-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 08

Dėl galbūt pirktų balsų savivaldos rinkimuose išbrauktos dvi Jurbarko politikės

Dėl galbūt pirktų balsų iš savivaldybių tarybų rinkimų sąrašų išbrauktos dvi Darbo partijos kandidatės Jurbarke.
Darbo partija
Darbo partija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį priėmė sprendimą, kuriuo Jurbarko savivaldybės tarybos mandato neteko po reitingavimo iš 4 į 3 vietą Darbo partijos sąraše pakilusi Vilma Venslauskienė.

Ją išbraukus iš sąrašo, į mandatą būtų pretendavusi pirmoji po brūkšnio likusi Laura Icikevičienė, tačiau ši kandidatė irgi buvo išbraukta iš sąrašų. L.Icikevičienė po reitingavimo iš 9 buvo pakilusi į 5 vietą.

VRK sprendimas, jog Jurbarke buvo pirkti balsai minėtų kandidačių naudai, tad jos netenka savo reitingo balsų ir vietų sąraše, buvo priimtas vienbalsiai, nuo balsavimo nusišalinus Darbo partijos atstovui.

Jurbarko rajone policija atlieka tyrimą dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo. Kaip sakė VRK narė Elena Masnevaitė, ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, kurie leidžia abejoti, ar Jurbarko rajono savivaldybės taryba išrinkta ir sudaryta legitimiai.

Pasak E.Masnevaitės, per išankstinį balsavimą buvo vežami asocialūs asmenys, turėję „savadarbius lapelius“, kuriuose buvo pažymėta balsuoti už Darbo partiją ir nurodyta reitinguoti 4 ir 9 sąrašo kandidates. Posėdyje dalyvavusi V.Venslauskienė pripažino savo ūkio darbininkams davusi lapelius su žymėjimu, kaip balsuoti, bet neigė mokėjusi pinigus.

„Kad tie lapeliai 4-9 buvo, tikrai sutinku. Aš esu ūkininkė, pas mane dirba žmonės padieniai, gaunantys pašalpas. Sakiau, kad galėsit per rinkimus už mane pabalsuoti, jie klausė, kaip. Aš tikrai padaviau lapelį, kaip pabalsuoti, bet aš nemokėjau“, – sakė „darbietė“. Ji taip pat tvirtino, esą apie balsų pirkimą liudijusių žmonių parodymai policijoje buvo išgauti jėga.

Keliems pažįstamiems reitinguoti 4 ir 9 „darbiečių“ sąrašo numerius patvirtino prašiusi ir L.Icikevičienė, tačiau ji taip pat tvirtino, jog „niekas jokių pinigų niekam nemokėjo“. Pasak jos, iš kaimo vienu automobiliu balsuoti važiavę jos giminės. Kandidatė sakė, jog sužinojusi apie tyrimą prašė policijos ją apklausti, bet čia išgirdusi, kad ji nėra nei įtariamoji, nei liudininkė, tad ir apklausta negali būti.

Su ikiteisminio tyrimo medžiaga susipažinęs VRK narys Julius Jasaitis sakė, jog byloje esama liudijimų, kad žmonėms už balsą buvo atsidėkota 2 eurais arba alaus bokalu.  

Taip pat VRK trečiadienį svarstė klausimą dėl Utenos rajono savivaldybės tarybos nario, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovo Viliaus Jasiūno mandato, tačiau sprendimą atidėjo paaiškėjus naujoms aplinkybėms.

VRK atstovė Laura Matjošaitytė per posėdį paskelbė prokuratūros pareiškimą dėl balsų pirkimo bylos užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu – dvi moterys nubaustos baudomis po 380 ir 570 eurų. Pasak L.Matjošaitytės, nustatyta, kad dvi moterys pasiūlė piniginį atlygį, jog rinkėjai balsuotų už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą bei jos kandidatą V.Jasiūną, abi moterys inkriminuojamas veikas pripažino.

V.Jasiūnas VRK posėdyje sakė tik po rinkimų sužinojęs, jog pasigirdo kalbos, kad „valstiečių“ partija pirko balsus. Kandidatas sakė tapęs gerokai jaunesnės moters, su kuria anksčiau bendravęs ir su ja išsiskyręs, keršto auka.

„Galbūt norėta padaryti kažkokį pakišimą, nežinau“, – sakė V.Jasiūnas, partijos sąraše įrašytas, ir po reitingavimo likęs toje pačioje 3 vietoje. Tyrime buvo nustatytas 3 rinkėjų balsų papirkimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius