Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 18

Debatai: V.Aleknaitė-Abramikienė – Lietuvos prekės ženklas, o A.Maldeikienė – nepakeičiama dėstytoja

Antrojo Seimo rinkimų turo debatai tarp kandidačių Vilniaus Žirmūnų vienmandatėje apygardoje buvo karšti. Ilgametė konservatorių partijos narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė ir su „Lietuvos sąrašu“ į Seimą žengianti Aušra Maldeikienė kalbėjo viena per kitą.
Aušra Maldeikienė ir Vilija Aleknaitė-Abramikienė
Aušra Maldeikienė ir Vilija Aleknaitė-Abramikienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

V.Aleknaitė-Abramikienė tikino, kad nėra „talibė“ ir leido suprasti, kad Seimo nario darbas jai yra šalutinis. A.Maldeikienė kartojo, kad neturi knygų, iš kurių galėtų dėstyti, ir teigė turinti darbą, todėl už ją balsuoti nėra reikalo.

V.Aleknaitė-Abramikienė – Lietuvos prekės ženklas?

„Dabar esu pačios geriausios formos, – į klausimą, kodėl į Seimą kandidatuoja 7-ąjį kartą, atsakė V.Aleknaitė-Abramikienė. – Aš atėjau iš meno sferos. Į mane daug investavo tarptautinė bendruomenė. Aš turėjau stažuotes JAV – beje, šią stažuotę man parūpino Hillary Clinton, nes jai patiko viena mano kalba, pasakyta Vienoje, – turėjau didžiulę stažuotę visose Skandinavijos valstybėse.“

Dalį svarbiausių savo darbų politikė taip pat siejo su užsieniu. Ji išskyrė Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje priimtą rezoliuciją dėl totalitarinių komunistinių režimų pasmerkimo, Sausio 13-osios kovą prie Seimo barikadų ir atpažįstamumą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Aleknaitė-Abramikienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Aleknaitė-Abramikienė

„Aš sugebėjau tapti Lietuvos prekės ženklu tarptautinėje bendruomenėje. Jeigu ESBO erdvėje, kuri yra nuo Vankuverio iki Vladivostoko [...], kas nors pasako „Vilija“, niekas neklausia, kokia valstybė ir kokia pavardė. Visi žino, kad čia aš“, – dėstė politikė ir reiškė paramą jaunajai konservatorių kartai.

„Už mane reikėtų balsuoti tam, kad jaunimas, kuris rinkėjų dėka pateko į Seimą, galėtų realizuoti mūsų programą“, – sakė V.Aleknaitė-Abramikienė ir prakalbo apie viešojoje erdvėje daliai konservatorių prikabintą „talibų“ etiketę.

„Kai kas mūsų krikščioniškąjį sparną vadina, nors aš tarp kitko konservatoriams priklausau, ne krikdemams, talibais. Noriu pasakyti, kad vienas iš mano veiklos ESBO aspektų yra kova su talibais. Tikrieji talibai žudo moteris Irake, Sirijoje ir kitur už tai, kad jos įgyja profesiją. Jie žudo mergaites už tai, kad jos eina į mokyklą, – pasakojo V.Aleknaitė-Abramikienė. – Niekada nebuvau, nesu ir nebūsiu talibė.“

A.Maldeikienė susigraudino nuo savo žodžių

A.Maldeikienė visus svarbiausius savo darbus susiejo su švietimu – tai dėstymas studentams, vadovėliai, išleisti vaikams, ir studentams išverstas makroekonomikos vadovėlis.

Aš sugebėjau tapti Lietuvos prekės ženklu tarptautinėje bendruomenėje, – sakė V.Aleknaitė-Abramikienė.

„Galiu pasakyti, kodėl einu į politiką. Būtent todėl, kad visą gyvenimą buvau mokytoja [...] ir galutinai supratau – nė vienas šioje šalyje paaukojęs savo gyvenimą mokymui nebus ne tik kad pripažintas, – jis liks be gyvenimo“, – susigraudino politikė ir, kitaip nei oponentė, neišsakė priežasties, kodėl rinkėjai už ją turėtų balsuoti.

„Aš turiu darbą ir su grauduliu galiu pasakyti, kad katedra [A.Maldeikienė dėsto Ekonometrinės analizės katedroje Vilniaus universitete, – aut. past.] yra panikoje, nes mano išėjimas... Studentai manęs klausia, kas dėstys. Žinokite, nebus, kas dėstys, nes už tokius pinigus nė vienas mokslų daktaras, juolab ekonomistas, dirbti neina“, – kalbėjo kandidatė į Seimą.

Akcentavo programų storį

Lygindama savo ir A.Maldeikienės rinkimų programas, V.Aleknaitė-Abramikienė kaip esminį jų skirtumą pabrėžė storį.

„Ponios A.Maldeikienės programoje radau tik vieną dalyką – kaip ji pakels pajamas [įvesdama] progresinius mokesčius.

Jeigu čia yra liberalų, tai aš siūlau suklusti – siūlau pritarti liberalų programai ir reinvestuojamam pelnui taikyti nulinį tarifą, kad įmonės turėtų iš ko technologiškai tobulėti“, – dėstė V.Aleknaitė-Abramikienė. Politikė diskutuodama pasisakė už kryptingas investicijas.

Galiu pasakyti, kodėl einu į politiką. Būtent todėl, kad visą gyvenimą buvau mokytoja [...] ir galutinai supratau – nė vienas šioje šalyje paaukojęs savo gyvenimą mokymui nebus ne tik kad pripažintas, – jis liks be gyvenimo“, – teigė A.Maldeikienė.

„Mano prioritetas yra toks – didinti žmonių pajamas didinant našumą, o ne dirbtinai keliant mokesčius arba įvedant progresinius mokesčius“, – sakė ji.

A.Maldeikienė atsakė: „Aš iš tiesų neturiu didelės komandos ir man parašyti penkis puslapius, kurie labai koncentruoti, yra sudėtingiau.“

Ji teigė, kad visos „normalios“ valstybės yra įsivedusios progresinius mokesčius ir nesutiko su konservatorių programos teiginiu, apie jų atliktus ekonometrinius tyrimus. Mokslą „Plane Lietuvai“ ji pavadino suvaidintu.

„Esminis skirtumas – aš noriu kalbėti apie realius dalykus, o ne kurti dar vieną programą, kurios įgyvendinti negali, nes ji neturi ryšio su gyvenimu“, – sakė politikė.

Kaip vienintelę ir esminę problemą Lietuvoje ji įvardijo nelygybę, tačiau nepasiūlė šios problemos sprendimo būdo. A.Maldeikienė tikino nežinanti, kaip sumažinti skirtumus tarp surenkamų mokesčių.

Išpeikė priimtą Darbo kodeksą

Diskutuodamos apie šių dienų aktualijas, kandidatės į Seimą Žirmūnų apygardoje sutarė tik dėl trijų klausimų – abi nepritarė eutanazijai, pasisakė už nelietuviškų raidžių rašymą asmens dokumentuose ir išreiškė neigiamą požiūrį į priimtą naują Darbo kodeksą.

A.Maldeikienė tikino, kad priimtas kodeksas neužtikrina finansinio visuomenės saugumo.

„Man šitas kodeksas visiškai nesuprantamas. Visi tarptautiniai tyrimai rodo, kad darbo rinkos lankstumas Lietuvoje yra toks pat kaip JAV“, – argumentavo A.Maldeikienė, kuriai atitarė ir jos oponentė.

„Man labai nepatinka punktas, kad nėščią moterį galima atleisti šalių susitarimu – žinome mes tuos šalių susitarimus“, – kritikavo V.Aleknaitė-Abramikienė ir vylėsi, kad naujasis Seimas priimtą Darbo kodeksą persvarstys.

Kitais klausimais politikių nuomonės išsiskyrė.

V.Aleknaitė-Abramikienė nuo 2017-ųjų žadėjo dviem kartais padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį. Tokiu atveju šeimai, anot politikės, tektų 240 eurų daugiau lėšų. A.Maldeikienė su tokiu teiginiu nesutiko.

„Tai nėra 240 eurų – šeima gaus 9 eurais daugiau“, – sakė ji, o V.Aleknaitė-Abramikienė po to paklausė: „Jeigu negalima net dvigubai didinti, ar tai skaitosi blogai?“

Mane pradžiugino Saulius Skvernelis. Jo nuomonė visiškai sutampa su mano. Mes turime užtikrinti žmonių teisę į privatų gyvenimą įtvirtindami jų poreikius specialiuose įstatymuose.

Konservatorė kaip labiausiai puoselėjamą vertybę įvardijo laisvę – asmens ir tautos pasirinkimo laisvę. Tačiau diskusijoje nubalsavo prieš vienos lyties asmenų partnerystę, nepritarė pagalbiniam apvaisinimui.

„Partnerystė yra teisinė sąvoka. Pagal Europos jurisprudenciją, partnerystė ir santuoka yra tas pats, ji prilyginama šeimai.

Mane pradžiugino Saulius Skvernelis. Jo nuomonė visiškai sutampa su mano. Mes turime užtikrinti žmonių teisę į privatų gyvenimą įtvirtindami jų poreikius specialiuose įstatymuose“, – savo nuomonę argumentavo kandidatė į Seimą.

A.Maldeikienė: apie pagalbinį apvaisinimą neišmanau

Kalbėdama apie pagalbinį apvaisinimą, V.Aleknaitė-Abramikienė minėjo metodą, pagal kurį vietoje mėgintuvėlių ir embrionų šaldymo būtų naudojama biocheminė analizė. Šis būdas esąs pigesnis.

„Mano taktika, šiuo atveju, yra atsargumas. Aš irgi ne medikė, bet jeigu žmogui galima padėti sulaukti tos nuostabios dukrytės pigiau ir be mėgintuvėlių, neužšaldant, tai fainai“, – kalbėjo V.Aleknaitė-Abramikienė ir galiausiai nurodė, kad įstatymų priėmimas nėra jos prioritetas.

„Kaip jūs suprantate, aš užsiimu užsienio politika, tai yra kaip šalutinis kelias“, – sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė

Paklausta, kaip A.Maldeikienė spręstų pagalbinio apvaisinimo klausimą, kandidatė į Seimą pripažino, kad šia tema nieko neišmano.

„Jeigu man reikėtų balsuoti už tokį įstatymą, aš šnekėčiau su nevyriausybininkais, su gydytojais, su savo dvasios tėvu, su daugeliu kitų žmonių, nes tai visuomenėje kelia įtampą. Mano sprendimas būtų paremtas mokslo ir specialistų nuomone“, – akcentavo Vilniaus miesto tarybos narė.

Iš tikrųjų žmonių padorumas apsaugo, o ne įstatymai.

Renginio dalyvis, paklausęs apie viešųjų pirkimų vykdymą, kai prarandama daugiau nei 1 mlrd. eurų, sulaukė skirtingų politikių atsakymų. V.Aleknaitė-Abramikienė siūlė stiprinti ekspertinį lygmenį, didinti etatų skaičių ir peržiūrėti gerokai daugiau pirkimų, A.Maldeikienė tam nepritarė.

„Tai nerealus pasiūlymas, nėra tam pinigų“, – sakė ji. Vilniaus universiteto dėstytoja teigė, kad reikią siaurinti viešųjų pirkimų reglamentavimą. „Iš tikrųjų žmonių padorumas apsaugo, o ne įstatymai“, – kalbėjo A.Maldeikienė.

Pirmojo Seimo rinkimų turo metu vienmandatėje Žirmūnų apygardoje nedideliu skirtumu laimėjo dabartinė Vilniaus miesto savivaldybės narė A.Maldeikienė. Ji surinko 4312 rinkėjų balsų. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narė parlamentarė V.Aleknaitė-Abramikienė surinko 3894 balsus ir antrajame ture su varžove susirungs spalio 23-iąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius