Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 13

Daugiau nei dešimtadalis lietuvių ketina vykti dirbti į kitas šalis

Tai paaiškėjo tyrimų bendrovei RAIT atlikus Lietuvos gyventojų apklausą. Apklausa atlikta kovo 4–17 dienomis, apklausta 1041 nuolatinis 15–74 metų nuolatinis Lietuvos gyventojas.
„15min“ kalbinti specialistai sakė, kad emigracija iš Lietuvos šiemet didės ne tik dėl ekonominių, bet ir dėl socialinių, psichologinių priežasčių.
Daugiau nei dešimtadalis lietuvių ketina vykti dirbti į kitas šalis. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Lietuviai Darbas

Apklausos dalyvių teirautasi, ar jie asmeniškai arba jų šeimos nariai ketina vykti dirbti/ieškoti darbo į užsienį per artimiausius 12 mėnesių. Tų, kurie atsakė, kad patys arba šeimos nariai ketina vykti dirbti arba ieškoti darbo į užsienį, buvo klausiama, į kurią šalį planuoja vykti. Tyrimas atskleidė, kad 15 proc. Lietuvos gyventojų turi ketinimų patys išvykti į užsienį dirbti/ ieškoti darbo per artimiausius 12 mėnesių. Dauguma (85 proc.) lietuvių teigė neketinantys išvykti. Šiek tiek daugiau nei dešimtadalis (11 proc.) apklaustųjų teigė, kad jų šeimos nariai per artimiausius 12 mėnesių ketina vykti į dirbti arba ieškoti darbo į kitas šalis, teigiama pranešime spaudai.

Tarp ketinančių išvykti dirbti arba ieškoti darbo kitose šalyse yra daugiau jaunų vyrų (15–24 metų), turinčių vidurinį išsimokslinimą, kurių pajamos mažesnės nei vidutinės (mažiau nei 600 Lt vienam šeimos nariui) arba kurie yra bedarbiai, studentai, moksleiviai.

Tyrimas parodė, kad daugiausia ketinama išvykti į Angliją (27 proc.), Norvegiją (19 proc.) bei Airiją (17 proc.). Tik 3 proc. apklaustųjų pasirinktų JAV.

„Šių metų apklausos duomenis lyginome su tokia pačia apklausa, kurią RAIT atliko 2005 m. kai nuo įstojimo į Europos Sąjungą buvo praėję nedaug laiko. Nustebino, kad didelių skirtumų neatradome. 2005 metais beveik tiek pat žmonių teigė (13 proc.) ketinantys vykti ieškoti darbo į kitas šalis. Šiek tiek skiriasi šalys, kurias rinktųsi šiuo metu ir kurias rinkosi prieš penkerius metus. 2005 m. 35 proc. apklaustųjų ketino važiuoti į Angliją, didesnė dalis nei šiais metais į Airiją (19 proc.) ir mažiau žmonių 2005 metais ketino vykti į Norvegiją (7 proc.). Daugiau buvo ketinančių vykti į Vokietiją (2005 m. – 13 proc., 2010  m. – 5 proc.). Greičiausiai žmonės per penkerius metus įgijo patirties, pasitikrino, išsiaiškino, kuriose šalyse geresnės darbo galimybės“, – duomenis komentavo RAIT valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.

Tyrimo duomenys atskleidė, kad 2005 m. daugiau žmonių nei 2010 metais teigė, kad jų šeimos nariai ketina vykti dirbti ar ieškoti darbo užsienyje (atitinkamai 15 proc. ir 11 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius