Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 07

Darželinukų tėvams – griežtesnės sankcijos

Be pateisinamos priežasties Klaipėdos darželių nelankančių vaikų tėvus nuspręsta paauklėti: jei vaikas darželio nelanko pusę lankytinų dienų per mėnesį, įstaiga gali vienašališkai nutraukti sutartį įspėjusi tėvus ar vaiko atstovus prieš 20 dienų.
Privačiame Kauno darželyje vaikai gali praleisti ir pusę dienos. Vienuolika 2–4 metų amžiaus mažylių prižiūri trys auklėtojos.
Darželius be pateisinamos priežasties 50 proc. lankytinų dienų nelankančių vaikų tėvai bus įspėti apie vaiko braukimą iš sąrašų prieš 20 dienų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ši tvarka įsigaliojo nuo ketvirtadienio, kai jai pritarė uostamiesčio taryba. Savivaldybės Ugdymo kokybės ir kaitos skyriaus specialistai susirūpino darželių išlaikymu ir tuo, jog švaistomos mokinio krepšelio lėšos. Pernai metų vasarą įsigaliojus naujai tvarkai, kai tėvams atsirado galimybė mokėti ne už mėnesį, o už lankytinų dienų skaičių, savo atžalas gimdytojai taupydami į darželius atveda rečiau be pateisinamų priežasčių. Tai esą skaudžiai atsiliepia darželių išlaikymui, kadangi sunku surinkti lėšų.

„Mes turime finansinių problemų, nes nesurenkame virėjams atlyginimų už patiekalų gamybą. Per mėnesį trūksta 1 000–1 500 litų, bijome, kad stigs pinigų ir „atostoginiams“, – skundėsi Klaipėdos lopšelio-darželio „Želmenėlis“ direktorė Genovaitė Žmuidienė. Į mokestį už darželį tėvams įskaičiuojamos produktų, maisto ruošimo ir ugdymo išlaidos, kurios, priklausomai nuo įstaigos ir kitų kriterijų, sudaro 8–10 litų per dieną.

Eilėse – šimtai norinčiųjų

Ugdymo specialistų teigimu, ne vien finansų stygius verčia griebtis įspėjimų, bet ir tai, jog eilės norinčiųjų patekti į darželį ilgėja. „Žinoma, kiekviena ikimokyklinio ugdymo įstaiga yra suinteresuota, kad vaikai ją lankytų, nes finansavimas priklauso nuo vaikų skaičiaus, bet eilėje laukia būrys norinčiųjų lankyti darželį ir neturi galimybės į jį pakliūti“, – bėdas dėl nelankančiųjų žėrė G.Žmuidienė. Pasak jos, pasitaikydavo, kad nuo metų pradžios vieną mėnesį lopšelio-darželio grupėje iš 15 vaikų kasdien lankė vos po tris vaikus, o su jais dirbo trys darbuotojos, tad paskaičiavus vieno vaiko išlaikymas tampa labai brangus. Tokių, kurie nelankė po pusę mėnesio grupėje būdavo 5–6.

Jai antrino savivaldybės Ugdymo kokybės ir kaitos skyriaus vedėja Virginija Kazakauskienė: „Nelankančiųjų yra daug ir jie užima vietą laukiančiųjų eilėje. Nuo rugsėjo pirmosios į darželius nori patekti 2 270 vaikų, dalis pateks, kadangi 1 433 išeina į mokyklas, bet kitai daliai galimybė nebus sudaryta“. Specialistė suabejojo ir tuo, ar vaikai, kurie yra darželio sąraše, bet nelanko darželio, gauna pakankamą ugdymą.  
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius