Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 06

Dėl gaisro Alytuje patirta žala siekia jau 11 mln. eurų, kiek padengs „Ekologistika“ – neaišku

Praėjus pusantro mėnesio po gaisro užgesinimo naudotų padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ svarstoma, kiek žalos ši nelaimė padarė gamtai, žmonėms, įvairioms tarnyboms ir verslui. 15min pamėgino suskaičiuoti, kokie yra jau žinomi nuostoliai. Gruodžio pradžioje aiškėja, kad suma turėtų būti ne mažesnė nei 11 mln. eurų. O laikui bėgant, tikėtina, ji tik didės. Tiesa, kiek išlaidų pavyks išieškoti iš „Ekologistikos“, nežinia. Įmonės vadovas Juozas Cicėnas sako situacijos komentuoti negalintis dėl pradėto ikiteisminio tyrimo.
„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas
Deganti „Ekologistika“ ir jos vadovas Juozas Cicėnas / PAGD ir Aly­taus Ro­ta­ry klu­bo nuotr.

Pirmasis apie žalą gamtai prakalbo aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Jis gaisro dieną – spalio 16-ąją – įvardijo, kad šis nutikimas yra viena didžiausių ekologinių nelaimių ir jos žala gamtai gali siekti 5 000 000 eurų.

Vėliau, lapkričio mėnesį, ministras patikslino, kad nuostolių gali būti ir už 5 300 000 eurų. Juos turėtų padengti degusi Alytaus įmonė.

Be žalos gamtai, sąskaita „Ekologistikai“ turėtų būti išrašyta ir už taršaus vandens nutekėjimą į Nemuną. Taip pat gaisrui naudoto vandens valymą.

Už pirmąjį faktą, skaičiuoja Aplinkos ministerija, taršos mokestis siekia apie 780 000 eurų. Už antrąjį planuojama sąmata yra apie 50 000 eurų.

Taigi apytiksliai suskaičiuota jau 6 130 000 eurų.

Už atliekų tvarkymą – nuo 1,7 iki 3,7 mln. eurų

Sąskaita „Ekologistikai“ bus pateikta ir už atliekų sutvarkymą. Darbus pradėję valstybinės įmonės „Toksika“ darbuotojai 15min teigia kol kas sutvarkę dvi patalpas už beveik 238 000 eurų.

Alytaus miesto savivaldybė į Finansų ministeriją išsiuntė raštą su beveik 33 kartus didesne suma – kompensuoti 3 295 248 eurus.

„Pirmajame etape, kur sutvarkytos dvi patalpos, buvo išvežta apie 679 tonos. Antrajame etape, preliminariais skaičiavimais, (…) gali būti 5 ar 6 tūkstančiai tonų“, – kalbėjo įmonės komercijos vadovas Lukas Andronavičius.

Lapkričio viduryje Vyriausybėje buvo kalbama, kad pirminis valstybės lėšų poreikis atliekoms sutvarkyti svyruoja nuo 1 786 800 eurų iki 3 746 100 eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje

Taigi suma, kurią iš „Ekologistikos“ gali siekti išsiieškoti valstybė, svyruoja nuo 7 916 800 iki 9 876 100 eurų.

Bet tai – dar ne viskas.

„Žala nuolat tikrinama, ji vis dar patiriama, vis dar yra ekstremali situacija“, – 15min kalbėjo K.Mažeika.

Kompensuoti nuostolius prašo ir savivaldybės

Į Finansų ministeriją dėl žalos atlyginimo kreipėsi ir Alytaus miesto bei rajono savivaldybės. Jos perdavė ūkininkų ir įmonių pretenzijas.

Alytaus rajono savivaldybė išsiuntė raštą su 98 prašymais iš viso kompensuoti 100 955 eurus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis

Alytaus miesto savivaldybė į Finansų ministeriją išsiuntė raštą su beveik 33 kartus didesne suma – kompensuoti 3 295 248 eurus. Savivaldybės teigimu, atlyginti žalos kreipėsi 71 įmonė.

Pridėjus abi šias sumas, sąmata „Ekologistikai“ gali išaugti nuo 11 017 755 eurų iki 12 977 055 eurų.

Sąskaita turėtų dar labiau padidėti, nes, veikiausiai, valstybei reikės kompensuoti gyventojų patirtus nuostolius ir dėl išskerstų gyvulių. Tokią rekomendaciją devyniuose Alytaus rajono kaimuose ūkininkams šią savaitę pateikė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Nenumatytų išlaidų patyrė ir valstybės tarnybos

Neplanuotos išlaidos krito ir ant valstybės tarnybų pečių. Pavyzdžiui, VMVT skaičiuoja, kad neplanuotų išplaukų patyrė už beveik 75 000 eurų.

„VMVT yra pateikusi Finansų ministerijai ataskaitą apie iki 2019 m. lapkričio 30 d. patirtas faktines išlaidas valstybinei kontrolei vykdyti (patikrinimams, mėginių atrinkimui, laboratoriniams tyrimams, rezultatų vertinimui ir kt.), kurios nebuvo numatytos metiniame VMVT biudžete. Faktinės išlaidos sudaro apie 75 tūkst. eur. Kaip jau minėjau, ši suma nėra galutinė“, – 15min sakė tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė.

15min nuotr./VMVT teko tirti ir dėl ko nugaišo gaisro metu rasti gyvūnai
15min nuotr./VMVT teko tirti ir dėl ko nugaišo gaisro metu rasti gyvūnai

15min išsiaiškino, kad VMVT Finansų ministerijos prašo kompensuoti gerokai didesnę sumą – iš viso 270 000 eurų. Tarnyba siekia gauti lėšų sumokėti darbuotojams už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties, viršvalandinį darbą ir kitą veiklą, viršijančią įprastą darbo krūvį.

15min žiniomis, darbo valandų neskaičiavo ir kitos gaisre dirbusios tarnybos kaip, pavyzdžiui, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Geologijos tarnyba ar Aplinkos apsaugos agentūra.

Valstybės išlaidas taip pat padidins ugniagesių sveikatos tyrimai. Pasak Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Medicinos centro direktoriaus Mariaus Buitkaus, planuoti 30-ies gaisrininkų tyrimai Čekijoje dėl dioksino likučių organizme gali atsieiti iki 19 tūkst. eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eskavatorininkai taip pat dirbo labai pavojingomis sąlygomis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eskavatorininkai taip pat dirbo labai pavojingomis sąlygomis

Šiuo metu vykstantis tyrimas dėl sunkiųjų metalų organizme, kurio metu sveikatą tikrinasi 30 ugniagesių ir 10 ekskavatorininkų, įkainotas dar 9 tūkst. eurų.

Jeigu visi šie žinomi kaštai bus įtraukti į bendrą sąmatą, ji Alytaus bendrovei turėtų išaugti nuo maždaug 11 287 800 eurų iki 13 247 083 eurų.

Kas suskaičiuos galutinę sumą „Ekologistikai“?

Ar šios medicininės išlaidos bus įtrauktos į sąskaitą Alytaus bendrovei, VRM ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič pasakyti negalėjo. VRM Strateginės komunikacijos skyrius pažymėjo, kad tai nėra ministerijos kompetencija.

„Atkreipiame dėmesį, kad žalos išieškojimas dėl Alytaus įmonės gaisro padarinių – ne Vidaus reikalų ministerijos kompetencija. Pažymėtina, kad kol vyksta ikiteisminis tyrimas dėl kilusio gaisro Alytaus įmonėje „Ekologistika“ ir nėra nustatyta gaisro priežastis bei šio gaisro kaltininkas, kalbėti apie žalos išieškojimą yra per anksti“, – teigiama atsakyme raštu.

Nors į VRM dėl visos galimos išskaitos „Ekologistikai“ kreiptis patarė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Ar Finansų ministerijos (FM) gauti prašymai atlyginti nuostolius bus įtraukti į sąskaitą naudotų padangų perdirbimo įmonei, atsakymo gauti nepavyko. FM patarė kreiptis į Aplinkos ministeriją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos aplinkos ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos aplinkos ministerija

Aplinkos ministerija atsakymo, kokios lėšos bus priskirtos sumokėti „Ekologistikai“, nepateikė. Nukreipė į Aplinkos apsaugos departamentą. Šis 15min atsakymo nepateikė iki šiol.

Į klausimą, ar ūkininkų nuostoliams kompensuoti patirtos valstybės išplaukos bus įtrauktos į sąmatą Alytaus įmonei, Žemės ūkio ministerija atsakyti negalėjo. Rekomendavo kreiptis į Vyriausybės spaudos tarnybą.

Atgauti pinigus valstybei gali būti sunku

Kad ir kokias išlaidas dėl gaisro Alytuje patirs valstybė, jas atgauti iš Alytaus bendrovės, panašu, bus sudėtinga.

„Ekologistika“ neturi jokio turto. 2018 m. bendrovė neturėjo jokio finansinio ar ilgalaikio turto.

Aly­taus Ro­ta­ry klu­bo nuotr./„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas
Aly­taus Ro­ta­ry klu­bo nuotr./„Ekologistikos“ vadovas Juozas Cicėnas

Užtat turi skolų – 300 tūkstančių eurų įmonei yra paskolinusi bendrovė „Vivatrans“, kuri priklauso tam pačiam J.Cicėnui. Su Estijos kompanija „Stiiper Grupp OU“ pernai dar nebuvo atsiskaityta už įrenginius – 195 tūkst. eurų.

Tūkstančius padangų perdirbanti ir produkciją eksportuojanti „Ekologistika“ praėjusiais metais patyrė 1856 eurų nuostolį, kai pardavimo pajamos sudarė 1,37 mln. eurų.

15min susisiekus su bendrovės vadovu Juozu Cicėnu, jis bendrauti atsisakė dėl vykdomo ikiteisminio tyrimo.

VIDEO: Gaisro Alytuje padariniai nufilmuoti iš paukščio skrydžio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius