-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 08

Daugiau pinigų paprašęs Seimas iš Finansų ministerijos sulaukė „ne“, ant kilimėlio kviesis V.Šapoką

Seimo kanceliarija apskaičiavo, kad 2020 metais jai reikėtų daugiau nei šešiais milijonais eurų didesnio finansavimo, nei valstybės biudžete yra numatyta šiemet. Tačiau kol kas Finansų ministerija institucijai planuoja skirti mažiau pinigų nei prašoma. Tuo nepatenkinta Seimo vadovybė pokalbiui žada kviestis finansų ministrą Vilių Šapoką.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo kanceliarija suskaičiavo, kad asignavimų poreikis 2020 metams sieks 38 mln. eurų. 2019 metų valstybės biudžete šiai institucijai numatyta 31 mln. 823 tūkst. eurų.

Aiškinama, kad didesnio finansavimo reikės keliems dalykams: išeitinėms išmokoms, svarbių sukakčių minėjimui, įrangos atnaujinimui.

Finansų ministerija raštu Seimo kanceliariją informavo, kad kitąmet jai iš valstybės biudžeto planuojama skirti 34 mln. eurų.

Norberto Tukaj nuotr./LR Seimo rūmai
Norberto Tukaj nuotr./LR Seimo rūmai

Paaiškinimų nepateikė

Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriaus atsakyme 15min teigiama, kad didesnį lėšų poreikį lėmė tai, kad 2020-ieji yra Seimo rinkimų metai, todėl kitų metų biudžete būtina numatyti išeitines išmokas Seimo nariams, politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams.

2020-ieji yra Seimo rinkimų metai, todėl kitų metų biudžete būtina numatyti išeitines išmokas.

„Planuojant lėšų poreikį taip pat atsižvelgta į priedų už tarnybos Lietuvos valstybei stažą didėjimą, taip pat, kad 2020-aisiais bus minimos Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio ir Steigiamojo Seimo 100-mečio sukaktys“, – rašoma Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriaus rašte.

Seimo kanceliarija taip pat prašo lėšų Seimo posėdžių salės programinės, vaizdo ir garso įrangos atnaujinimui, Sausio 13-osios memorialo įtrūkusių stiklo konstrukcijų pakeitimui, Seimo III rūmų vėdinimo-vėsinimo sistemai įrengti.

„Kaip ir kasmet, daugiausia lėšų numatoma skirti darbo užmokesčiui ir socialinio draudimo įmokoms (apie 2/3 visų skiriamų asignavimų)“, – informavo Seimo kanceliarijos atstovai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo nariai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo nariai

Tačiau Finansų ministerija Seimo kanceliariją raštu informavo, kad 2020 metais iš valstybės biudžeto jai numatoma skirti 4 mln. eurų mažiau nei prašoma.

„Paaiškinimų dėl asignavimų skyrimo/neskyrimo Finansų ministerijos atsiųstame rašte nepateikta”, – sakė Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriaus darbuotojai.

Paaiškinimų dėl asignavimų skyrimo/neskyrimo Finansų ministerijos atsiųstame rašte nepateikta.

Nori išgirsti ministro argumentus

Prieš baigiantis pratęstai Seimo pavasario sesijai parlamento valdyba apsvarstė Finansų ministerijos raštą ir nusprendė į kitą valdybos posėdį pakviesti V.Šapoką.

Su finansų ministru Seimo vadovybė aptars galimybes atsižvelgti į parlamento kanceliarijos prašymą skirti didesnį finansavimą kitiems metams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius

Seimo vicepirmininko Arvydo Nekrošiaus teigimu, parlamento valdybos nariai iš V.Šapokos nori išgirsti argumentus, kodėl ten, kur, pagal įstatymą, privaloma skirti finansavimą tam tikrose srityse, jo nenorima numatyti.

Pasak Seimo valdybos nario, institucijos savo biudžetus kitiems metams planuoja vasaros laikotarpiu.

„Kiekviena institucija pateikia ministerijai savo planavimus savo asignavimams ir paskui tie planai tiesiog derinami su ministerija. Tą patį ir mes padarėme“, – aiškino A.Nekrošius.

Kiekviena institucija pateikia ministerijai savo planavimus savo asignavimams ir paskui tie planai tiesiog derinami su ministerija. Tą patį ir mes padarėme.

Biudžeto dėlionė – konservatyvi

Finansų ministerijos Komunikacijos skyrius nurodė, kad V.Šapoka dar negavo kvietimo į Seimo valdybos posėdį.

Šiuo metu Finansų ministerija asignavimų valdytojams yra pranešusi maksimalius asignavimų limitus (t.y. nustatytos trejų ateinančių metų asignavimų sumos).

Asignavimų valdytojai, atsižvelgdami į praneštus limitus bei 2020 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių projekto rengimo plane numatytus terminus (iki rugpjūčio mėnesio pabaigos), privalo užpildyti programų sąmatų formas ir jas pateikti Finansų ministerijai.

Jų pagrindu ministerija parengs ateinančių metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą ir jį rugsėjį pateiks Vyriausybei.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos finansų ministerija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos finansų ministerija

Vyriausybė minėtąjį įstatymo projektą Seimui privalo pateikti ne vėliau kaip prieš 75 kalendorines dienas iki biudžetinių metų pabaigos (iki spalio 16-osios).

„Atsižvelgiant į ekonominės situacijos neapibrėžtumą, pirmieji poreikių paskaičiavimai – konservatyvūs. Galutinis variantas bus teikiamas rudenį po atnaujintų makroekonominių prognozių“, – sakė Finansų ministerijos atstovai.

Atsižvelgiant į ekonominės situacijos neapibrėžtumą, pirmieji poreikių paskaičiavimai – konservatyvūs.

Anot jų, Finansų ministerija šių metų rugsėjį atnaujins 2020–2022 metų ekonominės raidos scenarijų ir prireikus valstybės biudžeto asignavimų valdytojams praneš patikslintas maksimalių valstybės biudžeto asignavimų, galimų skirti 2020–2022 metams, sumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius