Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 16

Darželių trūkumo problemą pasišovė spręsti pačios mamos

Tėvai, norintys, kad jų vaikai patektų į darželį, šiais laikais priversti spręsti dilemą, ar iš gimdyklos keltis į palatą ar skubėti į darželį, kad suspėtų naujagimį į eilę užrašyti. Ši kone anekdotinė situacija juokinga gali pasirodyti nebent tiems, kurie neturi mažamečių vaikų.
Modulinis darželis
Modulinis darželis / Organizatorių nuotr.

Praktiškų sprendimų, kaip išsivaduoti iš keblios padėties, ėmėsi ieškoti patys tėvai. Nacionalinis aktyvių mamų sambūris surengė konferenciją „Vaikų darželiai Lietuvoje: tam davė, o tam ir nebeliko“.

„Mūsų šalies bėda – kad neretai problemas stengiamasi išspręsti standartiniais, nuo seno žinomais būdais. Bet jei daužant galvą į sieną, ji nesugriūva, galbūt verta tą galvą pasukti ir paieškoti durų? Mes norime pasakyti, kad ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose turi būti naujovių ir siūlome efektyvų būdą, kaip pajudėti iš mirties taško“, – sakė Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė.

Renginio metu buvo pristatyta, kaip vaikų darželių ir mokyklų trūkumo problema sprendžiama Skandinavijos šalyse. Čia jau trisdešimt metų vaikai ugdomi modulinėse patalpose įkurtuose darželiuose.

„Jei darželių trūkumo problema ir toliau bus sprendžiama tokiais tempais, dabartinė mažamečių karta taip ir liks be profesionalaus ikimokyklinio ugdymo. Kai vaikai nuo trejų metų su raktais ant kaklų auga gatvėje, prižiūrimi vyresnių sesių ir brolių, neturėtume stebėtis didėjančiais nusikalstamumo mastais. Vaikų darželių reikia dabar, o ne po metų ar kelerių“, – kalbėjo R. Paulavičienė.

Iniciatyvos sumanytojų duomenimis, vien sostinėje į ikimokyklinio ugdymo įstaigas nepatenka per 13 tūkst. vaikų. Šią problemą galėtų sumažinti darželių kūrimas modulinėse patalpose. Vos per porą savaičių įrengiami moduliniai darželiai itin paplitę Švedijoje ir Norvegijoje. Šiomis nuomojamomis patalpomis galima išplėsti jau esančius darželius arba kurti naujus, o poreikiui sumažėjus taip pat greitai juos išardyti.

Diskusijoje dalyvavusios Seimo narės Astos Baukutės nuomone, moduliniai darželiai būtų tinkama laikina išeitis, kol šalies ekonominė situacija leistų statyti naujus stacionarius.

„Turėtume visi pasvarstyti apie tokių darželių steigimo galimybę, nes šiuo metu rasti naujų darželių statybai reikiamus milijonus litų yra nerealu. O mamos teisingai pasakė, kad jiems reikia darželio arba mokyklos čia ir dabar, ne po penkerių ar septynerių metų, nes vaikas auga ir po penkerių metų darželio jam nebereikės“, – pripažino švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

Be to, mažėjantis gimstamumas ir dideli emigracijos mastai leidžia daryti prielaidą, kad jau netolimoje ateityje vaikų darželių poreikis gali gerokai sumažėti, tad mobilios modulinės patalpos būtų efektyviausias būdas savalaikiam problemos sprendimui.

Nacionalinis aktyvių mamų sambūris nuo pat įsteigimo pradžios siekia, kad tėvai turėtų galimybę lanksčiai derinti darbo ir šeimos įsipareigojimus, o darželiai būtų prieinami kiekvienam vaikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius