Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 09

Dėl atrakcionų Palangos meras Šarūnas Vaitkus kreipėsi į prezidentę ir Nacionalinės teismų administracijos direktorių

Palangos meras Šarūnas Vaitkus dėl to, kad vietos teismas skubiai nesprendžia atrakcionų klausimo, kreipėsi į Nacionalinės teismų administracijos direktorių Kęstutį Vaškevičių prašydamas pagalbos.
 Palangos meras Šarūnas Vaitkus
Dėl atrakcionų Palangos meras Šarūnas Vaitkus kreipėsi į prezidentę ir Nacionalinės teismų administracijos direktorių. / BFL/Tadas Umaras

Apie Palangos teismo darbą Š.Vaitkus informavo ir šalies teisėjus į pareigas skiriančią bei juos atleidžiančią prezidentę Dalią Grybauskaitę, rašo „Lietuvos rytas“.

„Apie kokį teismų autoritetą galima kalbėti, kai teismas abejingai stebi, kaip numojama ranka į to paties teismo nutartis ir neskubama nagrinėti tai fiksuojančių antstolių prašymų pažeidėjams skirti baudas“, – piktinosi Š.Vaitkus.

Vytauto gatvėje dviejuose Jonui Valužiui ir Rimai Valužienei priklausančiuose žemės sklypuose be savivaldybės leidimų atsiradę atrakcionai pradėjo veikti dar birželio mėnesį. Atrakcionų savininkų prašymus išduoti leidimus Palangos valdžia atmetė, nes rekreacinės ir visuomeninės paskirties sklypuose komercinę veiklą draudžia įstatymai.

Gavęs Palangos savivaldybės skundą dėl neteisėtos atrakcionų veiklos kurorto teismas liepos 2-ąją skyrė laikinąsias priemones ir šalia Vasaros koncertų estrados esančio sklypo savininkams uždraudė vykdyti atrakcionų veiklą. Kiek vėliau atrakcionų veikla buvo uždrausta ir kitame šiems asmenims priklausančiame sklype.

Nustatęs, kad teismo nutartis nėra vykdoma, liepos 12 dieną antstolis Gintaras Kairys kreipėsi į Palangos teismą prašydamas pažeidėjams skirti įstatymo numatytą baudą – iki 1000 litų už kiekvieną nutarties nevykdymo dieną. Liepos 23 dieną su tokiu pat prašymu dėl pažeidimų kitame sklype į teismą kreipėsi ir antstolė Vida Daugirdienė.

Bet Palangos apylinkės teismas baudų skyrimą nagrinėti nusprendė tik rugsėjo viduryje.

Pasak dienraščio, dar keisčiau atsitiko dėl savivaldybės skundo, kurį teismas gavo birželio 27 dieną. Jame buvo prašoma žemės sklypo savininkus įpareigoti išmontuoti ir iš savo sklypo išgabenti neteisėtai pastatytus pramoginius įrenginius. Tačiau šios civilinės bylos nagrinėjimo data iki šiol nėra paskirta.

„Jei savivaldybės ieškinys ir bus svarstomas rudenį, jo nagrinėjimas nebeteks prasmės – pasibaigus vasarai atrakcionų veikla ir taip bus nutraukta, o įrenginiai išgabenti“, – apie susidariusią kuriozinę situaciją Nacionalinę teismų administraciją informavo Š.Vaitkus.

Š.Vaitkus teigė suprantantis, kad vasarą teisėjai išleidžiami atostogų ir todėl gerokai padidėja darbo krūvis.

„Tačiau Nacionalinė teismų administracija turėtų spręsti šią problemą pasitelkdama Generalinės prokuratūros ir Policijos departamento pavyzdį, kai vasarą į kurortą papildomai komandiruojama pareigūnų“, – siūlo Palangos vadovas.

Jis įsitikinęs, kad kurorte vasaros sezono metu padaromi pažeidimai turi būti nagrinėjami skubos tvarka, nes praėjus vasarai neteisėtos veiklos draudimas nebetenka prasmės. Iš neteisėtos veiklos per vasarą užsidirbę verslininkai rudenį sumoka teismų skirtas palyginti menkas baudas ir atvirai šaiposi iš Palangos savivaldybės pastangų įvesti tvarką kurorte.

Ne kartą yra buvę atvejų, kai savivaldybės teisėtiems reikalavimams besipriešinantys verslininkai vasaros pradžioje teismams skundžia kurorto tarybos priimtus sprendimus. Teismai stabdo šių sprendimų galiojimą, kol skundas bus išnagrinėtas iš esmės. Bet bylos nagrinėjimą paskyrus tik rudenį, per vasarą abejotiną veiklą vykdę ieškovai patys atsiima ieškinius ir nutraukia pradėtas civilines bylas. Taip ir lieka neaišku, ar apskųsti Palangos tarybos sprendimai buvo teisėti, ar ne. Kitais metais tokia situacija kartojasi iš naujo.

„Toks visuomenei reikšmingų civilinių bylų nagrinėjimo vilkinimas leidžia pažeidėjams nepaisyti teisėtų savivaldybės reikalavimų. Kartu yra menkinamas ir teismų prestižas“, – Palangos valdžia informuoja Nacionalinę teismų administraciją ir šalies prezidentę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius