-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 08

Darbo rinka – kaip siūbuojantis laivas

Lėtėjant ekonomikos augimui, mažėja ir užimtumo augimas. Daugėja pranešimų apie darbuotojų atleidimus grupėmis: kai kurios įmonės bankrutuoja, kitos – reorganizuojamos dėl gamybos apimčių mažėjimo. Kas mėnesį vis daugiau darbą praradusių asmenų kreipiasi į darbo biržą.
Dažytojai kol kas tarp paklausiausių darbuotojų.
Dažytojai kol kas tarp paklausiausių darbuotojų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Satistika negailestinga. Ji tvirtina, kad gruodžio 1 d. Lietuvoje darbo ieškojo beveik 108 tūkst. asmenų, iš jų per 77 tūkst. turėjo bedarbio statusą. Lapkričio pabaigoje 23,7 tūkst. bedarbių gavo nedarbo draudimo išmokas. Tokius duomenis praneša Lietuvos darbo birža (LDB).

Daugiausia ieškančių darbo buvo Akmenės, Druskininkų, Ignalinos, o mažiausia Elektrėnų, Neringos ir Trakų savivaldybėse.

Tvyro įtampa

Anot LDB direktoriaus Vido Šlekaičio, paskutinįjį rudens mėnesį šalies darbo rinkoje ryškėjo didėjanti įtampa. Į darbo biržas kreipėsi per 23,5 tūkst. žmonių – tai pusantro karto daugiau nei pernai. Lyginant su spalio mėnesiu ženkliai sumažėjo darbo jėgos paklausa, todėl praėjusį mėnesį buvo įdarbinta trečdaliu mažiau asmenų.

Lapkritį darbo biržos gavo 14 pranešimų apie grupės darbuotojų atleidimus dėl įmonių bankroto, veiklos apimčių mažinimo, struktūrinių pertvarkymų. Numatoma iš darbo atleisti 0,6 tūkst. darbuotojų. Per vienuolika pastarųjų mėnesių jau buvo gautas 101 pranešimas apie grupės darbuotojų atleidimus. Apie gresiantį atleidimą įspėti beveik 5,4 tūkst. darbuotojų – dvigubai daugiau nei praėjusiais metais.

Laisvų darbo vietų yra

Rinka po truputi spaudžiasi – laisvų darbuotojų daugėja, tuo tarpu laisvos darbo vietos kuriasi pamažu. Lietuvos darbo biržos duomenimis, lapkričio mėnesį buvo įregistruota 11,9 tūkst. laisvų darbo vietų – tai 51,5 proc. mažiau nei 2007 m. Be to, profesijų pasirinkimo laukas gana siauras.   Šiuo metu Lietuvoje darbdaviai daugiausiai darbo vietų siūlo paslaugų ir aptarnavimo sektoriuje, vieną ar kitą amatą mokantiems specialistams.

Šiuo metu labiausiai pageidaujami darbuotojai:

  • pardavėjai ir prekių demonstruotojai,
  • virėjai, padavėjai, kepėjai, konditeriai, bufetininkai,
  • lengvųjų automobilių, taksi, furgonų, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojai,
  • siuvėjai, siuvinėtojai,
  • pardavimo vadybininkai,
  • draudimo agentai,
  • suvirintojai, dažytojai ir kitų giminiškų profesijų darbininkai.

Kadangi situacija Lietuvoje nuolat kinta, kas mėnesį atnešdama netikėtų permainų, keisti profesiją, sako LDB atstovai, nėra labai saugu, nes darbo rinkos tendencijos nėra stabilios. Puikiausias pavyzdys – dar prieš pusmetį buvusios paklausios statybininko specialybės poreikis rinkoje per metus sumažėjo net tris kartus. Tvirtas pozicijas labiausiai pageidaujamų darbuotojų sąrašo viršuje kol kas tvirtai laiko tik pardavėjai – jų paklausa nemažėja ilgą laiką.

Profesijų paklausos tendencijos keitėsi ir paskutinius du mėnesius – reikalingiausių darbuotojų sąrašą pakoreguoja ne tik ekonominė būklė, bet ir metų laikas. Tarkime, spalio mėnesį tarp paklausiausių darbininkų buvo ir kaminų valytojai, tačiau tai tebuvo sezoninis veiksnys.

LDB statistikos skyriaus duomenimis, daugiausiai per praėjusį pusmetį bankrotų buvo iškelta siuvimo, statybos ir medienos apdirbimo įmonėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius