-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 26 /15:51

Pareigose pažemintas ir atleistas buvęs aplinkosaugininkų vadovas V.Laukys: tai neteisėta ir nepagrįsta

Atlikus tarnybinio nusižengimo tyrimą ir įvertinus tyrimo metu nustatytas aplinkybes, Aplinkos apsaugos departamento (AAD) direktorė Olga Vėbrienė pasirašė įsakymą, kuriuo atleido iš pareigų Aplinkos kokybės departamento Kauno aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėją Vaidą Laukį, – informuojama AAD pranešimu spaudai. BNS rašo, kad atleistas V.Laukys sako skųsiantis šį sprendimą teismui: pasak jo, tai yra neteisėtas ir nepagrįstas sprendimas.
Vaidas Laukys
Vaidas Laukys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai jau antrasis šio valstybės tarnautojo atžvilgiu atliktas tarnybinio nusižengimo tyrimas, kurio metu nustatyta, kad dėl valstybės tarnautojo kaltės buvo pažeisti įstatymai ir departamento vidiniai teisės aktai“, – pranešime teigia Aplinkos apsaugos departamento direktorė O.Vėbrienė.

Anot jos, dėl valstybės tarnautojo veiksmų ir neveikimo kyla grėsmė aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę vykdančių pareigūnų veiklos teisėtumui.

„Inspektoriai atlieka savo darbus ir švenčių, poilsio dienomis ir naktimis ne tam, kad dėl ankstesnio departamento vadovo veiksmų ir neveikimo jų darbo rezultatai būtų anuliuoti, o pažeidėjai ir brakonieriai išvengtų atsakomybės“, – patikino O.Vėbrienė.

Jau turėjo nuobaudą

Departamento Bendrųjų reikalų ir informacinių technologijų skyriaus patarėjas Arūnas Malinovskis BNS sakė, kad V.Laukys buvo atleistas, nes, jau turėdamas vieną tarnybinę nuobaudą, neužtikrino, kad departamento direktoriaus įsakymai būtų skelbiami Teisės aktų registre.

„Aplinkos ministro įsakymu sudaryta komisija pripažino, kad eidamas Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pareigas padarė dar vieną tarnybinį nusižengimą – neužtikrindamas ir nekontroliuodamas, kad (...) direktoriaus norminiai įsakymai nuo būtų skelbiami Teisės aktų registre, kas gali sukelti teisinių kliūčių įgyvendinant aplinkos apsaugos inspektorių sprendimus“, – teigė A.Malinovskis.

Pasak jo, taip pat nustatyta, kad V.Laukys neužtikrino, jog būtų pakeistas departamento darbo reglamentas ir paskirtas atsakingas padalinys ar darbuotojas, kuris direktoriaus norminius įsakymus skelbtų Teisės aktų registre ar departamento interneto svetainėje.

O.Vebrienės teigimu, departamento administracijos uždaviniai yra užtikrinti pareigūnams aiškią ir saugią teisinę aplinką, deja, buvusio vadovo veiksmai ir neveikimas sukėlė neigiamas pasekmes šiuo aspektu.

„Todėl priėmiau griežtą sprendimą, nes negalima lengva ranka numoti į teisinį aplaidumą, kuris galimai sukuria sąlygas pažeidėjams išsisukti nuo atsakomybės ar žalos aplinkai atlyginimo“, – paaiškino O.Vėbrienė.

Skyriaus vedėjas atleistas iš pareigų nuo susipažinimo su įsakymu dienos.

V.Laukys: sprendimas galėjo būti priimtas dėl kitokių nuomonių

„Jis (atleidimas) visiškai neteisėtas ir nepagrįstas“, – BNS sakė V.Laukys.

Jo teigimu, tokį departamentui vadovaujančios O.Vėbrienės sprendimą paskatino „tam tikrų teisės aktų nepaskelbimas teisės aktų registre“, o ministerijos komisija jo atleisti nesiūlė.

„Tyrimas buvo atliktas ir pirminės išvados buvo iš ministerijos sudarytos komisijos neskirti nuobaudos, o galutinis projektas buvo skirti griežtą nuobaudą“, – tvirtino buvęs aplinkosaugininkų vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidas Laukys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidas Laukys

„Kažkodėl departamento direktorė priėmė sprendimą atleisti“, – pridūrė jis.

V.Laukys taip pat teigė, kad toks sprendimas galėjo būti priimtas dėl kitokių nuomonių aplinkosaugos klausimais.

„Viena vertus, pasisakymai ir nepritarimas tam tikroms nuomonėms iš pačios ministerijos“, – sakė V.Laukys.

V.Laukys anksčiau vadovavo Aplinkos apsaugos departamentui tačiau šių metų balandį buvo perkeltas į žemesnes pareigas po to, kai departamentas ir jis pats sulaukė kritikos po gaisro padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“ Alytuje ir „Grigeo Klaipėda“ galimos taršos į Kuršių marias skandalų.

V.Laukys teismui yra apskundęs sprendimą atleisti jį iš Aplinkos apsaugos departamento vadovo pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius