Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 26

Kedžio sesers Neringos Venckienės skundas dėl drausmės bylos – atmestas (atnaujinta 16.50 val.)

Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) tikėjosi įrodyti, kad Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK) neteisėtai iškėlė jai drausmės bylą. Tačiau LVAT D.Kedžio sesers skundą atmetė kaip nepagrįstą.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip žinoma, TEDK yra iškėlusi teisėjai N.Venckienei drausmės bylą, nes teisėsauga jos kompiuteryje rado itin nepagarbiai pavadintų failų, kuriuose minima Laimutė Stankūnaitė ir kiti su pedofilijos skandalu susiję asmenys.

Rugsėjį N.Venckienė dėl šios drausmės bylos pateikė skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT). Tačiau VAAT N.Venckienei išaiškino, kad ji negali skųsti etikos sargų sprendimo, mat Teisėjų garbės teismas sprendžia, ar teisėja pažeidė etiką.

Penktadienį šį N.Venckienės skundą išnagrinėjo ir Vyriausiasis administracinis teismas, nes Drąsiaus Kedžio sesuo pasinaudojo teise apskųsti ankstesnį nepalankų sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

Kaunietės skundo ėmėsi LVAT teisėjų kolegija, kurią sudaro Laimė Baltrūnaitė (pirmininkė), Arūnas Sutkevičius (pranešėjas) bei Audrius Bakaveckas.

Byla išnagrinėta rašytinio proceso būdu, t.y. nerengiant posėdžio ir nekviečiant į teismą nei apeliantės, nei atsakovės TEDK atstovų.

Drausmės bylos nėra administraciniai reikalai

LVAT teisėjai tik patvirtino ankstesnį žemesnės instancijos teismo sprendimą, N.Venckienės pretenzijos atmestos kaip nepagrįstos. 

LVAT teisėjai pažymėjo, kad N.Venckienės reikalavimas panaikinti Teisėjų etikos ir drausmės komisijos sprendimą dėl drausmės bylos iškėlimo nėra laikomas ginču, kylančiu iš administracinių teisinių santykių, ir nėra priskirtinas administracinių teismų kompetencijai, rašoma penktadienį teismo atstovės spaudai Neringos Lukoševičienės išplatintame pranešime.

Vieni nemalonumai

Drausmės bylą N.Venckienei nutarta kelti rugpjūčio 2 dieną. „Pasakysiu jums vieną labai trafaretinę seną, tūkstantmečio teisės aksiomą: niekas negali būti teisėjas savo byloje. Todėl spręsti dalykus, kaltinti žmones, kol teismas nepriėmė savo verdikto, niekas negali, netgi jeigu skausmo pilna krūtinė dėl to, kas įvyko. Teisėjas yra teisėjas kitiems žmonėms, o ne sau“, – tądien po posėdžio motyvus kelti bylą žurnalistams aiškino TEDK pirmininkavęs Stasys Stačiokas.

Kaip žinoma, šį penktadienį N.Venckienei kilo naujų nemalonumų – Teisėjų taryba šiandien nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl Drąsiaus Kedžio sesers Kauno apygardos teismo teisėjos N.Venckienės ir jo motinos Laimutės Kedienės elgesio Panevėžyje, kai vietos teismas nutraukė garsiąją pedofilijos bylą.

Stankūnaitės ir velionio Ūso priekaištai

D.Kedžio seserį teisėjų etikos sargams anksčiau yra apskundęs velionis A.Ūsas, LStankūnaitė ir Janina Gudaitienė. (Ši moteris buvo ieškovė vienoje byloje dėl turto, kurią maždaug 2006 metais nagrinėjo N.Venckienė, su pedofilijos skandalu ta istorija jokio ryšio neturi.)

Skundo autoriams užkliuvo N.Venckienės kompiuteryje rasti keiksmažodžiai, kai kurie vieši pareiškimai, taip pat tai, kad laikinoji D.Kedžio dukters globėja nevykdė teismo sprendimo atiduoti mergaitę motinai L.Stankūnaitei, maža to, leido ją filmuoti žurnalistams.

N.Venckienė kritikuojama dėl dokumentų pavadinimų, kurie buvo rasti jos kompiuteryje: brolio ir vyro Aido Venckaus vardu skundus rašiusi teisėja byloms suteikė šokiruojamus „darbinius“ pavadinimus: „kalės skundas“, „p...dos skundas“.

A.Ūso ir L.Stankūnaitės buvusios advokatės Loretos Kraujutaitienės kontora buvo pavadinta kalių biuru.

Priekaištai N.Venckienei susiję ir su Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimu, pagal kurį D.Kedžio mergaitė turėjo būti grąžinta motinai L.Stankūnaitei.

Nei pašto kurjeriui, nei teismo antstoliui šios nutarties, kuri turėjo būti vykdoma nedelsiant, nepavyko įteikti N.Venckienei, nes Garliavoje vyko D.Kedžio sekėjų surengta apgultis.

L.Stankūnaitė teisėją N.Venckienę kaltina tuo, kad ji su broliu D.Kedžiu pasigamino manekeną ir nuolat 7 mėnesius darė pornografinio pobūdžio vaizdo įrašus, kuriuose mažametė jos dukra buvo mokoma seksualinių veiksmų bei lytinių organų pavadinimų, o vėliau ši filmuota medžiaga buvo paviešinta.

Velionis A.Ūsas komisijai anksčiau skundėsi, kad teisėja N.Venckienė, neturėdama jokių faktų, iš anksto formavo neigiamą nuomonę apie jį, darė spaudimą ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams.

Tai, anot A.Ūso, teisėja darė pasitelkusi rafinuotus, prieštaraujančius moralei būdus, naudodamasi žiniasklaida.

Taip šmeiždama A.Ūsą, anot skundo autoriaus, N.Venckienė pažeidė teisėjų etikos normas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius