Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 16

Daugiau nei tūkstantis galimo piktnaudžiavimo motinystės ir tėvystės pašalpomis atvejų

Vykdant Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro šių metų gruodžio 3 d. pavedimą dėl koordinacinių pasitarimų organizavimo, siekiant išsiaiškinti galimus sukčiavimo iš Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros“) atvejus, kai gaunamos neteisėtos motinystės ar tėvystės pašalpos, antradienį Klaipėdos apygardos prokuratūroje įvyko suinteresuotų institucijų atstovų pasitarimas šia tema.
Piniginė
Piniginė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pasitarime dalyvavę Klaipėdos ir Tauragės apskričių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) skyrių viršininkai, „Sodros“ teritorinių skyrių direktoriai, Valstybinės mokesčių ir Darbo inspekcijų atstovai kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūros bei teritorinių prokuratūrų vyriausiaisiais prokurorais aptarė susidariusią situaciją, kalbėjo apie būtinybę derinti tarpusavio veiksmus.

Nemažai tokių atvejų, kai susitarus su darbdaviu dėl padidintos algos ar įsidarbinus realios veiklos nevykdančioje bendrovėje, iš Valstybinio socialinio draudimo fondo išmokamos nepagrįstai didelės motinystės ar tėvystės pašalpos, jau fiksuojama ir „Sodros“ Klaipėdos skyriuje.

Pasak šio skyriaus direktoriaus Valdemaro Anužio, jiems šiuo metu pagrįstų įtarimų kelia net 1 200 pašalpų gavėjų (iš esamų 3,3 tūkst.), kuriems 2008 metais buvo padidintos draudžiamosios pajamos ir todėl atsirado galimybė gauti gerokai didesnes minėtas pašalpas. Direktorius sakė, jog apie jiems įtarimus sukėlusius atvejus informuota Klaipėdos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, su kuria „Sodra“ aktyviai bendradarbiauja.

FNTT Klaipėdos skyriaus viršininko Arūno Danieliaus teigimu, jų tarnybos pareigūnai atidžiai studijuoja turimą medžiagą ir artimiausiu metu ketina pradėti keletą ikiteisminių tyrimų dėl galimo sukčiavimo, pranešama Klaipėdos apygardos prokuratūros.

Iškilus diskusijoms dėl galimybės patraukti įtariamosiomis nėščias ar jau vaikus pagimdžiusias motinas, kurios apgaulės būdu iš „Sodros“ gauna padidintas išmokas, kalbėta apie būtinybę bausti ir darbdavius. Pasak Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro Igno Lauciaus, darbdavius galima traukti baudžiamojon atsakomybėn kaip nusikaltimo bendrininkus.

Diskusijoms įsisiūbavus, pateikta ir kitokių, gana originalių pasiūlymų – keisti įstatymus ir visoms nėščiosioms ar vaikų susilaukusioms motinoms mokėti fiksuotą pašalpos dydį iš biudžeto arba tas išmokas mokėti darbdavio lėšomis.

Pasitarime paliesta dar viena šių dienų aktualija – fiktyvių nedarbingumo lapelių išdavimo problema, kuri skaudžia našta irgi gula ant „Sodros“ pečių.

Apibendrindamas dalykinius pasitarimo dalyvių pasisakymus ir siūlymus, Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Ignas Laucius pripažino, jog vienas iš šios naujai atsiradusios problemos sprendimo būdų yra viešumas. Jis pasidžiaugė spaudos rodoma iniciatyva nušviesti apie neteisėtus sukčiavimo iš „Sodros“ atvejus, ir paprašė susirinkusiųjų savo ruožtu informuoti visuomenę apie pradėtus ikiteisminius tyrimus bei kitokią iniciatyvą šioje srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius