Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 23

Deklaruotas solidarumas žlugo

Aiškėja, kad kai kurie parlamentarai, iš pradžių – sausį – sutikę savanoriškai susimažinti algas, suskubo atsiimti tokius savo prašymus. Mat sužinota, kad jau vasarį visų Seimo narių atlyginimai bus apkarpyti privaloma įstatymo tvarka.
Seimas
Seimas / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Solidarumas

Sausio pradžioje savanoriškai atsisakyti 15 proc. algos sutiko beveik visa 45 parlamentarus vienijanti Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcija, taip pat ir kai kurie Seimo nariai iš kitų frakcijų. Taip buvo demonstruojamas solidarumas su paprastais krašto gyventojais, kurių finansinės galimybės dėl sunkmečio gerokai sumenko.

Siūlymas pasielgti altruistiškai karščiausių aistrų sukėlė TS–LKD frakcijoje, kurios dauguma sutiko atsisakyti dalies atlyginimo ir priekaištingai šnairavo į nepanorusius dalyvauti labdaros akcijoje kolegas. TS–LKD frakcijos vadovybė nenori įvardyti šių asmenų, tačiau, LŽ duomenimis, jų iš pradžių būta keturių. Viešai prisipažinęs nenorintis susimažinti algos yra tik Saulius Pečeliūnas.

Nauja nepasitenkinimo banga kilo, kai „nepaklusniųjų“ gretas savitai papildė pora anksčiau labdaringą nusiteikimą pademonstravusių frakcijos narių. Jie suskubo atsiimti savo prašymus sausį sumažinti darbo užmokestį. Taigi už praėjusį mėnesį turėjo gauti visą atlyginimą.

LŽ kalbinta konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė tikino prašymą atsiėmusi, kai išgirdo apie parengtą įstatymo projektą privalomai sumažinti visų tautos išrinktųjų algas. Pataisa buvo įregistruota sausio 16–ąją, priimta – sausio 20 dieną. Seimo nariai susimažino savo darbo užmokestį nuo 8,2 tūkst. litų iki 7 tūkst. litų.

„Kai sužinojau, kad registruojama pataisa, tada ir atsiėmiau, tikslios datos pasakyti negaliu. Tokių buvo ir daugiau. Taip pasielgiau, kad prašymas nesidubliuotų su įstatymu. Nežinau, ar prašymas būtų nustojęs galioti savaime“, – aiškino V.V.Margevičienė. Tačiau netrukus ji „patikslino“, kad savo prašymą atsiėmė jau po balsavimo dėl minėtos pataisos.

V.V.Margevičienė negalėjo aiškiai pasakyti, ar dėl to, kad atsiėmė prašymą, už sausį gavo visą atlyginimą. „Tai turėtų paaiškinti buhalterija. Žinau, kad buvo pervestas avansas, paskui alga. Esu paėmusi 50 tūkst. litų paskolą, kuri nuskaitoma iš tos pačios banko kortelės sąskaitos, todėl negaliu pasakyti tikslios atlyginimo sumos“, – teigė ji.

Tuo metu jos kolegė Vida Marija Čigriejienė, į kurią taip pat krypo pikti kai kurių kolegų žvilgsniai, tikino prašymą savanoriškai susimažinti algą kaip nunešusi į buhalteriją, taip ten jį ir palikusi. „Iš pradžių parašiau prašymą dėl kanceliarinių išlaidų mažinimo, bet vėliau jį atsiėmiau. Tad mano alga sausį tikrai buvo sumažinta 15 procentų“, – teigė Seimo narė.

TS–LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma patvirtino, kad sausį visi frakcijos nariai buvo sutarę prašymų neatsiimti ir algą pasilikti sumažintą. „Žinoma, būtų buvę geriau, jei sausį visi būtume likę solidarūs. Bet dėl vieno kito žmogaus ir vieno mėnesio griežtų apibendrinimų bei vertinimų nedaryčiau. Svarbiausia, kad nuo vasario alga sumažėjo visiems“, – sakė seniūnas. Jo teigimu, TS–LKD frakcija veikiausiai nagrinės kai kurių savo narių elgesį.

„Ar mes ką nors ne taip padarėme? Nemėginome slėptis ar sukčiauti. Stengiamės padaryti gerai, bet vis, matyt, nepataikome,“ – apgailestavo V.V.Margevičienė. Kad pasielgta nederamai, LŽ šaltinių teigimu, frakcijos nariams yra pabrėžęs net TS–LKD lyderis premjeras Andrius Kubilius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius