Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 08

Dėl barbariško elgesio galime likti be uogų ir grybų

Sunkmečio prispausti lietuviai bando atsigriebti miškuose ir gamtos dovanotas gėrybes plėšia be jokių skrupulų. Tad visai gali būti, kad netolimoje ateityje liksime be grybų ir uogų, rašo dienraštis „Vilniaus diena.“
Per žolinę šventinamos ne tik žolynais vadinamos darželio ar lauko gėlės, bet ir naujas derlius. Tą dieną protėviai dėkodavo už gamtos gėrybes.
Miško gėrybės / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Uogos Grybai

Kai kurie grybautojai net nelenkdami nugaros varto samanas, po kuriomis slepiasi voveraitė, o uogautojai uogienojus brauko dantytais samteliais, vadinamosiomis šukomis, rašo dienraštis „Vilniaus diena“. To rezultatas – suardyta miško paklotė, išdraskyta grybiena, uogienojai be lapų ir pumpurų. Girininkai teigia, kad jie prie to pripratę, tačiau gamtos niokotojus nutverti labai sunku.

Tiesa, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento specialistas Rimantas Grikevičius teigia, kad padėtis šiuo metu, palyginus su tuo, kas dėdavosi prieš dešimtį metų, dar nėra labai bloga. Tuo metu plėšti gamtos gėrybes žmones skatino didelė supirkimo kaina. Prieš dešimtmetį už kilogramą miško gėrybių supirkėjai atseikėdavo net iki 30 litų, o šiemet vos 5-10 litų.

Specialistas teigė, kad gamtos niokotojus sunku sučiupti, tačiau atpildo kai kurie jų jau sulaukė – šiemet nubausti keli šimtai pažeidėjų.

Girininkai teigia, kad barbariškai gamtoje besielgiantys žmonės jau pridarė bėdos. Mat sužaloti, anksti lapų netekę augalai kitąmet duoda kur kas menkesnį derlių, tampa neatsparūs ligoms. Lietuvoje pastariausiais metais nyksta bruknynai, o renkant uogas mechaniniu būdų šis procesas dar labiau spartėja.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius