Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 16

„Darom 2011“ Klaipėdoje: automobilio „bamperį“ palaikė sprogmeniu

Šeštadienį klaipėdiečiai, kaip ir kiti Lietuvos gyventojai, kibo į talką: nuo ankstyvo ryto įvairiuose uostamiesčio kampeliuose švarinosi būriai akcijos „Darom 2011“ dalyvių. Vadavę miestą nuo šiukšlių, talkininkai daugiausia aptiko stiklo taros, tačiau pasitaikė ir neįprastų radinių.
Jaunimas tvarkė teritoriją Taikos prospekte prie prekybos centro BIG.
Jaunimas tvarkė teritoriją Taikos prospekte prie prekybos centro BIG. / Irmos Ozturhan, Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Šiemet Klaipėdoje užregistruoti 28 švarinimosi „taškai“, tačiau dar apie dešimt vietų tvarkė įvairios įmonės ir kiti iniciatyvūs žmonės. Šeštadienį iki vakaro buvo suskaičiuota apytikriai 3 tūkst talkos dalyvių. Pernai metais švarinti miestą panoro 5 tūkst. miestiečių. Tikslus dalyvių skaičius turėtų paaiškėti sekmadienį apie pietus, kai bus suskaičiuoti penktadienį talkas pradėję savanoriai, tarp jų ir moksleiviai.

Šiukšlių maišuose – stiklas, plastikas ir „sprogmuo“

Pietinėje miesto dalyje už prekybos centro „BIG 2“ talka šiemet vyko labiau koncentruojant pajėgas laukymėje prie gyvenamųjų namų, tačiau keli visuotinės talkos dalyviai švarino įprastą teritoriją – Taikos prospekto atkarpą iki Jūrininkų prospekto, kur kasmet aptinkama daugybė šiukšlių. Jas, manoma, mėto ne tik praeiviai, bet ir pravažiuojančių į perkėlą vilkikų vairuotojai, tad tarp šiukšlių gausu stiklo taros, plastmasės gaminių, skardinių nuo alaus ir padangų. Laukymėje prie minėtojo prekybos centro tvarkytojai aptiko ir laužaviečių. Šioje vietoje kelios moksleivės pasakojo radusios batų, aptiko ir automobilio greičio matuoklį.

Skulptūrų parką tvarkę klaipėdiečiai pasakojo beveik neturėję darbo, kadangi ši vieta ir taip prižiūrima savivaldybės, tad ir šiukšlių aptikta nedaug. Ypač daug talkininkų susirinko Debreceno rajone vadinamajame „Draugystės“ parke. Ten jie ne tik kuopė šiukšles, bet ir sodino medelius.

Nepatingėjo klaipėdiškiai persikelti ir į Kuršių neriją. Smiltynėje ties Jūrų muziejumi aktyviai dirbo broliai dvyniai Žilvinas ir Žydrūnas, tvirtinę esantys Klaipėdos patriotai. Vėliau prie vaikinų prisijungė ir dar vienas vyriškis. Trijulė pasakojo pririnkusi iki 10-ies maišų šiukšlių. Daugiausiai esą pasitaikė stiklinių ir plastikinių butelių nuo alkoholio, alaus skardinių, kadangi akmenuotą marių pakrantę ypač pamėgę žvejai nevengia vartoti alkoholio. Taip pat vyriškiams iš po akmenų teko traukti ir negyvus paukščius. 

Klaipėdoje vykusios akcijos „Darom 2011“ kasmetinė koordinatorė Vilma Grigišaitė-Tamolienė buvo kiek nusivylusi šiųmetiniu dalyvių skaičiumi, tačiau pasyvumą teisino prastu oru: šeštadienį Klaipėdoje buvo apniukę, lynojo, pūtė šaltas vėjas. Dėl to, anot koordinatorės, ypač sunku buvo švarintis pajūryje. Pasak jos, šiemet akcijos tikslas buvo skatinti ne tik gyventojus, bet ir įmones, garažų bendrijas apsitvarkyti. „Deja, jas ir buvo sunkiausia prikalbinti susitvarkyti, visi sako „ne mano“, – kai kurių klaipėdiečių abejingumu švarai stebėjosi V.Tamolienė.

Akcijos koordinatorė užsiminė, jog tvarkydamiesi viename mikrorajone akcijos dalyviai aptiko radinį, dėl kurio skambino jai ir klausė, ką daryti: „Man paskambino išsigandęs vieno „taško“ koordinatorius ir pasakė, kad rado kažką panašaus į sprogmenį. Vėliau paaiškėjo, kad tai tebuvo automobilio dalis, taip vadinamasis „bamperis“, – pasakojo koordinatorė.

 Visas suriktas šiukšles šiemet Klaipėdoje išveža  trys įmonės: „Švaros diena“, „Specialusis autotransportas“ ir „Veolia“. Kiek tonų šiukšlių surinkta paaiškės kitos savaitės pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius