Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 08

Daugiau nei pusė gyventojų skiepytųsi nuo COVID-19

Daugiau nei pusė gyventojų skiepytųsi nuo COVID-19, rodo rinkos ir vartotojų nuomonės tyrimų bendrovės „NielsenIQ“ atliktas tyrimas.
Vakcinacijos centras Klaipėdoje, Galinio pylimo gatvėje.
Vakcinacijos centras Klaipėdoje, Galinio pylimo gatvėje. / Klaipėdos miesto sav. nuotr.

Pasak bendrovės, 36 proc. apklaustųjų nurodė, jog tikrai skiepsis, 23 proc. – jog greičiau skiepysis. Beveik 26 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų nurodė, kad tikrai nesiskiepys ar greičiau nesiskiepys, dar 16 proc. teigė, jog dar neapsisprendė.

Apklausos Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vykdytos vasario 5-16 dienomis internetu, kiekvienoje šalyje apklausta po 1,6 tūkst. 16-64 metų amžiaus gyventojų. Tyrimas atliktas internetu, vadovaujantis reprezentatyvumo kriterijais pagal gyventojų amžių, lytį, gyvenvietės tipą.

„NielsenIQ Baltics“ vyriausioji vartotojų tyrimų projektų vadovė Asta Ivanauskienė spaudos konferencijoje pirmadienį tvirtino, kad gyventojus skiepytis labiausiai skatina neigiama patirtis, kai jų artimoje aplinkoje buvo sergančiųjų koronavirusu.

Tarp nurodžiusių, jog jie nori skiepytis, dažnesnė dalis gyventojų buvo 45-64 metų, iš mažesnių namų ūkių, kur yra du šeimos nariai, didesnių pajamų bei aukštesnio išsilavinimo, taip pat jie buvo artimiau susidūrę su COVID-19.

„Labiausiai nerimą kelia neketinančiųjų skiepytis demografinis portretas, čia turime didesnę tikimybę sutikti žmones nuo 25 iki 35 metų, tai sudaro šerdį darbingų žmonių mūsų darbo rinkoje, vadinasi, tai yra žmonės, kurie išeidami į darbo vietas galėtų turėti daugiau socialinių kontaktų. Taip pat tie žmonės yra iš didesnių namų ūkių, kuriuose yra tiek mažamečių vaikų, tiek paauglių nuo 13 iki 16 metų. Tie žmonės pasižymi žemesnėmis pajamomis, žemesniu išsimoklinimu“, – sakė A.Ivanauskienė.

Anot jos, skiepų skeptikų grupėje dažniau buvo paslaugų, prekybos sektoriaus darbuotojų,fizinio darbo atstovų, bedarbių ar namų šeimininkių. Asmenys dažniau reiškė konservatyvesnes pažiūras, nurodė, jog yra mažiau imlūs naujovėms, taip pat dažniau nepažinojo žmonių, kurie sirgo COVID-19 infekcija.

Pasak tyrimo, Latvijos ir Estijos gyventojai yra skeptiškiau nusiteikę dėl COVID-19 skiepų, nei gyventojai Lietuvoje: kad tikrai nesiskiepys, Latvijoje nurodė 34 proc., Estijoje – 31 proc. respondentų, atitinkamai žadančiųjų skiepytis buvo po 51 proc. apklaustųjų.

„NielsenIQ“ tyrimai, kaip gyventojai reaguoja į COVID-19 pandemiją, Baltijos valstybėse atliekami nuo pernai balandžio.

Tai – viena iš keleto darytų apklausų dėl gyventojų nuotaikų skiepų atžvilgiu. Prieš mėnesį Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu kompanijos „Spinter tyrimai“ atlikta mišri (telefonu ir internetu) apklausa parodė, jog skiepytis norėtų 64 proc., nenorėtų 10 proc. gyventojų, neapsisprendę buvo 16 procentų.

Tuo metu BNS užsakymu bendrovės „Vilmorus“ pernai spalį atliktoje apklausoje gyventojų namuose 43 proc. apklaustųjų nurodė, jog skiepytųsi, tiek pat – kad nesiskiepytų, dar beveik 15 proc. neturėjo nuomonės.

Jeigu jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius