Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 29

Daug Lietuvai davę evangelikai reformatai: dvasininkų buvo šimtai, bet ar nors vieną pažįstame?

Tarp pašaukimo ir profesijos. Taip savo knygą, skirtą evangelikų reformatų dvasininkams Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje XVI-XVIII amžiuje, pavadino trijų istorikų komanda – Raimonda Ragauskienė, Deimantas Karvelis ir Aivas Ragauskas. Evangelikai reformatai įnešė daug pokyčių to meto Lietuvoje, tačiau apie juos iki šiol žinoma mažai. Kodėl? Į šį klausimą irgi mėginama atsakyti naujai pasirodžiusioje knygoje.
Deimantas Karvelis, Raimonda Ragauskienė, Aivas Ragauskas
Deimantas Karvelis, Raimonda Ragauskienė, Aivas Ragauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Su istorikais susitikome besibaigiant 2022-iesiems. Tuo metu knyga dar nebuvo pasirodžiusi. Tačiau jau sausio vidury autoriai ją laikė savo rankose.

„Šis mūsų projektas skirtas evangelikų reformatų dvasininkams nuo XVI a. vidurio iki pat XVIII a. pabaigos. Per visą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) laikotarpį. Knyga taip ir vadinasi „Tarp pašaukimo ir profesijos“. Šitas projektas sudėtingumo pralenkė Kėdainių projektą (apie jį galite skaityti čia red. past.).

Pagrindinė problema – šaltiniuose dar daugiau medžiagos, sunkiai aprėpiama, bet praktiškai neturime istoriografinio pjūvio. Evangelikų reformatų pamokslininkai kaip tokie netyrinėti. Turime atskirų paminėjimų.

„Tarp pašaukimo ir profesijos“
„Tarp pašaukimo ir profesijos“

Suskaičiavome, kad iš viso istoriografijoje yra žinoma, bet neišskleista, kas tai per asmenybės, apie 300 dvasininkų. Mes surinkome apie 700 evangelikų reformatų dvasininkų. Iš pradžių įtraukėme visus, kurie pareiškė ketinimus tapti dvasininkais, kurie gavo stipendijas, bet liko mokytojais arba baigę mokslus netapo dvasininkais. Tuos atmetę ir gavome apie 700 asmenų“, – pasakojo R.Ragauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius