Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 21

Dėl arsenu užteršto vandens Raseinių savivaldybėje vėl renkasi Ekstremalių situacijų komisija

Penktadienį Raseinių rajono savivaldybėje rengiamas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis aptarti, ką daryti dėl keliose vandenvietėse nustatyto vandens užterštumo arsenu.
Užterštas vandens telkinys
Užterštas vandens telkinys / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Savivaldybės administracijos direktorius Remigijus Ačas BNS teigė, jog posėdyje bus aptarta, kas jau nuveikta per pastarąsias savaites.

„Po pirmojo ekstremalių situacijų komisijos posėdžio tiek „Raseinių vandenys“, tiek Sveikatos centras, tiek visi kiti pagal savo kompetenciją pasiskirstė užduotis, ką kiekvienas turi atlikti. Dabar kiekvienas atsiskaitys, ką padarė, gal sužinosime kokių iškilusių naujų problemų“, – sakė administracijos direktorius.

„Lyg kažkur išlenda dar viena vietovė, kur padidinta arseno dozė, tai irgi aptarsime“, – teigė jis.

Dėl Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenvietėse nustatyto normą viršijančio arseno kiekio praėjusią savaitę gyventojai, vartojantys minėtų vandenviečių geriamąjį vandenį, informuoti apie galimą pavojų sveikatai. Nedidelis arseno kiekis rastas ir vandenvietėje Butkiškėje, tačiau čia arseno kiekis normos neviršijo ir ribojimų jį vartoti netaikoma.

Kaip skelbta, dėl normas viršijančio arseno vandenvietėse Ražaitėlių ir Šienlaukio kaimų gyventojams nurodyta nevartoti vandentiekio vandens maistui, šulinių neturintiems gyventojams „Raseinių vandenys“ atveža vandenį plastikiniuose buteliuose.

Bendrovės „Raseinių vandenys“ atstovas Algirdas Kumpikevičius BNS teigė, kad prie vandenvietės Ražaitėliuose prisijungusios 10, Šienlaukyje – 30 sodybų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Raseinių skyriaus vedėja Jovita Endrikė BNS sakė, kad gyventojai kol kas nesikreipė dėl negalavimų, kuriuos būtų galėjęs sukelti arsenas. Jos teigimu, šio sunkiojo metalo sukeltos ligos gali pasireikšti ir ne iš karto.

„Tai yra sunkusis metalas, jis patekęs į žmogaus organizmą nelinkęs pasišalinti, linkęs kauptis. Jis gali būti viena iš susirgimo priežasčių, gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, nuplikimą, kvėpavimo takų ligas“, – pasakojo ji.

Vandens taršos arsenu priežasčių ieškantys aplinkosaugininkai įtaria, kad kalti seni pesticidai.

Pasak Sveikatos centro, arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius