-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 03 03

Dėl finansavimo mažinimo teisėtvarkos pareigūnams nukentės viešasis saugumas

Dėl finansavimo mažinimo teisėtvarkos pareigūnams, gali iškilti problemų užtikrinant viešąjį saugumą. Tai antradienį žurnalistams patvirtino vidaus reikalų (VR) ministras Raimundas Palaitis.
Raimundas Palaitis – vidaus reikalų ministras
Raimundas Palaitis – vidaus reikalų ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Finansavimas vidaus reikalų sistemai, atsižvelgiant į 2009 metų biudžetą, yra šiek tiek mažesnis, nei biudžete projektuojama. Del tos priežasties VR sistemos institucijų darbo intensyvumas mažėja ir atitinkamai statutinių pareigūnų darbo užmokestis mažėja, ir dėl tos priežasties reikia konstatuoti, kad bus problemų užtikrinant viešąjį saugumą“, – antradienį spaudos konferencijoje teigė VR ministras, pripažindamas, kad profesinių sąjungų reikalavimas palikti praėjusių metų bazinį atlyginimo dydį yra nerealus.

Pasak R.Palaičio, tikimasi, kad šiuo metu dirbantys pareigūnai išlaikys tą patį darbo krūvį, nors pripažino, kad „dabar pakankamai pareigūnų dirba iš idėjos“, negaudami atlyginimo už viršvalandžius ir naktinį darbą.

Ministras tokios išvados priėjo po antradienio susitikimo su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriumi Remigijumi Baniuliu, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu Sauliumi Stripeika, Policijos generaliniu komisaru Vizgirdu Telyčėnu ir Finansų ministerijos sekretoriumi Edmundu Žilevičiumi.

Pasak R.Palaičio, tikimasi, kad šiuo metu dirbantys pareigūnai išlaikys tą patį darbo krūvį, nors pripažino, kad „dabar pakankamai pareigūnų dirba iš idėjos“, negaudami atlyginimo už viršvalandžius ir naktinį darbą.

Alternatyva, ministro teigimu, esanti paprasta, tačiau kažin ar visiems patiksianti – į tarnybą priimti bedarbius, esamiems pareigūnams radikaliai sumažinti darbo užmokestį ir „turėti daug policininkų, bet neaiškios kokybės“.

„Aš nesiruošiu tokiai alternatyvai, iš tikrųjų ir nesiūlysiu jos. Aš manyčiau, kad vis tiktai esami pareigūnai turėtų išlaikyti – na, su nedideliais nuostoliais, jau nieko neapdarysi – bet tą patį darbo užmokestį ir tą patį darbo krūvį“, – kalbėjo R.Palaitis.

VR ministras atkreipė dėmesį, kad pernai spalio 1 d. darbo užmokestis teisėsaugininkams buvo padidintas, taigi, pasak jo, dabar pareigūnų gaunami atlyginimai, palyginti su tuo pačiu 2008 m. laikotarpiu gautaisiais, sumažėjo ne tiek ir daug.

Pagrindiniu savo siekiu R.Palaitis nurodė tai, kad būtų išlaikytas biudžete numatytas VR sistemos institucijų finansavimas, esą leisiąs palaikyti esamą viešojo saugumo lygį.

„Tačiau pirmieji mėnesiai rodo, kad tas finansavimas tokia apimtimi kol kas nėra išlaikomas. Na, lauksim biudžeto persvarstymo Seime“, – sakė VR ministras.

Pareigūnų profsąjungų reikalavimas atstatyti pernykštį valstybės tarnautojų atlyginimo bazinį dydį dabartinėje situacijoje, R.Palaičio manymu, esąs absoliučiai nerealus.

„Mes galime pasiūlyti jums draugiškai sumokėti mokesčius“, – atkirto R.Palaitis, paklaustas iš kur būtų galima gauti lėšų pareigūnų atlyginimams.

Anot ministro, konstatavus, jog finansavimas atsilieka nuo biudžete numatytojo, pagrindiniu tampa rezervų paieškų klausimas. Jų, pasak R.Palaičio, esama įvairų, tik kažin ar jie patiktų visuomenei.

Antai gaisrininkai esą sako galintys uždaryti kai kurias neefektyvias, nutolusias gaisrines, policininkai – atsisakyti kai kurių funkcijų, tokių kaip teismų ar vienos psichiatrinės ligoninės saugojimas.

„Bet tai yra funkcijos, apibrėžtos įstatymuose ir su tais įstatymų pakeitimais teks eiti į Seimą. Prognozuoti, ar Seimas priims tokius įstatymus, yra labai sudėtinga“, – sakė ministras.

Policijos generalinio komisaro V.Telyčėno teigimu, šiuo metu lėšos pareigūnams yra taupomos.

„Mes konstatavome Finansų ministerijai savo situaciją. Šią dieną per pirmą atlyginimų mažinimą sugebėjom išlaviruoti be atleidimų“, – teigė jis, tačiau pabrėžė, kad jei finansavimas bus mažinamas vėl, gali tekti atleidinėti kai kuriuos pareigūnus.

V.Telyčėno teigimu, siekdama taupyti policija svarsto užsienyje esančių ryšių karininkų atšaukimo klausimą.

„Tačiau rezervų taupymui nelabai ir matome“, – teigė policijos generalinis komisaras.

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas gruodį skelbė, jog naujosios valdžios priimtame biudžete teisėsaugos institucijų darbuotojų finansavimas mažinimas 12 proc.

Valstybės tarnautojų atlyginimo bazinį dydį nuo 490 litų iki 475 litų sumažino Seimas, 2008 metų gruodžio 19 dieną priėmęs atitinkamą įstatymą.

Jam įsigaliojus, nuo gruodžio 30 dienos mažesnis atlyginimo bazinis dydis taikomas valstybės politikų, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų pareiginėms algoms, o taip pat Konstitucinio Teismo teisėjų atlyginimams ir karių tarnybiniams atlyginimams bei kitoms teisės aktais nustatytoms išmokoms apskaičiuoti 2009 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius