Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 13

Darželiai kalėdines šventes vaikams žada, bet Kalėdų senelis greičiausiai liks už lango arba kompiuterio ekrane

Belaukdami šių Kalėdų darželių darbuotojai turės pasitelkti išmonę – nėra lengva pandemijos sąlygomis sukurti šventę mažiesiems. Vis dėlto tradicinių švenčių darželiai vengia, nebent Kalėdų senelį turi vietinį ir jis ateina į kiekvieną grupę, arba pakviečia pabendrauti su juo per langą ar internetu. O ir patys Kalėdų seneliai pripažįsta, kad užsakymų šiemet iš ugdymo įstaigų mažiau.
Kalėdų senelis
Kalėdų senelis / Vida Press nuotr.

Viename privačiame Vilniaus darželyje buvo suplanuota įprasta kalėdinė šventė su spektakliu, Kalėdų seneliu ir vaišėmis. Kai kurie tėvai iškart suabejojo tokios idėjos tinkamumu pandemijos akivaizdoje, bet jiems buvo pasakyta, kad bus laikomasi visų saugumo taisyklių, tad viskas čia gerai. Vis dėlto paskambinus į darželį jo vadovė atrėžė, kad niekas jokios šventės nei planavo, nei tokia šventė bus, o netrukus tėvų grupėje pranešė, kad po tokio „šmeižto“ dovanų įteikimo iš viso atsisakoma.

Parengė rekomendacijas

Tačiau tokių istorijų šiemet pasitaiko nedaug. Bent Vilniaus valstybiniai darželiai įspėti gerai pagalvoti prieš imantis rengti šventę. Sostinės mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė 15min sakė, kad darželiams jau prieš kurį laiką buvo parengtos rekomendacijos, kaip šventes darželiuose surengti saugiai, bet jaukiai ir su geromis emocijomis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

„Įjunkite kūrybinį mąstymą – Šv. Kalėdos darželyje bus išties šviesesnės ir pasiūlys įvairių alternatyvų bei kūrybinių sprendimų: veikite ir ieškokite drauge. Kartu su vaikais kurkite naujas tradicijas bei šventimo ritualus. Ieškokite Kalėdų senelio pėdsakų: kalėdinio maišelio skiaučių, ant židinio padėtų kojinių, laiškų vaikams.

Saugiai įrenkite švenčių erdves – laikykitės grupių izoliacijos ir renginius organizuokite grupėse tik su savo ugdytiniais be tėvų. Maksimaliai išnaudokite galimybes šventės organizavimui lauke/pavėsinėje atskiromis grupėmis. Valdykite žmonių srautus, laikykitės saugaus atstumo, higienos reikalavimų.

Stebėkite vaikų ir darbuotojų sveikatos būklę. Grupėse kurkite stebuklingą švenčių laukimo dvasią – įsikūnykite į Kalėdų senelį ar pasakos personažus. Esant poreikiui, susitikimą su Kalėdų seneliu organizuokite nuotoliniu būdu naudodami skaitmeninės platformas“, – taip skamba dalis rekomendacijų.

Saugiai įrenkite švenčių erdves – laikykitės grupių izoliacijos ir renginius organizuokite grupėse tik su savo ugdytiniais be tėvų.

Tėvams – vaizdo įrašai

E.Tamošiūnaitė antrina, kad šventės darželiuose gali vykti tik grupėse, jokiais būdais nejungiant kelių, Kalėdų senelis turėtų būti arba vietinis, arba su juo bendraujama nuotoliniu būdu, bet žmonių, kurie nuolat nedirba su vaikais tame darželyje, pasikviesta negali būti.

„Mes esame apriboję net ir meninio ugdymo, kūno kultūros pedagogų apsilankymus, kai vienas žmogus dirba su visomis grupėmis. Buvo tokių atvejų, kuomet suserga meninio ugdymo pedagogas ir mes priversti uždaryti visą darželį, nes jis tą dieną ar kelias dienas turėjo kontaktus su visomis grupėmis.

Tokius sprendimus esame priėmę, todėl ir joks pašalinis žmogus negali ateiti, taip pat ir Kalėdų senelis. Raginame organizuoti šventes lauke, vienai grupei.

Mano žiniomis, darželiai labai kūrybiškai žiūri. Viename darželyje stebuklingas Kalėdų laukimo metas, tos veiklos išdėliotas per visą gruodį, tai nėra vienas, momentinis kažkoks renginys ar šventė. Vaikai ruošiasi, laukia, tereikia kūrybiškumo, šventę galima susikurti ir laikantis visų nustatytų ribojimų“, – sakė vicemerė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Tėvai bet kokiu atveju šiose šventėse – ar lauke, ar kiekvienoje grupėje, dalyvauti negalės. Tačiau darželių administracijų prašoma įamžinti akimirkas nuotraukose ar vaizdo medžiagoje, kuria paskui galima pasidalinti su tėvais.

Galbūt gims naujų tradicijų

Vilniaus ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos pirmininkė ir darželio „Lazdynėlis“ direktorė Elena Markevičienė sako, kad metai išties kitokie, tačiau – geri.

„Aš manau, kad šių metų laikotarpis yra toks, kuris paskatina tartis, kurti, ieškoti kažko tokio, kas nustebintų – visų pirma vaikus. Šiuolaikinės technologijos leidžia ir Kalėdų senelį turėti įvairiose erdvėse. Turime ir interaktyvias lentas, jau įsirašėme tokį Kalėdų senelio siužetą – kaip jis ateina, kaip džiaugiasi vaikais, kaip neša dovanas. Gyvename iš tikrųjų labai geru laiku, kai panaudodami informacines technologijas galime viską turėti“, – sakė E.Markevičienė.

Direktorės manymu, galbūt šie metai yra puiki proga pradėti puoselėti naujas tradicijas ir kurti jas kitokias, ne vien prisiminti, kaip daryta metų metus – su spektakliuku, Kalėdų seneliu ir tiek.

Bet visos galimybės yra smagiai švęsti, laukti Kalėdų ir negalvoti apie tai, koks dabar sunkus laikas.

„Žiūriu per langą ir džiaugiuosi langų puošyba, ne banaliai, iš internetinių puslapių, o tiesiog sukurta kartu su vaikais. Tai tiesiog geras laikas, kad tik būtume sveiki, kad vaikai mūsų nesusirgtų, o turime viską – idėjas, galimybes, šeimas, kurios mus palaiko.

Turime tokį gerą postūmį – sunkiu laikotarpiu gyventi džiugiai, įdomiai, netradiciškai, kitaip, tai iš tiesų gera laukti Kalėdų. Ir už lango tokia ramybė, galėtų, žinoma, sniegelio būti, bet mes mokame nusipiešti sniegą“, – juokėsi direktorė.

Ji taip pat pastebėjo, kad net vaikai per šituos metus gerokai pasikeitė – jie tapo savarankiški. Juk anksčiau tėvai atlydėdavo net iki grupės, nurengdavo juos, o dabar tėvai į darželio patalpas nebeina, tad mažieji patys, kaip sako direktorė, išdidžiai ateina, patys rengiasi.

„Lygiai taip pat šventė. Šventė yra vaikams. Jeigu tėvai dalyvauja, tai vaikai kai kurie gal sutrinka, gal mėgina parodyti, kokie jie gražūs. Dabar jie tiesiog smagūs, džiugina vieni kitus. Žinoma, mes pabandysime įrašus padaryti ir pasidalinti su tėvais, kad jie pamatytų vaikų meninius gebėjimus, jų nuotaiką. Bet visos galimybės yra smagiai švęsti, laukti Kalėdų ir negalvoti apie tai, koks dabar sunkus laikas“, – įsitikinusi E.Markevičienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kalėdų senelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kalėdų senelis

Pasirodymas už lango

Darželio „Daigelis“ Tatjana Dvilevič irgi antrina kolegei ir sako, kad šventė vaikams tikrai bus: „Mūsų auklėtojos labai kūrybingos, turime ir kostiumų visokių, todėl Kalėdų senis bus mūsų, viena iš auklėtojų toje grupėje.

Žinoma, visi renginiai bus atskirose grupėse tik jos vaikams. Yra ir kitas variantas, jį siūlo ir aktoriai – kad jie ateis ir vaidins lauke, vaikai galės per langą stebėti Kalėdų senį. Bus toks šurmulys, vaikams tai labai svarbu.“

Kol kas darželis dar galutinai neapsisprendė, kurį variantą rinksis, bet šventę žada. Tik be tėvų, nes, kaip sako T.Dvilevič, net ir labai saugantis gali pasitaikyti užsikrėtimo atvejų – darželyje jų jau buvo.

Mūsų auklėtojos labai kūrybingos, turime ir kostiumų visokių, todėl Kalėdų senis bus mūsų, viena iš auklėtojų toje grupėje.

Apie tai, kad Kalėdų seneliams šiemet teko prisitaikyti prie naujų pandeminių sąlygų, neslepia ir paprastai gruodį nuo užsakymų atsiginti negalėję Kalėdų seneliai. Senelis Kalėda sako, kad darželių vaikus lankys skambučiais arba iš anksto padarytais įrašais.

UAB „Mapa Holding“, kurios svetainėje kaledusenis.lt galima rasti įvairių pasiūlymų su pagrindiniu veikėju Kalėdų seneliu, jo padėjėja 15min sakė, kad šiemet iš ikimokyklinio ugdymo įstaigų sulaukė vos vieno kito skambučio. Daugiau užsakymų turi įmonės, šeimos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Senelis Kalėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Senelis Kalėda

Tortadienis.lt komandos atstovė Rasa sakė, kad jie šiemet nei reklamavo Kalėdų senelio paslaugas, net neatnaujino informacijos savo tinklalapyje, nei skambučių šiuo klausimu sulaukė, nors paprastai jie pasipildavo jau nuo lapkričio pradžios.

„Šiemet nei iš mūsų pusės, nei iš darželio nieko nesulaukėme. Yra skambučių renginiams vasarą, bet ne Kalėdoms. Net nustebau, kad asmeninėms šventėms, kad į kiemą ateitų Senelis ar pan., tai nieko visiškai nėra. Tai jokios informacijos ir neatnaujinome, o ir mūsų Senelis jokio kontakto nenori, nes mūsų renginiai labai tokie kontaktiniai. Tai kaip ir nedirbame“, – sakė Rasa.

Mokyklų pradinukams, kuriems tokios Kalėdų šventės dar svarbios ir laukiamos, teks susitaikyti, kad jų nebus: Vyriausybė pirmadienį nutarė, kad dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos į ilginamos pradinukų atostogos – nuo gruodžio 14 d. iki sausio 3 d., o visi mokiniai nuo 5 iki 12 klasių iki pat žiemos atostogų mokysis tik nuotoliniu būdu.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programose rekomenduojama ugdyti tik tuos vaikus, kurių tėvai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius