Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 23

Daugiau savivaldybių atsiskaito už lygių galimybių įgyvendinimą, rodo tyrimas

Per metus penktadaliu padaugėjo savivaldybių, bent iš dalies atsiskaitančių už lygių galimybių įgyvendinimą, ketvirtadienį pranešė Lietuvos Įvairovės Chartijos asociacija.
„Kilo Health“ biuras
„Kilo Health“ biuras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš didžiausių Lietuvos įmonių geriausiai atsiskaito UAB „Ignitis“ ir UAB „SBA Home“, skelbia tyrimą atlikusi asociacija.

Nuosekliai apie savo planus ir priemones skelbia vos keturios iš 60 savivaldybių: Klaipėdos, Akmenės, Šiaulių ir Vilkaviškio rajonų. Visos kitos šios informacijos neskelbia arba pateikia minimaliai.

„Pastebiu vis mažiau pasiteisinimų, kodėl nedirbama lygių galimybių klausimais, ir vis daugiau intereso siekti pokyčių. Daugėja savivaldybių, kurios kelia klausimus, ką joms daryti geriau, tačiau bent pusė, deja, vis dar veikia iš inercijos ir neskiria tam jokio dėmesio. Tai – klaida, nes lygių galimybių užtikrinimas turėtų būti bazinis rodiklis“, – pranešime cituojama Lietuvos įvairovės chartijos vadovė Rugilė Trumpytė.

Lyginant su pernai metais, šešis kartus daugiau savivaldybių imasi priemonių užkirsti kelią galimai diskriminacijai. 2022 metais tokių savivaldybių buvo dvi, šiemet – 12. Tris kartus daugiau – 13 lyginant su keturiomis pernai – savivaldybių patvirtino saugius pranešimų kanalus, kad darbuotojai ar kiti asmenys galėtų pranešti apie galimus lygių galimybių pažeidimus.

Savivaldybės nurodo, kad dažniausiai susiduria su tokiomis problemomis kaip prasta bendravimo kultūra, mobingas, diskriminuojantys ir netinkami klausimai darbo pokalbių metu. Tai reiškia, kad dalis kandidatų ar kandidačių dėl darbo pokalbių eigos turi mažiau šansų įsidarbinti, nors jų kompetencijos ir tinkamos.

Įmonės nepristato iššūkių

Tuo metu apie lygių galimybių užtikrinimą versle skelbia 15 iš 20 didžiausių įmonių. 12 jų bent iš dalies pamini, kokia situacija jų viduje, tačiau nė viena detaliai nepristato joms aktualiausių iššūkių.

Pasak organizacijos, dalis įmonių nurodo, kad joms svarbiausia – pasiekti lyčių balanso vadovaujančiose arba IT pareigose, pritraukti daugiau jaunų darbuotojų arba darbuotojų vyrų.

Pagal Darbo kodeksą visi darbdaviai privalo įgyvendinti lyčių lygybės ir nediskriminavimo kitais pagrindais principus. Organizacijos, kuriose dirba daugiau nei 50 darbuotojų, turi paskelbti lygių galimybių politikas ir joms įgyvendinti skirtas priemones.

Tyrimą atliko „Lietuvos įvairovės chartijos asociacija“, jo metu buvo vertinamos visos savivaldybės ir 20 didžiausių verslų, analizuoti viešai skelbiami dokumentai, pavyzdžiui, savivaldybių ir įmonių strategijos bei veiksmų planai.

Didžiausios įmonės atrinktos pagal 2022 metų pardavimų pajamas, viešinamas „Verslo žiniose“.

Atlikus dokumentų analizę rezultatai buvo siunčiami visoms įmonėms ir savivaldybėms, joms sudaryta galimybė pradėti viešinti trūkstamą informaciją ir taip pakoreguoti savo įvertinimą. Šia galimybe pasinaudojo šešios įmonės ir 32 savivaldybės.

Tyrimas atliktas įgyvendinant „Skatinant įvairovę Europos darbovietėse ir regionų įmonėse“ projektą, finansuojamą Europos Komisijos.

Viešai skelbiamų dokumentų turinys buvo vertinamas 2023 metų liepos–rugpjūčio mėnesiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius