-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 12

Dėl griozdiškų ir senų mokyklos durų Kaune nukentėjo pirmokas: lūžo pirštas, nulėkė nagas

Balandžio 3 d. Aleksandro Stulginskio mokykloje-daugiafunkciniame centre įvyko nelaimė, kurios metu pirmokas patyrė traumą: lūžo pirštas ir nulėkė nagas. Dėl šio incidento nukentėjusio vaiko mama apkaltino neįtikėtinai senas ir griozdiškas sporto salės duris. „Ar tai saugi infrastruktūra mažiesiems?“, – iškėlė klausimą ji. Kauno miesto savivaldybė sureagavo į šį incidentą – suskubo keisti duris.
Aleksandro Stulginskio mokykla – daugiafunkcinis centras
Aleksandro Stulginskio mokykla – daugiafunkcinis centras / Skaitytojos nuotr.

„Nuskambėjo skambutis, mano vaikas bandė kišti į skylutę, skirtą spynai pakabinti, pirštą ir taip atidaryti sporto salės duris, nes rankenų mažieji nepasiekia. Nepavyko. Kitas mokinys tuo metu puolė jų atidarinėti. Vienas darė į vidų, kitas į išorę ir dėl to buvo prispaustas mano sūnaus pirštas – papuolė į spąstus per tuos gelžgalius. Prispaustas jis buvo taip, kad nuo smūgio nagas nukrito vietoje ir lūžo pirštas. Taigi trauma įvyko bandant atidaryti šias nesaugias sporto salės duris.

Ar tokia infrastruktūra turi būti patalpose, kuriose mokosi vaikai nuo vienerių metų amžiaus iki 10 klasės? Ne pirma trauma šioje mokykloje“, – stebėjosi į redakciją besikreipusi nukentėjusio pirmoko mama Ilona.

Tėvas pasiėmė nedarbingumą

Pasak skundo autorės, per savaitę po incidento nebuvo imtasi jokių veiksmų, kad situacija pasikeistų. Mokyklos vadovybė, moters teigimu, apkaltino patį mokinį bei mokytoją, kuris nespėjo atidaryti durų.

Mano vyras turėjo pasiimti nedarbingumą, kad sūnui padėtų, juk net neapsirengia.

„Pikčiausia, kad iki tol, kol viešai nepradėjau apie tai kalbėti, kol nesikreipiau į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, niekas nereagavo. Dar balandžio 5 d. skambinau direktorei, užsiminiau apie kompensaciją, tačiau buvo atšauta, kad sūnus mano nedraustas. „Kokiu teisiniu pagrindu ji jums priklauso?“, – klausė. Teigė, kad vyksta tyrimas. O po kreipimosi į ministeriją jau sulaukiau skambučio su atsiprašymais. Teiravosi apie sūnaus sveikatą. Tikino, kad tvarkys tas duris.

Mano vyras turėjo pasiimti nedarbingumą, kad sūnui padėtų, juk net neapsirengia. Tepami antibiotikai, 2-3 kartus per savaitę reikia vežti į perrišimus. Mokyklos jis nelanko“, – su kokiais sunkumais susidūrė, paaiškino Ilona.

Skaitytojos nuotr./A.Stulginskio mokyklos-daugiafunkcinio centro sporto salės durys
Skaitytojos nuotr./A.Stulginskio mokyklos-daugiafunkcinio centro sporto salės durys

Balandžio 11 d. ji sužinojo, kad nusukinėti gelžgalių nuo sporto salės durų ėmėsi tas pats kūno kultūros mokytojas.

„Ar mokytojas turi tuo užsiimti? Juk jo pareiga ugdyti vaikus, o ne duris tvarkyti. Tam yra ūkvedys. Visą savaitę tų durų niekas iki šiol netvarkė“, – negalėjo suprasti nukentėjusio berniuko mama, pabrėžusi, kad svarbiausia jai – vaikų saugumas.

Skaitytojos nuotr./A.Stulginskio mokyklos-daugiafunkcinio centro sporto salės durys
Skaitytojos nuotr./A.Stulginskio mokyklos-daugiafunkcinio centro sporto salės durys

Duris pakeis

15min balandžio 12 d. rytą kreipėsi į A.Stulginskio mokyklos-daugiafunkcinio centro direktorę Astą Poželę. Ši teigė atsakysianti į klausimus raštu. Nusiuntė užklausą žurnalistė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai bei Kauno miesto savivaldybei. Iš pastarosios netrukus sulaukta atsakymo. Atsakyme pabrėžta, kad į šį įvykį sureaguota principingai, nes vienas kertinių mokyklų tikslų – užtikrinti maksimalų auklėtinių saugumą pamokų metu.

„Vos tik sužinojus apie įvykusį incidentą, nedelsiant imtasi veiksmų, kad tokios nelaimės daugiau nepasikartotų. Jau užsakinėjamos naujos durys, kurios artimiausiu metu turėtų būti pagamintos ir sumontuotos vietoje senųjų. Mokyklos administracija pasirūpino, kad auklėtiniams būtų pakartotinai primintos saugaus elgesio taisyklės ir tai ketina daryti reguliariai. Šiai akimirkai informacija apie tai išplatinta per TAMO dienyną ir pedagogų posėdžio metu, kad garantuotai pasiektų tiek visus pedagogus, tiek ir mokyklos auklėtinius bei jų tėvelius“, – teigė Kauno miesto savivaldybės atstovas Tomas Jarusevičius.

Pasak jo, mokytojai stengsis užtikrinti, kad vaikai į sporto salę patektų ir po fizinio lavinimo pamokų iš jos išeitų saugiai.

Skaitytojos nuotr./A.Stulginskio mokyklos-daugiafunkcinio centro sporto salės durys
Skaitytojos nuotr./A.Stulginskio mokyklos-daugiafunkcinio centro sporto salės durys

A.Stulginskio mokykla-daugiafunkcis centras veikia daugiau kaip keturis dešimtmečius, tačiau iki šiol panašių nutikimų su minėtomis durimis, Kauno miesto savivaldybės žiniomis, nėra buvę ir iš kitų tėvelių ar vaikų skundų nesulaukta.

Renovuota iki šiol buvo tik mokyklos išorė (pakeisti langai, atnaujintas bei apšiltintas fasadas, sutvarkytas stogas ir pan.). Tai padaryta pernai. Vidaus remonto darbai kol kas neatlikti.

„Durų spynų skląsčiai jau išmontuoti. Greitu metu bus sumontuotos naujos sporto salės durys“, – patikino T.Jarusevičius.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas 15min teigė, kad sveiką ir saugią mokyklos aplinką turi užtikrinti mokyklos vadovas, kaip jį įpareigoja Švietimo įstatymas.

„Mums buvo persiųstas nelaimingo atsitikimo aktas, iš kurio matome, kad mokykla atliko įvykio tyrimą. Į problemos sprendimą aktyviai įsitraukė ir Kauno miesto savivaldybė. Kalbėjomės su mokyklos direktore, su atsakingais Kauno miesto savivaldybės darbuotojais, esame nuolat informuojami apie situaciją. Tikimės, kad ši situacija su savivaldybės pagalba bus greitai išspręsta“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius