Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 14

Daugiau už vaikus darželiuose mokėsiantys vilniečiai nustebo, kam bus naudojami jų pinigai

Nuo Naujųjų metų vilniečiams kyla mokestis už vaikų ugdymą ikimokyklinėse įstaigose bei keičiasi mokėjimo už maitinimą ligos atveju tvarka. Tai sukėlė bent dalies tėvų nuostabą, kad nuo šiol jie galės nemokėti už maitinimą ne nuo tos dienos, kai vaikas suserga, o tik praėjus dviem dienoms. Be to, nedidelė dalis šio mokesčio numatoma ir virtuvių įrangos priežiūrai.
Lentvario vaikų darželyje „Šilas“ kontrolieriai tikrino maitinimo kokybę
Maistas vaikų darželyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sprendimą dėl keičiamos apmokėjimo už maitinimą tvarkos Vilniaus taryba priėmė pernai gruodžio pradžioje.

Ne tik maistui

Kaip 15min sakė savo sūnų į vieną iš sostinės darželių leidžiantis vilnietis Andrius, jį nustebino, kad apie tvarką nebuvo jokios diskusijos.

Anksčiau surinktas mokestis už vaikų maitinimą galėjo būti skiriamas tik vaikų maitinimui, dabar gali būti skiriamas ir virtuvių įrangos priežiūrai.

„Dar ne visi vilniečiai tėvai, matyt, pastebėjo kelis pakeitimus, dėl kurių, manau, reikėjo platesnės diskusijos iki savivaldybės tarybos posėdžio, o dabar, jau priėmus sprendimą, galbūt ir kreipimosi į Vyriausybės atstovą su prašymu įvertinti, ar savivaldybės tarybos priimti pakeitimai neprieštarauja galiojantiems teisės aktams.

Anksčiau surinktas mokestis už vaikų maitinimą galėjo būti skiriamas tik vaikų maitinimui (maisto produktams įsigyti), tai dabar taip pat gali būti skiriamas virtuvių įrangos priežiūrai“, – kalbėjo tėvas.

Tarybos sprendime rašoma, kad „mokestis už maitinimą skiriamas mokinių maitinimui (maisto produktams įsigyti), taip pat gali būti skiriamas virtuvių įrangos priežiūrai. Ne daugiau kaip 10 proc. mokesčio gali būti skiriama maisto gamybos proceso tobulinimui bei mokinių sveikos mitybos įpročių ugdymo priemonėms įsigyti“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darželis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darželis

Savivaldybė mažina savo išlaidas?

Todėl Andrius kelia klausimą, ar mokestis augo, kad ir nežymiai, dėl to, jog brango maisto produktai, ar vis dėlto „atsirado noras prisidengiant vaiko maisto kainos didinimu mažinti savivaldybės išlaidas biudžetinei įstaigai“.

„Jei atsiradusi naujiena, kad iki 10 proc. sumos gali būti skiriama sveikos mitybos skatinimui, yra suprantama, tai neribotas vaiko maitinimo mokesčio panaudojimas virtuvių įrangai kvepia „nusikalstamu lėšų įsisavinimu“. Juolab, kad ir iki šiol vaikų maitinimo bloko aprūpinimui galėjo būti skiriamos lėšos iš mokesčio už ugdymą, kuris dabar irgi padidėjo“, – kalbėjo vilnietis.

Kuo tada liga skiriasi nuo „mamadienio“, juk už tos dienos maistą mokėti nereikės.

Dar vienas dalykas, kuris keitėsi ir kuris kelia nerimą tėvams, yra mokėjimas už maitinimą vaiko ligos metu. Anksčiau susirgus vaikui tėvams nereikėdavo šio mokesčio mokėti nuo pat pirmos dienos, o dabar tik nuo trečios.

„Ligos atveju tėvai vis tiek dvi dienas dar mokės už vaiko maitinimą darželyje, nors sergantį vaiką patys maitins namuose (o gal galės maistą vaikui paimti iš darželio, juk vis tiek už jį bus sumokėta?). Ir kuo tada liga skiriasi nuo „mamadienio“, juk už tos dienos maistą mokėti nereikės“, – stebėjosi berniuko tėvas.

Mato piktnaudžiavimo

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausioji patarėja švietimo klausimais Alina Kovalevskaja priminė, kad vienos dienos vaiko maitinimo dienos kainos normos nebuvo keistos nuo 2010 metų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaikas darželyje valgo
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaikas darželyje valgo

„Per devynerius metus pabrango visi maisto produktai, ypatingai ekologiški, todėl darželiams sunku užtikrinti kokybišką vaikų maitinimą. Mokestis padidintas apie 20 proc. maisto produktams ir vaiko ugdymo reikmėms įsigyti. Siekiant išvengti tėvų piktnaudžiavimo vaiko liga reglamentuojama už 2 pirmas dėl ligos praleistas dienas mokėti pilną mokestį“, – teigė A.Kovalevskaja.

Jos teigimu, piktnaudžiavimo atvejų tikrai pasitaikydavo, todėl sprendimas buvęs logiškas. Tačiau dėl punkto, kuriuo nurodoma, kad dalis lėšų bus skiriama virtuvės įrangai, Vilniaus savivaldybė tikrai neketina mažinti finansavimo ikimokyklinėms įstaigoms.

Savivaldybė neketina sumažinti savo asignavimų, skirtų biudžetinėms įstaigoms.

„Savivaldybė neketina sumažinti savo asignavimų, skirtų biudžetinėms įstaigoms. Formuojant vaikų sveikos gyvensenos įgūdžius ir įgyvendinant sveikatai palankų valgiaraštį darželiuose, 10 proc. tėvų mokesčio gali būti skiriama pagal poreikį vaikų sveikos mitybos įpročių formavimui reikalingai literatūrai, edukacinėms priemonėms įsigyti, pedagogų ir virėjų tobulinimui, taip pat priemonėms stalo kultūros ugdymui įsigyti“, – apie pokyčius kalbėjo A.Kovalevskaja.

Didesnes sąskaitas už maitinimą Vilniaus darželiuose tėvai gaus vasarį, kai turės susimokėti už paslaugas sausį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius