Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 13

Dažnas Sausio 13-osios įvykių liudininkas jaučiasi paliktas vienas, mano prezidentas

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus antradienį dalyvavo renginiuose, skirtuose Laisvės gynėjų dienai paminėti.
V.Adamkus
V.Adamkus / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šalies vadovas dalyvavo Seime vykusiame iškilmingame posėdyje ir Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje Nepriklausomybės aikštėje. Vėliau Lietuvos vadovas vyko į Antakalnio kapines, kur padėjo gėlių prie memorialo Sausio 13-osios aukoms atminti.

Prezidentas V.Adamkus Laisvės gynėjų dienos proga Sausio 13-osios atminimo medaliais apdovanojo Lietuvos piliečius, kurie gynė Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad 1991-ųjų pradžios įvykiai sutelkė žmones, leido pasijusti tikrai vieninga ir brandžia bendruomene, būti tauta, kuri mirtinos grėsmės akivaizdoje yra pasiryžusi apginti savo Laisvę, aukotis ir nepasiduoti nepriklausomybės priešų bandymams sukiršinti tarpusavyje, sugriauti pradėtą valstybės ir visuomenės kūrybos darbą.

„Į šią moralinę kovą prieš žeminančią prievartą ir suplanuotą kiršinimą stojo visa Lietuva. Buvome vienoje gretoje, visi jautėmės esą lygūs Lietuvos ir Sąjūdžio kariai ir vaikai“, – apdovanojimų ceremonijos metu teigė šalies vadovas.

Prezidento nuomone, tautos vienybė ir bendros pastangos, tikėjimas Laisvės idealais ir vertybėmis padėjo atlaikyti ekonominį spaudimą, kuriuo prisidengus buvo siekiama grąžinti Lietuvą į pavergtųjų tautų stovyklą.

Valstybės vadovo teigimu, per aštuoniolika metų, prabėgusių nuo tų krauju aplaistytų sausio dienų, užaugo nauja Lietuvos piliečių karta. Sausio 13-oji tapo istorija ir jos atminimą pamažu gali užkloti laiko dulkės. Pasak V.Adamkaus, dažnas anų dienų liudininkas šiandien jaučiasi esąs nepelnytai paliktas vienas kovoje su vargu ir problemomis, o praėję vos du dešimtmečiai pernelyg greitai į užmarštį nusineša atgimstančios valstybės metais išgyventas vienybės, bendrumo ir solidarumo pamokas.

„Tačiau aš tvirtai tikiu, kad Lietuvos žmonės giliai širdyse išsaugos šias svarbias gyvybingumą ir Laisvę tautai įkvėpusias vertybes. Nes tai, kas apginta krauju, niekada nenuvertėja. Visi sunkumai ir išmėginimai, politiniai ir ekonominiai iššūkiai sumenksta, kai vėl atsigręžiama į tuos idealus, kurie vedė Lietuvos savanorius, mūsų tėvus ir protėvius Tėvynės laisvės keliu, – sakė prezidentas. – Apgynę savo Laisvę prieš aštuoniolika metų, pajėgsime ją įprasminti ir naujų sunkumų akivaizdoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius