Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 21

Dėl D.Grybauskaitės pinigų – abejonės

Kilo abejonių, ar prezidente išrinkta Dalia Grybauskaitė galės imti išmokas iš ES biudžeto, kurios jai priklauso kaip kadenciją baigusiai eurokomisarei.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip rašo dienraštis „Vilniaus diena“, jau pirmą dieną po pergalės prezidento rinkimuose D.Grybauskaitė pakartojo ketinanti trejus metus atsisakyti pusės Lietuvos prezidento algos. D.Grybauskaitė ketina pasinaudoti galimybe iš Europos Komisijos (EK) trejus metus gauti 50 proc. komisaro algos.

Tačiau toks išrinktosios prezidentės sprendimas sukėlė abejonių Lietuvoje – esą jeigu kurį laiką būtų imamos EK skiriamos išmokos, būtų šiurkščiai pažeistas šis Konstitucijos reikalavimas ir D.Grybauskaitei netgi esą grėstų apkalta. Mat Konstitucijoje sakoma, kad „valstybės vadovas negali gauti kitokio atlyginimo, išskyrus prezidentui nustatytą atlyginimą ir atlyginimą už kūrybinę veiklą“.

Išrinktosios prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys patikino, kad su teisininkais buvo konsultuotasi dėl galimybės gauti ES išmoką.  „Europos Komisijoje ta išmoka angliškai vadinama „transition allowance“, išvertus – „pereinamojo laikotarpio finansinė pagalba arba išlaikymas“. Lietuviškai tai galima vadinti kompensacija, išmoka ar kaip nors panašiai. Tie pinigai gaunami baigus eiti pareigas Europos Komisijoje, todėl tai nėra dar vienas atlyginimas už darbą, kurį Lietuvos prezidentui draustų Konstitucija“, – dienraščiui „Vilniaus diena“ sakė L.Balsys.

Jis priminė, kad eidamas valstybės vadovo pareigas Valdas Adamkus visą laiką gavo Jungtinėse Amerikos Valstijose uždirbtą pensiją. Prezidentas Algirdas Brazauskas, eidamas premjero pareigas, irgi gaudavo vadinamąją prezidentinę pensiją, nors ir Vyriausybės vadovui Konstitucija draudžia gauti bet kokį kitą atlyginimą, išskyrus skirtą premjerui.

Pasak L.Balsio, jeigu dėl Europos išmokos kils nors menkiausia abejonė, kuri bus teisiškai pagrįsta, D.Grybauskaitė tos išmokos atsisakys ir gaus visą prezidentui priklausantį atlyginimą.

Buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius neabejoja, jog išmokos iš ES biudžeto negali būti laikomos atlyginimu. Todėl, pasak jo, D.Grybauskaitė be jokių nesklandumų gali ją gauti. Šią kompensaciją teisės ekspertas palygino su pensija, renta ir kitokia analogiška socialine išmoka, kuri mokama neatsižvelgiant į tai, kokias pareigas eina asmuo.

D.Grybauskaitė baigusi darbą Europos Komisijoje kas mėnesį atskaičius mokesčius gautų 7,9 tūkst. eurų (apie 27 tūkst. litų) išmoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius