Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 09

Deividas Šlekys: Rusijos karinės pratybos prie Lietuvos sienų gali privesti prie labai krizinių momentų

Prezidentė Dalia Grybauskaite ir Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis apie šiemet Rusijos planuojamas pratybas „Zapad 2017“ prabilo ne šiaip sau. Politologas Deividas Šlekys teigia, jog taip Maskvai pasakoma: mes matome, ką jūs darote. Karybos ekspertas įsitikinęs, kad į paniką dėl šių pratybų pulti nereikia, tačiau sunerimti verta.
Pratybos „Zapad 2013“
Pratybos „Zapad 2013“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes laukiame su nerimu „Zapad 2017“ pratybų, kurių metu koncentruojamos labai didelės ir agresyvios pajėgos, demonstratyviai karui ruošiamasi su Vakarais“, – ketvirtadienį Rygoje sakė D.Grybauskaitė.

Tuo metu D.Jauniškis teigė, kad karinės Rusijoje ir Baltarusijoje vyksiančios pratybos bus didžiausias iššūkis Lietuvos nacionaliniam saugumui šiais metais.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas ketvirtadienį sakė, kad kad „Zapad 2017“ bus puolamojo pobūdžio pratybos.

„Yra modeliuojami įsiveržimo scenarijai į Baltijos šalis“, – sakė V.Bakas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai

Paklaustas, ar verta sunerimti, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas D.Šlekys 15min atsakė teigiamai.

„Aš sakyčiau, kad labiau reikėtų sunerimti, negu, kad nereikėtų sunerimti. Kaip dažnai VSD vadovas šneka apie saugumo reikalus? Jis nešneka kas savaitę ar kas mėnesį. Tokie pareiškimai visada sulaukia didesnio atgarsio, nes tie žmonės, kurie valdo tam tikrą informaciją, jie nekalba, jeigu nėra reikalo ir jie nepasako visko, ką žino“, – teigė pašnekovas.

D.Šlekio teigimu, VSD vadovas ir prezidentė bando pasakyti, kad mums nepatinka pratybų metu repetuojami scenarijai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deividas Šlekys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Deividas Šlekys

„Jeigu bus simuliuojama, kaip okupuoti Baltijos valstybes, na, tai apie kokį draugiškumą ir pokalbį mes galime kalbėti“, – pridūrė jis.

Netikėtumo bus mažiau

D.Šlekys įsitikinęs, kad dėl „Zapad 2017“ panikos kelti nereikia, tačiau D.Jauniškio žodžiai šį tą rodo: „Jeigu ankstesniais metais pratybos buvo mažiau stebimos arba jos mus pagaudavo netikėtai savo scenarijais, tai šios pratybos jau iš anksto yra labai kruopščiai stebimos, analizuojamos. Išvadas darosi amerikiečiai ir kiti NATO sąjungininkai. Netikėtumo faktorius yra mažinamas ir šiandieniniai mūsų pareigūnų ir vadovų pasisakymai yra signalas Maskvai: mes matome, ką jūs darote. Netikėtumo elementas, jei ir bus, jis bus mažesnis.“

Politologas aiškino, kad Rusijos planai surengti šias pratybas nėra naujiena – valdžia apie jas informavo dar pernai rugsėjį.

„Kiekviena valstybė turi teisę vykdyti savo karines pratybas, apie kurias iš anksto yra informuojama. Tam tikra prasme, tai, ką daro Rusija, nėra kažkas blogo, nes ir mes darome pratybas“, – sakė jis.

Tačiau karybos ekspertas pridūrė, kad mus gąsdina ir nervina ne pačios Rusijos pratybos, bet jų scenarijai.

Sakoma, kad tai pratybos, o tu sėdi Vilniuje ir dabar būk tikras, čia pratybos ar nebe pratybos.

Jis priminė, jog Kaukaze vykusių pratybų elementai paskui buvo panaudoti Sirijoje bei Ukrainoje.

„Pratybos yra užmaskuota galimybė atsiųsti kuo daugiau karių arčiau mūsų sienų. Sakoma, kad tai pratybos, o tu sėdi Vilniuje ir dabar būk tikras, čia pratybos ar nebe pratybos“, – teigė TSPMI dėstytojas.

Jis priminė, kad devintajame dešimtmetyje vyko tokios tikroviškos NATO pratybos, kad Sovietų sąjungos vadovai iš tiesų manė, kad amerikiečiai rengiasi puolimui. Todėl tada reikėjo labai greitai paskelbti ir įtikinti, kad čia tik pratybos.

„Pratybos gali būti gąsdinančios, jos gali privesti prie labai krizinių momentų“, – tvirtino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius