagogų darbo sąlygų gerinimo teiks premjerui. Jam bus pristatyti ir tie darbo grupės narių siūlymai, dėl kurių bendras sutarimas nepasiektas.

„Tikimasi, kad šie darbo grupės pasiūlymai taps pagrindu švietimo profesinėms sąjungoms ir Vyriausybei derantis dėl Švietimo šakos kolektyvinės sutarties sudarymo“, - teigiama Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pranešime.

Pasak ŠMM, viliamasi, jog finansavimą ugdymui skaičiuojant ne vienam mokiniui, o klasei, bus užtikrintas didesnis finansavimo skaidrumą ir stabilesnis ugdymo proceso aprūpinimas. Naujos metodikos taikymui planuojama pasirengti per 2015 metus, o naują tvarką pradėti įgyvendinti nuo 2016 metų. Taip pat pranešime nurodoma, kad numatoma 2016 metais parengti etatinio mokytojų darbo apmokėjimo tvarką, o 2017 metais ją išbandyti.

Anot pranešimo, siūloma palaipsniui didinti švietimo ir mokslo finansavimą, atsižvelgiant į BVP augimą ir valstybės finansines galimybes, kad nacionalinio biudžeto išlaidų dalis šveitimui sudarytų 6 proc. BVP. Kada šią finansavimo ribą būtų galima pasiekti, nenurodoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius