Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 27 /14:33

Dėl „darbiečių“ neliečiamybės spręsiančiai komisijai vadovaus Andrius Mazuronis, pavaduotojas – Artūras Paulauskas

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje kaltinamų parlamentarų Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinę neliečiamybę. Antradienį po pietų Seimas sudarė laikinąją komisiją, kuri spręs, siūlyti ar nesiūlyti parlamentui atimti trijų „darbiečių“ teisinį imunitetą.
Viktoras Uspaskichas ir Vytautas Gapšys
Viktoras Uspaskichas ir Vytautas Gapšys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Komisijos vadovu patvirtintas „tvarkietis" Andrius Mazuronis, jo pavaduotoju – „darbietis" Artūras Paulauskas.

Šioje komisijoje taip pat dirbs „darbietis" Valentinas Bukauskas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok, konservatorius Kęstutis Masiulis, socialdemokratai Darius Petrošius, Artūras Skardžius ir Rimantė Šalaševičiūtė, konservatorius Stasys Šedbaras, liberalas Remigijus Šimašius ir „Drąsos kelio" atstovas Jonas Varkala.

Už tokios sudėties komisiją balsavo 117, prieš – 2, susilaikė 3 Seimo nariai.

Konservatoriai siūlė komisijos pirmininko pavaduotoju skirti ne A.Paulauską, o opozicijos atstovą, liberalą R.Šimašių, tačiau Seimas tam nepritarė. „Sunku A.Paulauskui bus paaiškinti visuomenei savo veiksmus. Be to, bus nelengva bendrauti ir su prokurorų bendruomene. Siūlau pačiam atsiimti savo kandidatūrą", – posėdyje kalbėjo konservatorius Jurgis Razma, tačiau A.Paulauskas į jį nesureagavo.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis pasiūlė komisijai darbą baigti ne, kaip numatyta, gruodžio 21 dieną, o gruodžio 4-ąją, tačiau parlamentarai atmetė ir šį pasiūlymą.

Kodėl tempiate? Nejau galvojate, kad jei sustabdysite teismo procesą, viešuosius ryšius išgelbės Šv. Kalėdos?, – klausė Rasa Juknevičienė.

Svarstant šį klausimą, V.Gapšys pasipiktino, jog į komisiją įrašytas liberalas R.Šimašius, kuris, Europos parlamentui sprendžiant dėl V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo, išku kreipėsi į europarlamentarus. „Jis bandė juos paveikti", – aiškino V.Gapšys.

Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas aiškino, kad jam gėda už R.Šimašių. „Man gėda. Gėda! Tokie laiškai teikiami tik per Europos Parlamento pirmininko sekretoriatą, o ne siunčiami asmeniškai", – dėstė V.Uspaskichas.

Opozicijos atstovai teigė esantys tikri, kad komisija yra skirta teisingumui imituoti.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius klausė, ką komisijoje atstovaus buvęs generalinis prokuroras, socialliberalas, o dabar – Darbo partijos atstovas A.Paulauskas. Projektą dėl komisijos sudarymo pristatęs socialdemokratų atstovas Artūras Skardžius A.Kubilių patikino, jog A.Paulauskas komisijoje bus objektyvus.

„Akivaizdu, kad komisijai vadovau Darbo partijos atstovai. Turiu omenyje pavaduotoją. Komisijos darbo baigimo data – gruodžio 21-oji, visiškai netenkina. Šį klausimą galima per savaitę išnagrinėti, nes tai išsamiai padarė ne tik praėjusios kadencijos Seimas, bet ir Europos parlamentas. Kodėl tempiate? Nejau galvojate, kad jei sustabdysite teismo procesą, viešuosius ryšius išgelbės Šv. Kalėdos?", – „darbiečių" klausė konservatorė Rasa Juknevičienė.

A.Skardžius jai atsakė, kad komisija darbą baigs „galbūt anksčiau".

Kitas konservatorius Kęstutis Masiulis piktinosi, jog Darbo partijos atstovų dalyvavimas laikinojoje komisijoje – visiškai nesuprantamas. „Darbo partija yra teisiama. Partijos atstovai dalyvaus komisijoje, kuri spręs dėl jų vadovų? Tai protu nesuvokiama. Net romėnų laikais nebūtų įmanoma, kad asmenys savo byloje būtų teisėjais. Tai nepriimtina, kaip ir bandymas vilkinti", – sakė jis.

„Seime to dar nebuvo", – baisėjosi konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

„Darbietis" Saulius Bucevičius konservatoriams siūlė pasižiūrėti į save. „Gerbiamas Kęstuti, pradėkite nuo savęs. Kad galėtume prasilenkdami koridoriuje pažiūrėti vieni kitiems į akis. Ar konservatorių frakcija nusišalino nuo Vito Matuzo bylos?', – klausė jis.

Konservatorius Arvydas Anušauskas užsiminė, kad „darbiečiai" dėl palaikymo susitarė su „Drąsos keliu". Šios politinės jėgo atstovė Aurelija Stancikienė dėl tokio pareiškimo pažadėjo kreiptis į Seimo etikos sargus.

„Komisija jau iš anksto žino sprendimą. Jiems net rinktis nereikia, akivaizdu, kad yra dar kartą tempiamas laikas", – sakė A.Stancikienė.

„Tvarkietis" Petras Gražulis iš tribūnos samprotavo, kad prokuratūrai „iš aukščiausių sluoksnių" galėjo būti daromas spaudimas, kad ši perkvalifikuotų kaltinimus Darbo partijai ir jos atstovams.

D.Raulušaitis: valstybei buvo padaryta daugiau kaip 6 mln. Lt žala

Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį Seimo posėdyje dalyvauti negalėjo, nes yra komandiruotėje. 

Šiuo metu šie trys parlamentarai, buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė ir pati partija yra kaltinami dėl sukčiavimo. Kaltinimai buvo perkvalifikuoti spalio 26 dieną.

Anksčiau Darbo partija ir keturi su ja siejami asmenys kaltinti neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu valstybės institucijoms, siekiant išvengti mokesčių ir apgaulingu pareiškimu apie juridinio asmens veiklą.
Pakeitus kaltinimus į sunkesnius, ilgėja senaties terminas, griežtėja bausmės. Pagal senesnius kaltinimus, senaties terminas buvo aštuoneri metai, skaičiuojant nuo 2006 metų. Pagal dabartinius kaltinimus, senaties terminas – dešimt metų.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004–2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais. Anot. D.Raulušaičio, valstybei buvo padaryta daugiau kaip 6 mln. Lt žala.

Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų – daugiau kaip 855 tūkst. litų.

V.Uspaskichas kategoriškai atmeta kaltinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius