Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 15 /15:11

Darius Valys prašo Seimą naikinti Neringos Venckienės neliečiamybę: trukdydama vykdyti teismo sprendimą, ji spardė Laimutę Stankūnaitę

Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kreipėsi į Seimą, prašydamas naikinti buvusios teisėjos, Seimo narės, partijos „Drąsos kelio“ atstovės Neringos Venckienės neliečiamybę.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

D.Valys teigė, kad tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N.Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą. 

Taip pat buvusi teisėja nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai Laimutei Stankūnaitei.

Dar N.Venckienė įtariama 2012 metų gegužės 17 d. trukdžiusi antstolei vykdyti teismo sprendimą perduoti mergaitę motinai ir psichiškai gniuždžiusi vaiką.

„Pastatė vaiką prie lango, liepė stebėti kieme susirinkusių asmenų bei kliūčių pašalinimo veiksmus bei techninių priemonių panaudojimą atidarant duris“, – Seime kalbėjo D.Valys.

Generalinis prokuroras teigė, kad N.Venckienė, „priešindamasi vaiko paėmimui, vaiko akivaizdoje tyčia, ne mažiau kaip penkis kartus spyrė L.Stankūnaitei į pilvą, kojas, ir taip padarė nežymų sveikatos sutrikdymą“.

Pasak prokuroro, N.Venckienė mušė ne tik L.Stankūnaitę, bet ir policijos pareigūną, kuris ją laikė.

„Išvardytų nusikalstamų veikų aplinkybes pagrindžia ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, įvykio vietos apžiūros protokolai, nukentėjusių, liudininkų parodymai, vaizdo įrašai ir jų apžiūros duomenys, specialistų išvados bei kiti tyrimui reikšmingi dokumentai“, – kalbėjo prokuroras.

D.Valys pažymėjo, kad Seimas ir Vyriausioji rinkimų komisija jau yra panaikinusi N.Venckienės teisinį imunitetą, todėl prašė Seimo tai padaryti dar kartą, kad teisėsauga galėtų tęsti tyrimą.

Prokuroras: pagrindo suimti nėra, bet jis gali atsirasti

Vėliau D.Valys žurnalistams teigė, kad prokurorų veiksmų nederėtų vadinti poliniu susidorojimu, nes veikos padarytos prieš tai, kai N.Venckienė tapo politike.

„Šiuo atveju prašome galimybės ir leisti suimti N.Venckienę, tačiau šiuo metu nėra pagrindo taikyti tokią griežtą kardomąją priemonę. Bet neatmetama galimybė, kad gali jos prireikti“, – pabrėžė jis.

Jei Seimas atims teisinį įmunitetą, byla, anot prokuroro, į teismą nukeliaus pabaigus ikiteisminį tyrimą. „Prokurorai neinformavo manęs apie kažkokias kliūtis, kurios trukdytų užbaigti ikiteisminį tyrimą“, – pridūrė jis.

D.Valys sakė, kad su N.Venckiene siejamas ir dar vienas ikiteisminis tyrimas, tačiau jis plačiau apie tai kalbėti nenorėjo, pabrėžęs, jog labai gerbia nekaltumo prezumpciją.

Komisijai vadovauti siūloma V.Sauliui

Seimo statutas numato, kad išklausęs generalinio prokuroro kreipimąsi parlamentas sudaro laikinąją tyrimo komisiją.

Dėl jos sudarymo Seimas balsuos antradienio popietę.

Komisiją turėtų sudaryti trylika Seimo narių. Pirmininku siūloma skirti socialdemokratą Vytautą Saulį, o jo pavaduotoju „tvarkietį“ Petrą Gražulį. 

Be jo, į komisiją siūloma „darbiečiai“ Vilija Filipovičienė, Mečislovas Zasčiurinskas ir Ričardas Sargūnas, „Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys, konservatoriai Liutauras Kazlavickas ir Antanas Matulas, Kęstutis Masiulis, Lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok, liberalė Dalia Kuodytė, socialdemokratai Albinas Mitrulevičius ir Marija Aušrinė Pavilionienė.

Ši komisija, pagal Seimo nutarimo projektą, iki kovo 25 dienos turi parengti rezoliucijos projektą, kuriuo Seimui siūlo apsispręsti, ar tenkinti generalinio prokuroro prašymą.

Diskusijų nebuvo

Seimui pradėjus komisijos sudarymo procedūrą parlamentarų salėje buvo vos 72.

Dėl komisijos sudarymo pasisakęs Algirdas Patackas komisijai linkėjo sąžiningo darbo. Jis priminė, kad teisinis imunitetas parlamentarams reikalingas, kad šie išvengtų politinio susidorojimo, o N.Venckienę Lietuvos aukščiausiojo teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius yra pavadinęs „pūliniu teisinėje ir politinėje sistemoje“.

A.Patackas – vienintelis Seimo narys, panoręs pasisakyti dėl komisijos sudarymo, todėl be jokių diskusijų nutarimas priimtas už jį balsavus 89 Seimo nariams, Nagliui Puteikiui buvus prieš ir 6 parlamentarams susilaikius. Tarp susilaikiusiųjų buvo pati N.Venckienė, Jonas Varkala, A.Patackas, Aurelija Stancikienė, Vytautas Matulevičius ir konservatorius Rytas Kupčinskas.

Konstitucija ir Seimo statutas nustato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius