Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 10 /12:45

Daugiavaikėms motinoms valstybines pensijas numatantis įstatymas diskriminuoja tėčius?

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, einanti Lygių galimybių kontrolieriaus pareigas Edita Žiobienė mano, kad įstatymas, kuriuo reglamentuojamas valstybinių pensijų skyrimas, diskriminuoja vyrus, nes jame antrojo laipsnio pensija numatyta motinoms, pagimdžiusioms ar įvaikinusioms 5 ir daugiau vaikų.
Tėvas ir dukra
Tėvas ir dukra / 123RF nuotr.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pranešė gavusi paklausimą dėl galimos vyrų diskriminacijos, kuri galimai yra įtvirtinta Valstybinių pensijų įstatyme, nustatančiame, kad teisę gauti antrojo laipsnio valstybinę pensiją turi motinos, pagimdžiusios (įvaikinusios) 5 ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios.

Pareiškėjas nurodo savo praktikoje susidūręs su atveju, kai penkių vaikų motina yra mirusi, o vaikus turėjo vienas išauginti tėvas, tačiau teisės į valstybinę pensiją jis neįgijo.

Pasak pranešimo, pareiškėjas įžvelgia aiškų tėvo-vyro vaidmens ir jo pareigų šeimoje nuvertinimą, kadangi vyrai-tėvai, dalydamiesi šeimoje vienodomis teisėmis ir pareigomis su moterimis, privalo kartu auginti, išlaikyti bei auklėti vaikus, todėl ir pagarba bei dėmesys jiems esą turi būti skiriamas vienodas.

Pareiškėjas nurodo savo praktikoje susidūręs su atveju, kai penkių vaikų motina yra mirusi, o vaikus turėjo vienas išauginti tėvas, tačiau teisės į valstybinę pensiją jis neįgijo.

E.Žiobienė prašo pateikti argumentus

Tiriant skundą, valstybės bei mokslo institucijų prašoma pateikti galimus paaiškinimus, argumentus, kodėl tik motinos turi teisę į antrojo laipsnio valstybinę pensiją su sąlyga, jeigu jos yra pagimdžiusios (įvaikinusios) 5 ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios.

Taip pat prašoma pateikti nuomonę, kaip turėtų būti reglamentuojamas šis klausimas, kokiems tėvams (tik motinai ar ir tėvui) turėtų būti suteikta teisė gauti valstybinę pensiją ir kokia yra šios pensijos paskirtis.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės, einančios Lygių galimybių kontrolieriaus pareigas, E.Žiobienės nuomone, ši įstatymo norma galimai diskriminuoja tėčius, užauginusius ir gerai išauklėjusius 5 ir daugiau vaikų.     

Lygių galimybių įstatymas nustato pareigą įgyvendinti lygias galimybes ir valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms, priimant ir rengiant teisės aktus, rengiant programas ir kt.

Ministerija linkusi įstatymą pataisyti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pirmadienį pareiškė, kad teiks įstatymo pataisas, jei Lygių galimybių kontrolierė įžvelgs diskriminaciją.

„Ministerija įdėmiai seka pradėtą tyrimą ir paaiškėjus jo rezultatams spręs dėl tolimesnių žingsnių. Jei kontrolierė įžvelgs diskriminaciją – būtinai reaguosime ir teiksime būtinas įstatymo pataisas“, – pažymėjo viceministras Laisvūnas Bartkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius