Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 24

Daugėja mašinų vagysčių, mažėja žuvusiųjų keliuose

Klaipėdos apskrities policijos atstovai giriasi, kad pasitikėjimas jų atstovaujama institucija vėl auga, tačiau neslepia, kad neišvengiama kai kurių nusikaltimų skaičiaus didėjimo.
B.Ivanauskas (k.) ir V.Telyčėnas (d.) džiaugėsi, kad žmonių pasitikėjimas policija didėja.
B.Ivanauskas (k.) ir V.Telyčėnas (d.) džiaugėsi, kad žmonių pasitikėjimas policija didėja. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

„Praėjusių metų rezultatai neblogi, nors dirbome mažesnio finansavimo sąlygomis, tačiau nusikalstamumas Klaipėdos apskrityje sumažėjo“, – 2010 metus apžvelgė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (KAVPK) viršininkas Benonas Ivanauskas.
 

Pernai buvo mažinami asignavimai, skirti darbo užmokesčiui, prekėms ir paslaugoms įsigyti. Iš viso finansavimas 2010 metais buvo sumažintas apie 5 mln. Lt, palyginus su 2009-aisiais. 

Labiau pasitiki policija

B.Ivanauskas džiaugėsi, kad vėl auga gyventojų pasitikėjimas policija. Anot jo, pagal paskutinius tyrimų duomenis, Klaipėdos apskrityje pareigūnais pasitiki 78 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų. Tačiau vis dar daugiau nei 30 proc. apklaustųjų teigė, kad nesikreipia į policiją.

Pernai iš viso buvo ištirta 50 proc. visų Klaipėdoje įvykdytų nusikaltimų, užpernai – 47,9 proc., o apskrityje 2010-aisiais atskleista 52,5 proc. nusikaltimų.

Sumažėjo sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, tačiau augo finansinių nusikaltimų skaičius, ypač daugėja automobilių vagysčių. Per metus mašinų vagysčių skaičius šoktelėjo kone dvigubai: nuo 73 automobilių 2009 metais iki 140 mašinų pernai. Tiesa, panaši tendencija vyrauja ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose.

Kaip pastebėjo Lietuvos policijos generalinis komisaras Visgirdas Telyčėnas, per paskutinius trejus metus tiek Klaipėdos, tiek kitose apskrityse automobilių vagysčių augimo nebuvo. Jis šį augimą sieja su tuo, kad iš įkalinimo įstaigų į laisvę sugrįžo asmenų, kurie užsiiminėdavo automobilių vagystėmis. Žadama, kad šiemet kriminalistai skirs daugiau dėmesio šioms nusikalstamoms veikoms.

Tarp dingusiųjų - nedaug tikrų aukų

Policijos vadovai pasidžiaugė, kad sumažėjo eismo įvykių metu keliuose žuvusių žmonių. Klaipėdos apskrityje per 2010 m. žuvo 26 žmonės, sužeisti buvo 529. Užpernai žuvusiųjų skaičius siekė 48.

Kiek abstrakčiai vadovai kalbėjo apie pastaruoju metu keistomis aplinkybėmis dingusius žmones. Ne paslaptis, kad Klaipėdoje sklando įvairiausių gandų apie dingusiuosius. Tačiau policijos vadovai nepastebėjo nieko keisto. „Nemaža dalis dingusiųjų be žinios dingsta savo noru, paskui juos randame kur nors užsienyje. Jie netgi prašo neatskleisti jų buvimo vietos. Tiesiog žmonės išvažiuoja, neinformavę savo artimųjų. Žinoma, yra ir nusikaltėlių aukų, bet tikrai labai maža dalis“, – tvirtino Lietuvos policijos generalinis komisaras V.Telyčėnas.

Priešaky nelengvi metai

Generalinis komisaras teigė, kad šie metai policijai finansiškai bus labai sunkūs. Pernai policininkai buvo raginami eiti neapmokamų atostogų. Vien Klaipėdos apskrityje taip sutaupyta apie 200 tūkst. Lt. Šiemet pareigūnai nebus raginami eiti nemokamų atostogų, kaip pernai, dėl to apsispręsti galės kiekvienas policijos padalinys atskirai.

Rekomendacijose nurodoma, kad policijai reikia atisakyti komercinių paslaugų, tai yra apsaugos funkcijų, tačiau V.Telyčėnas viliasi, kad šiemet to dar bus išvengta.

Faktai ir skaičiai

- 2010 m. 100 tūkst. gyventojų Klaipėdos apskrityje teko 2072 nusikalstamos veikos (2009 m. – 2219).

- Klaipėdos apskrityje saugiausia buvo Neringoje. Čia 100 tūkst. gyventojų tenka 608 nusikalstamos veikos. Nesaugiausia Palangoje: 100 tūkst. gyventojų tenka 2263 nusikalstamos veikos.

- 2010 metais Klaipėdos apskrities VPK tarnybą paliko 55, naujai priimti – 43 darbuotojai.

- Per 2010 metus Klaipėdos apskrities policijos komisariatuose dėl policijos pareigūnų veiksmų teisėtumo atlikta 290 tarnybinių patikrinimų (2009 m. – 245). Pagal tarnybinius patikrinimus skirtos 37 tarnybinės nuobaudos: 23 pastabos, 7 papeikimai, 7 atleidimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius