-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 07 /16:12

Darius Jauniškis prisistatė Seime: „Stebėti grėsmes neužtenka, reikia reaguoti“

Kandidatas į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus karininkas Darius Jauniškis antradienį atvyko prisistatyti Seimui. D.Jauniškis tikino, kad šiuo metu Lietuvai kyla daug grėsmių, o svarbiausios yra informacinės, kibernetinės ir ekonominės. Jis patikino, kad jo vadovaujamas departamentas nebebus tik grėsmių fiksuotojas, bet siūlys politikams realius būdus, kaip grėsmes atremti.
Darius Jauniškis
Darius Jauniškis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

D.Jauniškis kalbėdamas Seime tvirtino, kad Lietuva, nors šiandien ir yra gana saugi, tačiau kartu patiria didžiules grėsmes, nes pasaulis išgyvena laikotarpį, kai greta okupuojama laisva valstybė.

„Mes negalime pasyviai stebėti, kai šalia ginkluojamos kariuomenės ir dedamos didelės pastangos palaužti mūsų valią“, – sakė jis.

Daugiau aktyvumo kontržvalgyboje, daugiau bendravimo su visuomene, daugiau informacijos visuomenei, nes tai mus daro stipresnius, – žadėjo D.Jauniškis.

D.Jauniškis tikino, kad visuomenė turi žinoti apie visas grėsmes, nes tuomet ji tampa joms atsparesnė. Tačiau skelbiamos žinios apie grėsmes, pasak kandidato į VSD vadovus, turi būti pagrįstos faktais.

„Daugiau aktyvumo kontržvalgyboje, daugiau bendravimo su visuomene, daugiau informacijos visuomenei, nes tai mus daro stipresnius. Ir personalo atranka“, – žadėjo D.Jauniškis.

Jis pabrėžė, kad VSD dirbtų sėkmingiau, jei į departamentą būtų atidžiau atrenkami darbuotojai, o dirbantys būtų labiau motyvuojami.

Ar politikai nenumos ranka?

Seimo nariai kandidato teiravosi, ar VSD pakaks galių, nes vis dėlto, ar imtis veiksmų, dažniau priklauso nuo politikų, o ne nuo paties departamento.

„VSD veikla apibrėžta įstatymais. Kiek skaičiau, veikimui yra platus spektras. Bandysime ieškoti konsensuso su Seimo nariais, prezidente, Vyriausybe“, – sakė D.Jauniškis.

Gediminas Jakavonis teiravosi, kokie bus D.Jauniškio prioritetai, kokios grėsmės, jo nuomone, aktualiausios.

„Tai, ką matome informacinėje erdvėje, kibernetinėje erdvėje yra prioritetas. Taip pat negalime pamiršti ekonomikos“, – sakė jis.

Net keli parlamentarai teiravosi, kokios valstybės saugumą D.Jauniškis matytų sektinu pavyzdžiu, tačiau kandidatas į VSD vadovus į klausimą neatsakė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Jauniškis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Jauniškis

Galvojo parą, gaili palikti kariuomenę

Pulkininkas D.Jauniškis po prisistatymo Seime žurnalistams prisipažino, kad iki šiol VSD veikla pernelyg nesidomėjo, todėl į kai kuriuos Seimo narių klausimus atsakyti jam buvę nelengva.

Turėjau parą apsisprendimui ir sprendimas tikrai buvo sunkus, – sakė D.Jauniškis.

Be to, D.Jauniškis pažymėjo, kad pasiūlymo dirbti VSD vadovu sulaukė tik praėjusią savaitę ir parą apie tai sunkiai galvojo.

„Turėjau parą apsisprendimui ir sprendimas tikrai buvo sunkus. Tik dėl to, kad suprantu, jog Lietuvoje dėl naujų grėsmių situacija yra sudėtinga, priėmiau tą sprendimą, kad kažkas juk turi tai daryti“, – sakė kandidatas į VSD vadovus.

Jis pripažino, kad palikti kariuomenę nelengva, nes ir joje buvo galima dar daug ką nuveikti.  Be to, D.Jauniškis pripažino šiek tiek nejaukiai besijaučiantis dėl to, kad VSD nuolat kritikuojamas.

„VSD ypatingai dabar, kiek matau, koks supa informacinis laukas, kaip jis yra kritikuojamas, tai suprantu, kad ir pačiam klius. Juk viskas kliūva dabar – ir CŽV kalėjimai, ir kitos istorijos“, – atviravo jis.

Gyrė už patriotiškumą

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Valdemaras Sarapinas pristatydamas kandidatą sakė, kad iš jo tikimasi „mažiau pasyvaus stebėjimo ir daugiau aktyvumo“.

V.Sarapinas pažymėjo, kad kandidatas visą savo gyvenimą skyrė Lietuvai ir buvo vienas pirmųjų, prisidėjusių prie Lietuvos saugumu besirūpinusių savanorių. Be to, D.Jauniškis vadovavo Specialiųjų operacijų pajėgoms.

Pasak V.Sarapino, kandidatas puikiai supranta žvalgybą ir turi ryšių tarptautinėje bendruomenėje.

„Kandidatas turi ir tinkamas asmenines savybes: lyderystę, atsakomybės jausmą, išmano problemų sprendimą sudėtingomis sąlygomis. (...) Be to, kandidatas niekada nėra dalyvavęs politinėje veikloje, nė su viena partija nėra siejamas“, – dėstė prezidentės patarėjas.

G.Grina per mažai bendradarbiavo

Jei pritars Seimas, 47 metų D.Jauniškis VSD vadovo poste pakeis kadenciją baigiantį Gediminą Griną.

Jo atleidimo procedūrą Seimas pradėjo antradienį.

Anksčiau prezidentė D.Grybauskaitė yra sakiusi, kad G.Grina dar vienai VSD vadovo kadencijai nesiūlomas, nes nepateisino jam keltų lūkesčių. Atsakydamas į Seimo nario Remigijaus Ačo klausimą, V.Sarapinas pripažino, kad iš G.Grinos prezidentė pasigedo ir bendradarbiavimo, ir aktyvumo.

„Prezidentė tikisi, kad naujasis vadovas imsis ne tik prognozuoti, rinkti informaciją apie grėsmes, bet ir jas šalinti“, – sakė V.Sarapinas.

Tačiau pats ilsėtis išeinantis G.Grina teigė daręs tiek, kiek numatyta įstatymais. „Politinių vertinimų aš nedarysiu. Užkardymu mes užsiėmėme tiek, kiek leidžia įstatymai. Glaudžiai bendradarbiavome su teisėsaugos institucijomis. Žvalgybos institucija neturi veltis į baudžiamąjį procesą ir to mes pradėjome nedaryti“, – teigė G.Grina.

Jis pasigailėjo tik to, kad nespėjo galutinai performuoti VSD iš policinės į žvalgybinę instituciją ir išreiškė viltį, kad tai padarys D.Jauniškis. 

„Aš matau naujoje kandidatūroje žvalgybinės veiklos tęstinumą. Man, kaip buvusiam pulkininkui labai malonu matyti kitą pulkininką direktoriumi departamento“, – gyrė įpėdinį G.Grina.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Grina
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Grina

V.Sarapino Seimo nariai teiravosi, ar kartu su nauju vadovu bus keičiami ir VSD vadovo pavaduotojai. „Naujasis institucijos vadovas įvertins situaciją ir, natūralu, kad jis norėtų suformuoti savo komandą, bet apie tai dar anksti kalbėti“, – sakė prezidentės patarėjas.

Į VSD vadovus siūlomas pulkininkas D.Jauniškis Lietuvos kariuomenėje praleido 20 metų, jis yra sukaupęs karinio vadovavimo bei žvalgybinės patirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius