-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 20

Darbo ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijų sąjunga – draugais prisivers tapti ir mirtini priešai?

Darbo ir „Tvarka ir teisingumo“ jungtuvės nebus lengvos. Kai kuriuose rajonuose šių partijų nariai vienas kitam iki šiol nė rankos negalėjo paduoti, todėl jiems partijų pirmininkų idėja susiburti po viena vėliava kelia šiurpą. Tiesa, drąsiai ir atvirai kategoriškai nepritariantys partijų sąjungai politikai viešai prisipažinti baiminasi – dauguma jų kartoja, kad sėkminga bendra ateitis dar labai neaiški.
Darius Ulickas
Darius Ulickas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kol kas vienintelis atvirai pripažinęs nepritariantis partijų jungtuvėms ir savo partijos pirmininką apkaltinęs vardan bet kokio posto aukojant partiją yra „tvarkietis“ Remigijus Ačas. Jis pripažino negalėsiąs būti draugas tiems, kurie jam einant Raseinių rajono mero pareigas buvo didžiausi jo kritikai.

Vienas tokių kritikų – Seimo narys, buvęs Raseinių opozicijos lyderis, reikalavęs „tvarkiečio“ Remigijaus Ačo atsistatydinimo ir dėl to vietiniame su R.Aču siejamame laikraštyje stichine nelaime vadintas – „darbietis“ Darius Ulickas.

Kritikavo iš pareigos?

Tačiau jis 15min.lt aiškina, kad kritikuodamas R.Ačą tiesiog „dirbo savo darbą“ ir jokių asmeniškumų čia nebus.

„Kaip visados yra pozicija ir opozicija. Jeigu gerai dirbi, tai esi matomas ir įdedi visas jėgas. O kažkokio asmeninio susipriešinimo tikrai nebuvo. Tai buvo praktiškai ieškojimas klaidų ir klaidų parodymas. Tokio piktumo, kad nebūtų galima sėstis ir derėtis, nėra“, – savo santykius su „tvarkiečiais“ apibūdino D.Ulickas.

Pasak jo, bendras darbas su tais pačiais žmonėmis, kuriuos anksčiau aštriai kritikavo, visai įmanomas ir tai esą įrodo trijų mėnesių darbo Seime patirtis.

„Čia Seime kažkokių nesutarimų kol kas nebuvo, o programos yra daugmaž panašios ir iš esmės, jeigu ir įvyktų tas susijungimas, padėtų sukurti tikrai galingą politinę jėgą“, – teigė jis.

Tiesa, D.Ulickas pažymi, kad įvykus partijų jungtuvės, Raseiniuose valdančioji dauguma neabejotinai turės pasikeisti. Šiuo metu Raseinių meru dirba „tvarkietis“ Algimantas Mielinis. Darbo partija šioje savivaldybėje dirba opozicijoje.

Pasak jo, susijungus partijoms, Raseiniuose į Seimo narius taip pat turėtų būti keliamas ne „tvarkietis“ Remigijus Ačas, o koks nors į sujungtą partiją „darbiečių“ atvestas žmogus.

Grėsmė – išsipjauti tarpusavyje

Kad „Tvarkos ir teisingumo“ bei Darbo partijų jungtuves apsunkins ankstesni šių partijų narių nesutarimai, tvirtina ir Seimo narys, „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis.

Anot jo, vidiniai kivirčai yra vienas pagrindinių argumentų, dėl kurių būtinybė partijoms susijungti atrodo abejotina.

„Reikia žinoti, kad gali būti minusų. Gali būti vidinių kivirčų. Reikia atsakyti į klausimus ir tada kalbėti apie jungimąsi. Mes jau matėme, kaip susijungė konservatoriai su krikdemais, paskui tautininkais – kiek buvo konfliktų, kiek buvo sąskaitų suvedinėjimo, blūdijimo, daužymosi. Aš sakau, kad reikia labai žiūrėti, kad tarp savęs nesusipjautume, nesusiėstume“, – 15min.lt teigė R.Žemaitaitis.

Jis primena, kad partijos iki šiol smarkiai barėsi ne tik Raseiniuose, bet ir Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje.

„Pavyzdžiui, Gintaras Furmanavičius ir Aušra Ručienė jau tris metus vienas kitam net „labas“ negali pasakyti. Tų klausimų yra daug“, – teigė R.Žemaitaitis.

Anot jo, taip pat reikia išsiaiškinti, kokiu pagrindu partijos vienysis teisiškai, kas bus jos kandidatas į prezidentus, kandidatai į Europos parlamentą, pirmininko pavaduotojai, kaip bus rastas sutarimas dėl tokių programinių nuostatų, kaip, pavyzdžiui, sveikatos reforma, kur dabar požiūriai labai skiriasi.

Gintaras Furmanavičius ir Aušra Ručienė jau tris metus vienas kitam net „labas“ negali pasakyti.

„Man įdomu, kodėl nesvarstėme, ar nesijungti su konservatoriais, socdemais, ar buvo kiti variantai, ar mes vieną tik pasiėmėme? Kad po to nesakytų, kad mes V.Uspaskichą gelbėjame“, – abejonėmis dalijosi R.Žemaitaitis.

Pasak jo, pats R.Paksas šiuo metu sau tiek daug klausimų neužduoda ir į jungtuves žvelgia ypač pozityviai.

„Jis pats turi labai daug noro. Tai akivaizdžiai matosi“, – teigė R.Žemaitaitis.  

Slėpė net nuo pavaduotojų

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko pavaduotojo pareigas einantis R.Žemaitaitis pripažino, kad apie planus jungtis su Darbo partija iki šios savaitės jam nebuvo žinoma.

„Man R.Paksas sakė, kad man seniai norėjo pasakyti, bet buvo komandiruotėse tai Briuselyje, tai Rygoje, tai Briuselyje ir negalėjo to padaryti. Mano galva, tai ir gerai, kad konfidencialumas buvo išlaikytas, kad iš anksto nebūtų gaudoma, kas paskleidė gandą. Du lyderiai įrodė, kad moka laikyti paslaptis“, – pasakojo jis.

Tuo tarpu viešai R.Paksas ir V.Uspaskichas pripažino apie sąjungą kalbėjęsi jau kone dvejus metus.

Tiesa, tuo pat metu, kai jau paslapčia turėjo vykti „Tvarkos ir teisingumo“ ir Darbo partijos lyderių derybos dėl partijų sujungimo, V.Uspaskichas viešai peikė ir R.Paksą ir jo vadovaujamą partiją.

„Jie („tvarkiečiai“ – red.past.)  – nepatikimi partneriai. Ši partija – apskritai silpniausia ir blogiausia grandis visoje Lietuvos partijų sistemoje. Ką pažada – niekada neįvykdo ir dažniausiai padaro priešingai. Taigi jokių rimtų susitarimų su jais negalima sudaryti. Ir taškas“, – 2011 m. balandžio mėnesį kalbėjo V.Uspaskichas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius