Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 02

Dėl balandžio 1-osios pokšto „Druskininkų naujienose“ meras Ričardas Malinauskas šokdina VSD

Druskininkų savivaldybė Valstybės saugumo departamentui, Generalinei prokuratūrai ir Žurnalistų ir leidėjų etikos inspektorei apskundė vietos nepriklausomo savaitraščio leidėjus. Žurnalistai apkaltinti antivalstybine veikla.
Ričardas Malinauskas
Ričardas Malinauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kreipėsi į VSD

Balandžio 1-ajai skirtas leidinio „Druskininkų naujienos“ straipsnio tekstas, kuriame buvo juokaujama apie tai, jog Druskininkų savivaldybės administracija, ieškodama naujų verslo nišų, susitarė su aneksuoto Krymo valdžia ir ateinančią vasarą Druskininkų sanatorijose reabilituosis Krymo savigynos būrių nariai, savaitraščio leidėjams baigėsi nejuokingu precendentu. 

Balandžio 1-ajai skirtame „Druskininkų naujienų“ tekste buvo juokaujama apie tai, kad Druskininkų savivaldybės administracija, ieškodama naujų verslo nišų, susitarė su aneksuoto Krymo valdžia ir ateinančią vasarą Druskininkų sanatorijose reabilituosis Krymo savigynos būrių nariai

„Jau kitą antradienį, balandžio 1 d., į Druskininkus turėtų atvykti pirmoji 400 Krymo savigynos būrių narių, mūsų žiniasklaidos nedraugiškai pravardžiuojamų žaliaisiais žmogeliukais, grupė. Iki tos dienos Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centras surinks informaciją, kurios miesto sanatorijos ir viešbučiai yra pasiruošę juos priimti.

Deramam sutikimui būtina ne tik turėti apmokytą susikalbėti rusiškai aptarnaujantį personalą, bet ir papuošti patalpas Georgijaus juostomis bei Rusijos vėliavos spalvomis, užtikrinti, kad svečių neerzintų antirusiška propaganda ir įtartini vakarietiškos išvaizdos kambarių kaimynai.

Druskininkų kultūros centras ta proga antradienį surengs Pramogų aikštėje įspūdingą svečių sutikimo šventę, kurioje kviečiami koncertuoti vietos kolektyvai, turintys savo repertuare rusų liaudies bei tarybinių kūrinių. Druskininkų savivaldybės išplatintame pranešime kurorto gyventojai kviečiami ne tik parodyti Krymo didvyriams ypatingą svetingumą, bet ir būti budriems bei pranešti teisėtvarkos pareigūnams apie asmenis, simpatizuojančius banderovcams ir galinčius rengti provokacijas svečių buvimo mūsų mieste metu“, – tokio turinio tekstas pasirodė balandžio 1-ajai skirtame leidinio „Druskininkų naujienos“ numeryje.

Druskininkų savivaldybės vadovams tai nepasirodė nei juokinga, nei priimtina – jie kreipėsi oficialiu raštu į Valstybės saugumo departamentą (VSD), prašydama įvertinti vietos savaitraštyje „Druskininkų naujienos“ balandžio 1-osios leidinio numeriui rengtos publikacijos paskelbtą tekstą. Pasak Druskininkų valdžios, publikacija yra vertintina kaip galimai antivalstybinė veikla.

Druskininkų savivaldybės pranešimas
Druskininkų savivaldybės pranešimas

Skundas saugumui – balandžio 1-ąją

„Valstybės saugumo departamentas tokį raštą gavo ir į jį atsakys pagal galiojančius teisės aktus. Kas jį pasirašo? Na, ten parašyta, kad Druskininkų savivaldybė, tad negaliu kažko detalizuoti – ar tai savivaldybės administracija, ar taryba, ar kaip.  Noriu pabrėžti, kad mūsų departamento funkcijose nėra numatyta publikacijų leidiniuose vertinimas ir išvadų teikimas savivaldybėms“, – 15min.lt trečiadienį sakė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

V.Makauskas teigė, kad Druskininkų savivaldybės raštas išsiųstas balandžio 1-ąją dieną. Paklaustas, ar VSD to nevertina kaip pačios Druskininkų savivaldybės valdininkų pokšto, pareigūnas to nekomentavo.

Analogiškus skundus dėl publikacijos Druskininkų valdžia išsiuntė ir Generalinei prokuratūrai bei Žurnalistų ir leidėjų etikos inspektorei

Saugumiečių atstovas patvirtino, kad minėtas raštas adresuotas ir kitoms valstybinėms institucijoms, tačiau kokioms – nedetalizavo. 

15min.lt  žiniomis, analogiškus skundus dėl publikacijos Druskininkų valdžia išsiuntė ir Generalinei prokuratūrai bei Žurnalistų ir leidėjų etikos inspektorei. 

Pranešimas – ir savivaldybės interneto svetainėje

Melagių dienos išvakarėse pranešimas apie tai, kaip Druskininkų valdžia vertina balandžio 1-osios publikacijas vietos nepriklausomoje spaudoje, pasirodė oficialioje Druskininkų savivaldybės interneto svetainėje. 

„Druskininkų savivaldybė kategoriškai pareiškia atsiribojanti nuo druskininkiečio Romo Sadausko-Kvietkevičiaus 2014 m. kovo 27 dieną UAB „Alytaus naujienos“ interneto puslapyje ir kovo 28 d. laikraštyje „Druskininkų naujienos“ išplatintos informacijos apie tai, kad Druskininkuose reabilituosis Krymo savigynos būrių nariai. Druskininkų savivaldybė dėl paskleistos melagingos ir nacionalinę nesantaiką kurstančios informacijos kreipėsi į teisėsaugos institucijas, nes vertina tokią informaciją kaip galimai antivalstybinę veiklą“, – rašoma pranešime, kurį pasirašo „Druskininkų savivaldybė“. 

Romas Sadauskas-Kvietkevičius
Romas Sadauskas-Kvietkevičius

R.Sadauskas – Kvietkevičius: „Valstybės institucijoms darbo yra ir be mano tekstų“

„Galima tik spėlioti, kuriam ten iš jos vadovų ar darbuotojų šis pokštas nepatiko, nes atsiribojimo pareiškimas pasirašytas kaip „Druskininkų savivaldybės informacija". Druskininkų savivaldybė šiaip jau yra administracinio padalijimo. Pareiškimas Druskininkų savivaldybės vardu – tarsi visų gyventojų drauge nuomonė. O aš žinau kelis kurorto gyventojus, kurie jai net ir sapne nepritartų. Ponia „Druskininkų savivaldybė“ galėjo padaryti tą patį – išmesti negerąsias „Druskininkų naujienas" į rūšiuotų atliekų konteinerį, skirtą popieriui, ir skaityti specialiai sau pasidžiaugti ant blizgaus popieriaus leidžiamą gerų naujienų apie save laikraštį ir murkti iš pasitenkinimo. 

Ponia „Druskininkų savivaldybė“ galėjo padaryti tą patį – išmesti negerąsias „Druskininkų naujienas" į rūšiuotų atliekų konteinerį, skirtą popieriui, ir skaityti specialiai sau pasidžiaugti ant blizgaus popieriaus leidžiamą gerų naujienų apie save laikraštį ir murkti iš pasitenkinimo

Išties vykę pokštai retkarčiais pavyksta ir visai neketinusiems juokauti rimtiems žmonėms. Antai Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis antradienį (balandžio 1-ąją – aut. past.) išplatino pranešimą spaudai, kurio įžangoje buvome įspėti, jog tai nėra Melagių dienos pokštas. Nusiteikiau skaityti rimtai, bet nesusilaikiau: „Ministras pakvietė savivaldybių merus tapti neetatiniais aplinkosaugininkais". Pabandykite įsivaizduoti, kaip mūsų veiklusis ir energingasis savivaldybės vadovas, kai kurių naujienų portalų nežinia kodėl retkarčiais pavadinamas caru, gavęs iš ministro V.Mazuronio žalią neetatinio aplinkosaugininko raištį, kepuraitę su snapeliu ir pluoštą administracinės teisės pažeidimo protokolų blankų, išeina pasivaikščioti po Latežerį. Ir pamato savo tvorą, „įbridusią" tiesiai į Ratnyčėlę. 

Nejuokinga? Jei ministro pranešime nebūtų tų nelemtų žodžių „tai ne pokštas", paskelbčiau tai dešimtmečio juokingiausiu papokštavimu. O dabar beliks laukti metų pabaigos ir pasiūlyti į Algio Ramanausko rengiamas nominacijas ne itin gražiu pavadinimu“, – taip Druskininkų savivaldybės žingsnį – dėl publikacijos šokdinti valstybines institucijas, įvertino „Druskininkų naujienų“ redaktorius Romas Sadauskas – Kvietkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius