Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 08

KT: darbuotojams nepagrįstai draudžiama prisiteisti algą daugiau kaip už trejus metus

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį prieštaraujančia Konstitucijai paskelbė Darbo kodekso nuostatą, kad darbuotojas darbo užmokestį gali prisiteisti ne daugiau kaip už trejus metus.
Lietuvos Respublikos Konstitucija
Lietuvos Respublikos Konstitucija / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Anot Konstitucinio Teismo, toks apribojimas prieštarauja konstitucinėms nuostatoms dėl nuosavybės apsaugos ir teisės gauti teisingą apmokėjimą, be to, sudaro prielaidas teismams priimti neteisingus sprendimus.

„(Tokiu reguliavimu) sudarytos prielaidos nepriteisti viso asmens uždirbto darbo užmokesčio ir kitų jam priklausančių su darbo santykiais susijusių sumų; atitinkamai apribota teismo teisė vykdyti teisingumą ir užtikrinti konstitucinių žmogaus teisių įgyvendinimą“, – rašoma Konstitucinio Teismo nutarime.

Tuo pačiu KT paskelbė, kad Seimas gali specialiu įstatymu numatyti terminą, už kurį kompensuojami viešajame sektoriuje dirbančių žmonių atlyginimai, kurie buvo sumažinti per krizę.

Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad iki šio nutarimo oficialaus paskelbimo ginčytų Darbo kodekso nuostatų pagrindu atsiradę teisiniai padariniai yra teisėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius