-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 05 07

„Darbiečiai“ reikalauja švietimo ir mokslo ministru patvirtinti Vydą Gedvilą

Ketvirtadienio pavakarę Darbo partijos frakcija Seime pareiškė, kad Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas labiausiai tinka eiti švietimo ir mokslo ministro pareigas, o prezidentė Dalia Grybauskaitė negali pati pasirinkti, ką skirti ministru. „Darbiečiai“ taip pat paprašė išslaptinti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymą apie V.Gedvilą.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Frakcija išplatintame pranešime pareiškė, kad vieningai palaiko kandidatą į švietimo ir mokslo ministrus V.Gedvilą – geriausiai  tinkantį eiti švietimo ir mokslo ministro pareigas.

„Buvęs Seimo pirmininkas, Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas, buvęs Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas, biomedicinos mokslų daktaras, buvęs prorektorius, ilgametis politikas yra vertas eiti švietimo ir mokslo ministro pareigas“, – rašoma pranešime.

Remiantis parlamentinės demokratijos principais, įtvirtintais Konstitucijoje, darytina prielaida, kad  prezidentas negali laisvai pasirinkti Ministro Pirmininko ar ministrų kandidatūrų.

„Darbiečiai“ priminė, kad vadovaujantis 1998 m. sausio 10 d.  Konstitucinio Teismo nutarimu, valdančiajai koalicijai numatyta konstitucinė teisė parinkti ministrus: „remiantis parlamentinės demokratijos principais, įtvirtintais Konstitucijoje, darytina prielaida, kad  prezidentas negali laisvai pasirinkti Ministro Pirmininko ar ministrų kandidatūrų, nes visais atvejais minėtų pareigūnų skyrimas priklauso nuo Seimo pasitikėjimo ar nepasitikėjimo jais“.

„Frakcija tiki, kad naujasis švietimo ir mokslo ministras bus greitai patvirtintas. Švietimo sritis yra viena svarbiausių ir jautriausių valstybėje: artėja brandos egzaminai, stojimai į aukštąsias mokyklas, mokinių krepšelių pertvarka ir kiti svarbūs darbai. Darbo partijos frakcija primena, kad Darbo partija pagal koalicinę sutartį yra atsakinga už švietimo sritį, todėl ragina LR Prezidentę Dalią Grybauskaitę nedelsti dėl ministro skyrimo“, – teigiama rašte.

„Darbiečiai“ taip pat reikalauja STT kuo greičiau išslaptinti ir paviešinti  visuomenei STT pažymas dėl Vydo Gedvilo, kurios yra pateiktos prezidentei ir A.Butkevičiui.

Tačiau STT vadovas Saulius Urbanavičius ketvirtadienį pareiškė, kad įstatymas nenumato galimybės išslaptinti pažymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius