Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 03 19

Daugėja visuomenės sveikatos saugos pažeidimų

Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba (VVSPT) analizuodama savo ir pavaldžių įstaigų veiklos rezultatus nustatė, kad per pirmus du šių metų mėnesius pažeidimų, susijusių su visuomenės sveikatos sauga, užfiksuota daugiau nei per praėjusių metų tą patį laikotarpį.

Tokio rezultato nesitikėta, mat nuo 2009 metų pradžios visų tikrinamų objektų vadovai apie patikrinimą įspėjami iš anksto.

Tikrintojai nebeužklumpa netikėtai

Visuomenės sveikatos saugos kontrolės, kurią vykdo VVSPT ir jai pavaldžios įstaigos, tikslas – nustatyti, kaip objektai (gydymo, ugdymo įstaigos, paslaugas teikiančios įmonės ir kt.) laikosi visuomenės sveikatos saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų. Ji vykdoma Tiesioginės valstybinės visuomenės sveikatos saugos kontrolės reglamento nustatyta tvarka.

2009 m. pradžioje minėtas reglamentas buvo pakeistas siekiant kokybiškesnio ir operatyvesnio visuomenės sveikatos specialistų darbo. Naujajame reglamente numatyta, kad kontrolieriai prieš atvykdami į kontrolės objektą privalo iš anksto – prieš dešimt darbo dienų – raštu apie tai informuoti objekto vadovą. Taip siekiama kontrolės proceso skaidrumo, efektyvumo, be to, atsižvelgiama į veiklą vykdančių asmenų interesus. „Norėtųsi, kad visuomenės sveikatos saugos kontrolė įneštų kuo mažiau chaoso, nestabdytų, netrikdytų veiklos. Manome, kad dešimt dienų – pakankamas laikas pasiruošti patikrinimui. Sulaukėme ir tokių nuomonių, kad bus sunku objektyviai įvertinti tokio pasiruošimo rezultatus. Tačiau kol kas šie nuogąstavimai nepasitvirtino“, – teigia VVSPT Saugos kontrolės skyriaus vedėja Jurgita Suraučienė.

Tikrinta daugiau rizikingų objektų

Įtakos ne mažėjančiam, o didėjančiam užfiksuotų pažeidimų skaičiui galėjo turėti ir tai, kad nuo 2009 metų saugos kontrolė vykdoma pagal naujas taisykles, kuriose numatyta, kad tokiam patikrinimui objektai turi būti pasirenkami, atsižvelgiant į jų keliamą riziką visuomenės sveikatai. Kuo didesnis rizikos balas priskiriamas tam tikrą veiklą vykdantiems objektams, tuo didesnė jų dalis turi būti patikrinama per planuojamus metus.

Per 2009 metų sausio ir vasario mėnesius teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos patikrino 599 objektus. Didžioji dalis patikrinimų parodė, kad įmonės veikia pažeisdamos visuomenės sveikatos saugos reikalavimus. Lyginant su 2008 metų tuo pačiu laikotarpiu, tokių objektų padaugėjo apie 20 procentų.

Tikėtina, kad didėjantys pažeidimų skaičiai yra susiję ir su minėtu rizikingesnių objektų pasirinkimu. Laikantis naujųjų taisyklių, per minėtus du 2009 metų mėnesius buvo patikrinta daugiau objektų, kurių veikla potencialiai kelia didžiausią riziką visuomenės sveikatai. „Vis dėlto kontrolės rezultatai nustebino. Juk atsirado puiki galimybė per dešimt dienų pašalinti bent dalį trūkumų. Tikimės, kad ateityje įmonės labiau atsižvelgs į šią aplinkybę ir uoliau laikysis saugos reikalavimų, nes mūsų tikslas nėra užfiksuoti kuo daugiau pažeidimų bei skirti administracines nuobaudas. Mūsų tikslas – siekti saugios ir visuomenės sveikatai palankios aplinkos“, – tikina Jurgita Suraučienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius