-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 15

Darželius gelbės iš tėvų piniginės

Galą su galu sunkiai suduriantiems vaikų darželiams sostinės valdžia užsimojo padėti tuštindama tėvų pinigines. Ugdymo reikmėms skirtas mokestis, kuris šiuo metu siekia 1 Lt už dieną, netrukus gali išaugti iki 2,5 Lt.
Vaikų ugdymo reikmėms skirtas mokestis, dabar siekiantis 1 Lt už dieną, sostinės darželiuose gali išaugti iki 2,5 Lt. Tam dar turės pritarti Vilniaus miesto taryba.
Vaikų ugdymo reikmėms skirtas mokestis, dabar siekiantis 1 Lt už dieną, sostinės darželiuose gali išaugti iki 2,5 Lt. Tam dar turės pritarti Vilniaus miesto taryba. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip „15min“ sakė Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento Neformaliojo švietimo poskyrio vedėja Daiva Želvienė, šiuo metu yra rengiami Mokesčio už vaiko išlaikymą Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, nustatymo tvarkos aprašo pakeitimai.

D.Želvienės teigimu, šių metų vasario mėnesį Vilniuje buvo atliktas ikimokyklinio ugdymo paslaugų kokybės tyrimas, kurio metu buvo apklausta apie 1 000 darželinukų tėvų. 67,2 proc. apklaustų tėvų esą nurodė, kad kas mėnesį skiria papildomai lėšų ugdymo reikmėms.

„Atsižvelgiant į ekonominę situaciją, siekiant pagerinti ugdymo paslaugų kokybę bei išvengti papildomų rinkliavų iš tėvų ugdymo reikmėms ikimokyklinėse įstaigose, siūloma mokestį už ugdymą didinti iki 2,5 Lt už dieną“, – kalbėjo savivaldybės atstovė ir pridūrė, kad šiam siūlymui dar turės pritarti miesto taryba.

Vertina skeptiškai

„15min“ kalbinami darželių vadovai tokius savivaldybės planus vertino skeptiškai. „Pažvelgus į sunkų kai kurių šeimų gyvenimą darosi liūdna. Yra šeimų, kurios ir tą litą sunkiai sumoka“, – sakė darželio „Skroblinukas“ direktorė Dina Jusienė. Anot jos, mokestį ugdymo reikmėms padidinus iki 2,5 Lt už dieną bus sunku jį mokėti šeimoms, kurios į darželį leidžia du vaikus.

„Lazda turi du galus: ir reikia mokestį didinti, ir nereikia. Reikia, nes pinigų neužtenka, bet jei pakels mokestį, tėvai gali atsisakyti darželio paslaugų“, – panašios nuomonės buvo darželio „Giraitė“ direktorė Alina Petrova.

Vilnietė Inga, kurios vaikas lanko vieną iš sostinės darželių, tvirtino mokesčio didinimui nepritarianti. „Juk šitas mokestis mokamas net tada, kai vaikas neina į darželį. Rugsėjį daugelyje darželių tėvai gauna sąrašiuką, ko reikia. Sunešame priemones, vėliau vėl nuperkame. Nežinau, kam reikalingas šitas mokestis“, – stebėjosi moteris.

D.Želvienė paaiškino, kad surinktos lėšos naudojamos edukacinėms priemonėms įsigyti, inventoriui, kuriuo naudojasi vaikai, atnaujinti, metodinei medžiagai rengti, renginiams organizuoti ir panašiai. „Priemonėmis vaikai naudojasi visus metus, todėl šis mokestis skaičiuojamas nepriklausomai nuo to, ar buvo vaikas darželyje“, – sakė pašnekovė.

Miestuose mokesčiai skirtingi

Tėvų mokamą vadinamąjį vaikų darželio mokestį sudaro ugdymui skirtos lėšos ir mokestis už maisto produktus. Mokestis ugdymo reikmėms skaičiuojamas už kiekvieną darbo dieną, net ir tada, kai vaikas neina į darželį. Vilniuje šis mokestis kol kas siekia 1 Lt, o Kaune ir Klaipėdoje – 50 ct už dieną.

Mokestis už maisto produktus mokamas tik už tas dienas, kai vaikas lankė darželį. Lopšelio grupėse jis siekia 6,26 Lt, o darželio – 7,15 Lt per dieną. Kaune lopšelį lankančių vaikų tėvai moka 6,30 Lt, o darželį – 7,05 Lt už dieną. Klaipėdoje atitinkamai – 6,82 Lt ir 7,76 Lt už dieną. Be to, Klaipėdoje yra įvestas mėnesinis mokestis už patiekalų ruošimo išlaidas. Jis siekia 35–40 Lt ir yra mokamas nepriklausomai nuo maitinimų skaičiaus.

Jeigu skaičiuosime, kad mėnuo turi vidutiniškai 22 darbo dienas, tėvams leisti vaiką į lopšelį Vilniuje atsieina 159,72 Lt, į darželį – 179,52 Lt. Kaune – atitinkamai 149,60 Lt ir 165,10 Lt, o Klaipėdoje – 196,04 Lt ir 216,72 Lt per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius